Eendracht en oud-burgemeester Victor Gerniers werden bij de vorige verkiezingen ondanks zijn 2.991 voorkeurstemmen naar de oppositie verwezen. Een nipte meerderheid van Samen Eén, CD&V-Groen-OK en N-VA zorgde voor een nieuwe wind door Anzegem. Maar ook die coalitie kende heel wat verschuivingen.
Op 20 september 2017 beefde de aarde in Anzegem. De graag geziene burgemeester Claude Van Marcke overleed op 48-jarige leeftijd. Wat een eenvoudige ingreep had moeten zijn, leidde door complicaties tot zijn overlijden. Rik Colman (CD&V-Groen-OK) nam als eerste schepen de rol van waarnemend burgemeester op zich. “Er was afgesproken dat Samen Eén een schepen zou aanleveren en het burgemeesterschap zou hebben”, vertelt Rik Colman. “Johan Delrue riep nog op via de pers om een referendum te houden, maar zo werkt het niet. Afspraken zijn er om na te komen.”
“Na de dood van Claude Van Marcke heb ik een maand wakker gelegen” – Gino Devogelaere
De burgemeester kwam er ook, vroeger dan gedacht. “Een artikel in de pers zorgde voor heel wat politieke onrust. Toen hebben we besloten dat er vlug gehandeld moest worden. We hebben toen logischerwijze de nummer twee van Samen Eén, Gino Devogelaere, gekozen en aangesteld“, vertelt Jeremie Vaneeckhout (CD&V-Groen-OK).
Voor Gino Devogelaere was het overlijden van zijn goede vriend Claude Van Marcke een zware klap. “Als je verkiezingen organiseert, dan kan je je voorbereiden op het burgemeesterschap, maar dat was nu niet het geval“, vertelde hij daarover in Het Wekelijks Nieuws. “Ik heb na de plotse dood van Claude een maand de tijd gehad en ik heb toen een maand wakker gelegen. Want burgemeester zijn, gaat over meer dan alleen lintjes knippen en handen schudden.”
Overstap
Ook voor het overlijden van Claude Van Marcke bewoog er al heel wat. Zo verliet Nicolas Duquesnoy Eendracht in 2016 voor CD&V-Groen-OK. “Ik kon me niet meer verzoenen met de partij en met de manier waarop de oppositie gevoerd werd“, vertelt Duquesnoy. “Het was ook nooit de bedoeling van Eendracht om in de oppositie terecht te komen. We hadden daar geen ervaring mee. Het was geen gemakkelijke periode, maar wel een goede leerschool.”
Later stapte Duquesnoy samen met Johan Delrue en Tine Temmerman van OK (Onafhankelijke Kandidaten) over naar Samen Eén. Ze zetten die stap in mei van dit jaar toen duidelijk werd dat CD&V in zee zou gaan met Eendracht. “We hebben samen met CD&V en Groen gevochten met Eendracht door die partij in de oppositie te duwen“, aldus Johan Delrue. “En plots werkt CD&V er terug mee samen. Dat begrijpen we niet. Wij willen een progressieve koers varen. Daarom hebben we de stap gezet naar Samen Eén. De eerste vier weken was er wat koudwatervrees, maar we waren welkom bij de partij.” Hiervoor had Groen zich al afgescheurd om een nieuwe politieke partij op te starten, Inzet met Jeremie Vaneeckhout als lijsttrekker. Daardoor is er nu op papier eigenlijk geen oppositie meer.
Afgesproken vertrek
Annie Vandenberghe (Eendracht) raakte ook verkozen, maar werkte in 2013 als ambtenaar aan de gemeente en dat viel niet te combineren met een mandaat. Ook Hilde Van Den Heede (Eendracht) werd verkozen met 729 voorkeursstemmen, waarmee ze in de top tien zat. Desondanks liet ze haar plaats als gemeenteraadslid over aan Nicolas Duquesnoy. Op 1 januari 2017 verliet Mia Defoirdt haar positie als OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken. “Toen ik verkozen werd, werkte ik als verpleegkundige. Na vier jaar zou ik op pensioen gaan en zouden we op een appartement in Kortrijk gaan wonen. Ik had toen gezegd dat ik dus ontslag zou nemen. Mijn man vond echter een appartement in Vichte, waardoor ik eigenlijk op mijn positie kon blijven. Maar ik had toen al mijn woord gegeven”, vertelt Mia Defoirdt. Ze werd opgevolgd door Jolanta Kokoszko en de vrijgekomen plaats werd ingevuld door de toen nog onafhankelijke Tine Temmerman.
Noël Veys (70) ging op 5 mei vorig jaar met pensioen als schepen van onder andere Onderwijs. Hij blikt tevreden terug op zijn politieke carrière, al moest hij er steeds meer energie insteken om iets gedaan te krijgen. “Al mis ik wel het deel in de politiek waarbij je een zaadje kon planten voor een uniek project“, aldus Noël Veys. Paul Verleyen nam het mandaat over, maar werd later ziek. Daardoor werd Koen Tack opvolger. Hij was de laatste en enige die het mandaat nog kon overnemen.
(XC)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier