Wie op 14 oktober zijn stemplicht vervult, moet weten dat die zijn favoriete politicus niet altijd voor zes jaar naar de gemeenteraad stuurt. Dat toont de stoelendans in het stadhuis aan. Vijf verkozenen zetelden niet eens, zes anderen gaven er de brui aan. Tijl Waelput bijvoorbeeld mocht niet zetelen omdat zijn adoptiedochter Noëlia Sanchez ook verkozen raakte. Hij werd dan maar schapenboer in Zerkegem…
Op het eerste gezicht lijkt het mooi en edel om als vader en dochter of als man en vrouw samen naar de kiezer te trekken. Want het getuigt van politieke eensgezindheid en motivatie om je in te zetten voor je stad. Maar schijn bedriegt, want de kiezer wordt toch een beetje bedot. Bloed- en aanverwantschap zijn verboden in de gemeenteraad. Dus weten de kandidaten en hun partijen op voorhand dat één van beide verwanten toch nooit raadslid zal mogen worden.
Geen bedrog
Dokter Koen Steel (CD&V) trok noodgedwongen naar de OCMW-raad, omdat zijn echtgenote Ingrid Vandamme 400 zieltjes meer overtuigde. Tijl Waelput (N-VA) overtuigde 200 kiezers minder dan zijn dochter Noëlia Sanchez en werd schapenboer in Zerkegem. “Noëlia is mijn adoptiedochter, zij was drie jaar oud toen ik haar mama leerde kennen. Vroeger mochten enkel verkozenen die een bloedband hadden, niet zetelen. In januari 2013 werd de wet strenger en sindsdien geldt dit ook voor adoptie”, zegt Tijl Waelput. Hij vindt niet dat de kiezer bedrogen wordt: “Iedereen heeft het recht om deel te nemen aan de verkiezingen.”
“Ook bij adoptie kun je niet samen met je dochter zetelen”
Tijl, die voordien tien jaar mede-eigenaar was van Hotel Jan Brito in Brugge, verkocht zijn hotel en verhuisde naar Zerkegem, waar hij schapen hoedt en een vakantiewoning verhuurt. Het was geen afscheid van de politiek, want nu is hij voorzitter van N-VA Jabbeke en staat hij daar op de lokale en provinciale kieslijst.
Uittredend burgemeester Patrick Moenaert (CD&V), die 18 jaar lang de sjerp droeg en als lijstduwer nog 4.588 stemmen binnen reef, stuurde zijn kat naar de eerste gemeenteraadszitting van 2013. Vijf maanden later nam ook ook ex-cultuurschepen Yves Roose (SP.A), ontslag uit de gemeenteraad: “Mijn houdbaarheidsdatum was overschreden”, zei hij.
Drie rechtstreeks verkozen raadsleden – Viviane Nollet (SP.A), Heidi Hoppe (SP.A) en Karin Robert (Groen) – opteerden voor een zitje in de OCMW-raad. Laatstgenoemde deed dat slechts enkele maanden, tot haar tijdelijke benoeming als schooldirectrice. Ze vond dat die job niet te paren was met een politiek mandaat. Nu ze weer onderwijzeres is, vervalt voor haar dit argument en staat ze opnieuw op de groene lijst.
Haar opvolger Bruno Mostrey nam afscheid omdat hij zijn mandaat niet meer kon combineren met zijn job …
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier