Elise Buyse uit Sint-Denijs, pas 18 jaar en nu al bijzitter

Redactie KW

Elise Buyse werd woensdag 18 jaar en is dus kiesgerechtigd. Zondagmorgen mag ze niet alleen haar stem uitbrengen, maar ook nog eens fungeren als bijzitter.

Woensdag 10 oktober was er feest bij de familie Buyse uit de Moenstraat in Sint-Denijs. Elise, de oudste dochter van Christophe en Ria Feys, werd er 18. Elise heeft nog een jongere zus, Marthe. Enkele weken geleden kreeg ze de melding dat ze op zondag 14 oktober mag bijzitter zijn in een stembureau in Sint-Denijs. “Toen mijn moeder me een berichtje stuurde met het nieuws, dacht ik eerst aan een grap. Maar dat bleek niet zo te zijn. Hoe het komt dat men mij gekozen heeft, weet ik niet. Ik ben gewoon bij de ‘gelukkigen’ zeker?”, lacht ze.

Volgens Elise zijn er nog jonge mensen uit Sint-Denijs aangeduid. “In onze straat is er nog iemand die dit jaar 18 jaar geworden is, die mag aantreden. Onze buurt is blijkbaar populair, want nog andere mensen kregen eveneens een dergelijke uitnodiging.”

Geen probleem

Elise maakt er geen probleem van dat ze haar zondagvoormiddag moet opofferen voor de stembusgang. “Ik heb niets ondernomen om niet te moeten bijzitten. Integendeel, ik weet niet wat ik er moet van verwachten en vind het allemaal wel spannend. Het lijkt me leuk om dat ook eens mee te maken. Ik ben wel blij dat ik niet moet gaan tellen, want dat zou ik minder leuk gevonden hebben.”

Elise, die het 7de jaar Kinderzorg volgt in Anzegem, moet ook voor de eerste keer stemmen. En ook dat is spannend. “Ik moet toegeven dat ik niet zoveel van politiek afwist. In school kregen we al heel wat uitleg over hoe een en ander in zijn werk gaat, welke partijen er zoal zijn en vooral, hoe je geldig kan stemmen.”

Op die manier kreeg ze wel een beetje interesse in het politieke gebeuren. Zo vertrouwde ze ons toe dat ze op de computer ook al een stemtest deed. Elise moet alvast niet alleen naar het stembureau. Ook haar moeder Ria wordt er verwacht. Zij moet instaan voor de catering van de mensen die de stembureaus bevolken in Sint-Denijs. (Geert Vanhessche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.