Dit heeft het Overlegcomité beslist: mondmaskerplicht vanaf 10 jaar, vier dagen per week verplicht telewerken

© BELGA
Philippe Verhaest

Het Overlegcomité heeft de knoop doorgehakt. Ook voor kinderen vanaf 10 jaar geldt een mondmaskerplicht waar die ook voor volwassenen de regel is. Tot en met 12 december moet er verplicht vier dagen per week van thuis uit gewerkt worden.

De stijgende coronacijfers kunnen niet langer genegeerd worden, daarom grijpt de federale overheid in en wordt het openbare leven opnieuw iets strakker geregeld. “Op die manier willen we een nieuwe lockdown of het sluiten van bepaalde sectoren vermijden”, aldus premier Alexander De Croo (Open VLD).

“De coronakaart van Europa kleurt zeer snel rood, ook in ons land. Door de winter zitten we ook meer binnen, waar we elkaar sneller besmetten. Gelukkig is negen op de tien in ons land gevaccineerd, waardoor het risico sterk verminderd is. Dat risico bestaat wel nog voor de mensen met een onderliggende aandoening of oudere mensen.”

“Daarom nemen we brede maatregelen. We leggen de nadruk op voorkomen en beschermen om niet te moeten sluiten. Het is belangrijk om voorzichtig te blijven en om de situatie draaglijk te houden voor het personeel in de zorgsector. De eerste vuistregel is om onze contacten te beperken. Als je toch mensen ziet, doe het in de buitenlucht. Tweede regel: hou zeker binnen afstand. De anderhalve meter blijft ook nu nog van kracht. Basisregel drie: draag een mondmasker, want dit biedt een goeie bescherming. Daarom gaan we naar een zeer brede mondmaskerplicht.”

De federale regering vraagt ook om versneld en veralgemeend om in scholen en bedrijven CO2-meters te installeren om de luchtkwaliteit te controleren.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 20 november en blijven tot 28 januari 2022 van kracht

Kinderen vanaf 10 jaar moeten ook een mondmasker dragen op plaatsen waar dat ook voor volwassenen verplicht is. Of die mondmaskerplicht ook in het onderwijs zal gelden, is een beslissing voor de regio’s. In Vlaanderen moeten momenteel enkel de leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker dragen.

Vier dagen telewerk per week wordt tot en met zondag 12 december de norm. Daarna zou de verplichting voor drie dagen per week gelden. Er wordt een uitzondering gemaakt voor bedrijven waar dat niet mogelijk is.

– In de horecasector is het mondmasker opnieuw verplicht, tenzij je op café of restaurant aan een tafeltje zit. Deze maatregel zal ook van kracht zijn in danscafés. Het Covid Safe Ticket (CST) blijft uiteraard ook verplicht bij een horecabezoek.

– De algemene mondmaskerplicht wordt dan weer uitgebreid naar alle plaatsen waar een CST nodig is. Naast de horecasector gaat het ook over fitnesscentra en evenementen. de CST plus mondmaskerregel geldt voor publieke én privé-evenementen, vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten. Dit geldt ook voor schouwburgen, concertzalen, culturele centra, cinema’s en indoor pret- en themaparken.

Discotheken kunnen dan weer kiezen: ofwel mondmaskerplicht, ofwel kunnen klanten ter plekke een zelftest laten afnemen, in combinatie met het CST.

– Alle Belgen moeten tegen eind maart of eind april dan weer de derde boosterprik gekregen hebben. Het plan daarvoor moet de komende weken klaar zijn. Eerst zijn de 65-plussers aan de beurt, daarna het zorgpersoneel. Daarna wie een vaccin van Johnson & Johnson of AstraZeneca heeft gekregen, omdat die vaccins op termijn minder bescherming bieden. De boosterprik wordt met Moderna of Pfizer gegeven.

Deze basisregels blijven uiteraard ook van kracht

– Beperk je sociale contacten zoveel mogelijk

– Bewaar afstand ten allen tijde

– Spreek liever buiten dan binnen af

Binnenruimtes moeten zo goed mogelijk geventileerd worden

– Blijf je handen ontsmetten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.