Gemeenteraadsvoorzitter Jo Libeer volgt zijn hart: “Gemeentepolitiek is veel mooier”

Jo Libeer in zijn woning in hartje Wevelgem. (foto MPM)
Stefaan Lernout

Een profvoetballer die een transfer maakt naar het liefhebbersvoetbal. Zo redeneerden velen toen CD&V bekend maakte dat Jo Libeer kandidaat 11 op hun lijst was. Een keuze die hijzelf vanzelfsprekend vindt. Wevelgem krijgt de gedroomde gemeenteraadsvoorzitter, intelligent en met een groot hart voor de gemeente.

Sinds zijn jeugd woont Jo Libeer in de Vanackerestraat, centraler kan haast niet. Zelfs toen hij gedelegeerd bestuurder was voor VOKA en 70.000 kilometer per jaar reed, bleef hij er wonen. Een echte Wevelgemnaar met een cv om u tegen te zeggen en met een hart voor zijn geboortedorp. “Ik hou van mijn gemeente”, legt Jo uit waarom hij nooit elders wou wonen. “Ik heb er veel aan te danken. Ik ging naar de Chiro, speelde hier basketbal, ging naar het Sint-Pauluscollege, ik was de zoon van de huisarts en ik deelde mijn leven met de generatiegenoten van de gemeente. Daar heb ik mijn rugzak mee kunnen vullen.”

Wevelgemse humor

“Iets waar we niet bij stilstaan, maar de humor van een Wevelgemnaar is speciaal en geweldig”, verrast hij. “Het onderkoelde, het understatement – wat we hier noemen ‘laaien’. Dat is iets wat ze elders niet kennen. Humor die mensen totaal op het verkeerde been zet zodat ze zich afvragen: ‘Meent hij dat nu?’ (lacht). Bovendien is Wevelgem ideaal gelegen, de grote snelwegen zijn vlakbij en de infrastructuur in de gemeente is heel goed. Het is belangrijk thuis te komen in een vertrouwde biotoop, ik hou ervan dat er een afstand is tussen mijn werk en mijn privé.”

Een feit is een feit, daar moet je vanuit gaan. Dat is voor mij de basisregel

In dit opzicht is het dan ook niet verwonderlijk dat Jo Libeer deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen. “Gemeentepolitiek is wellicht mooier dan Vlaamse of nationale politiek”, meent hij. “Je komt op voor het gemenebest maar in een structuur die heel dicht bij de mensen staat. Mooi toch?

Jo Libeer (63) is getrouwd met Kris Lammertijn. Zoon Julien is een internationaal gelauwerde pianovirtuoos. Hij studeerde rechten aan de KUL en vervolgens postgraduaat Internationale Betrekkingen in Frankrijk. Tot 2002 was hij directeur van de Kamer voor Handel en Nijverheid in Kortrijk, daarna gedelegeerd bestuurder van VOKA. Van 2009 tot 2015 vervulde hij die functie op nationaal vlak. Sinds hij 60 werd, koos hij een iets rustiger weg, hoewel. Naast een aantal bestuurdersmandaten is hij o.a. ook ceo van de Biënnale Interieur in Kortrijk. In zijn vrije tijd houdt hij van fietsen en vooral van lezen. Biografieën en boeken over filosofie boeien hem.

Als je plaats 11 krijgt op de CD&V lijst weet je dat je wellicht geen schepen wordt. “Dat klopt, dat was ook mijn ambitie niet. Ik wou de nodige stemmen halen, mijn deel van het werk doen om een goed resultaat te behalen en ik wou verkozen worden. Het voorstel kwam dan al snel om – als ik zou verkozen worden – me de functie van gemeenteraadsvoorzitter aan te bieden.”

Jo Libeer in zijn woning in hartje Wevelgem.
Jo Libeer in zijn woning in hartje Wevelgem.© MPM

“Ik maak natuurlijk deel uit van de CD&V-fractie, maar als voorzitter moet je je eigen bloedgroep durven overstijgen. In de zaal zitten 30 mensen met hun eigen overtuiging. Ik zal tevreden zijn om als moderator een goede discussie te begeleiden, daar hou ik van. Mijn rol houdt in dat ik respect heb voor alle fracties en de omstandigheden creëer waardoor iedereen zich kan uitspreken. In het Engels zeggen ze ‘A fact is stronger than a lord mayor’. Een feit is sterker dan de burgemeester. Een goede burgemeester en bij uitbreiding een goede politicus weet dat. Een feit is een feit, daar moet je vanuit gaan. Dat is voor mij de basisregel.”

Cruciale beslissingen

Het wordt een bestuursperiode waarin belangrijke beslissingen dienen genomen te worden, daar is ook Jo van overtuigd. “De voornaamste uitdaging wordt mobiliteit en de as door Wevelgem Centrum. De ingrepen die nu zullen gebeuren zullen vijftig jaar meegaan. Het zal geen wandeling door het park worden, bijna letterlijk (lacht).”

Het masterplan zit goed in elkaar maar het blijft een enorme moeilijke oefening omdat je vier verschillende verwachtingen moet laten samenvallen: een ondernemers-, een middenstands-, een mobiliteits- en een woonverwachting. Laat ons niet de fout maken het uit te stellen, nu moet je de moed hebben. Precies omdat het een verhaal is voor de verre toekomst moet je je laten omringen door de beste architecten en de beste planologen. Het is niet van ‘we gaan eens iets proberen’. Neen, het moet meteen goed zitten.”

Over Kierkegaard en Mitterand

Zijn boekenkast verraadt het, Jo Libeer houdt van lezen. Hij leest graag de filosoof Kierkegaard die vooral het belang van persoonlijke keuzes in het leven benadrukt. Het centraal stellen van de menselijk persoon in al zijn complexiteit. “De mens is een complex ding. De mens is het vertrekpunt. Ik geloof rotsvast dat, diep in zich, iedereen ervan overtuigd is dat ieder mens gelijk is. En gelijke kansen moet krijgen. Zijn dat niet de zaken die je papa en mama je geleerd hebben toen je nog klein was? Hebben ze je bijvoorbeeld niet geleerd altijd de waarheid te zeggen?”

Als ik plots bemerk dat zaken die rondom mij gebeuren niet aan die maatstaf beantwoorden dan voel ik dat er iets niet klopt. Het is goed om regelmatig terug naar de basis te gaan en je af te vragen of wat er rond je gebeurt nog steeds klopt met je overtuiging.”

De gemeenteraadsvoorzitter is een grote bewonderaar van François Mitterand. “Ik heb alles gelezen over Mitterand, een intrigerend figuur. Hij was bijzonder intelligent met een uitzonderlijk vermogen om zich aan te passen. Hij leefde voor twee ideeën: ten eerste wou hij nooit meer oorlog. Samen met Helmut Kohl, heeft hij de grootste bijdrage geleverd aan de verzoening tussen Duitsland en Frankrijk.

Ten tweede was hij ervan overtuigd dat Frankrijk een belangrijk land was dat een koning nodig had, weliswaar een republikeinse koning. Hij deed fantastische uitspraken. Ergens in de jaren 50 zat Mitterand geïsoleerd in een discussie en zei tegen zijn opponenten: “Ce n’est pas parce que vous êtes nombreux a avoir tort que vous avez raison. Het is niet omdat jullie met zovelen zijn die ongelijk hebben dat het juist is..” Dat is toch geweldig?”

Het is mij echter slecht bekomen, op een dag zaten we met het gezin te eten en onze toen zestienjarige zoon vertelde dat hij naar zijn liefje toe wou, die woonde echter in Nancy hier 400 kilometer vandaan. ‘t Zal wel zijn’, antwoordden Kris en ik hem. Na veel argumenteren bekeek hij ons en zei “Ce n’est parce que vous êtes nombreux…..(lacht)”

Thuiskomen bij CD&V

Jo Libeer nam in 1994 ook al deel aan de gemeenteraadsverkiezingen met ‘De Brug’, een kartel van Christelijke middenstanders en Volksunie dat de meerderheid van het ACW wou breken. De Brug belandde in de oppositie.

Dat hij in 2018 dan toch voor CD&V koos kan eigenaardig lijken, maar dat is het allerminst benadrukt Jo. “Toen, en ook nu, heb ik me afgevraagd bij welke ideologie ik me het beste voel. Aan mijn politieke overtuiging liggen twee zaken ten grondslag. Enerzijds het personalisme. Anderzijds ben ik absoluut overtuigd dat de Franse slogan ‘Liberté, Egalité, Fraternité’ de juiste is. Ik vind dat CD&V op dit moment die waarden en overtuigingen het best vertaalt.”

“Als je kiest voor een partij dan moet je thuiskomen, er echt in geloven. Voorzitter Wilfried Vanneste en burgemeester Jan Seynhaeve geven me dat gevoel. De partij zit totaal anders in elkaar dan in 1994, voor mij gaf dat de doorslag. CD&V is een brede volkspartij waar de interne verkavelingen, de vroegere verzuiling, weggeëbd is.”