Alain Wyffels: “Tope 8920 wou monstercoalitie sluiten tégen CD&V”

Alain Wyffels neemt na 17 jaar afscheid van het burgemeesterschap. © pco
Redactie KW

Uittredend burgemeester Alain Wyffels tekende op eigen houtje de nieuwe politieke toekomst uit voor Langemark-Poelkapelle. “Ik heb besloten de stap terug te zetten. Ik verdwijn uit de gemeenteraad”, vertelt hij.

“Zondagnacht werd het me duidelijk dat de toekomst van mijn partij CD&V niet meer in mijn handen lag”, verklaart Alain Wyffels. “We hadden stand gehouden, maar het doel van tien zetels werd niet gehaald. Aanmodderen is voor mij nooit een optie geweest. Je ziet dat Lieven Vanbelleghem zijn stemmenaantal heeft uitgebreid, ondanks de moeilijke job als schepen van Openbare Werken. Hij is de man van CD&V met groeipotentieel.”

“Maandagmorgen om 9 uur heb ik Lieven gevraagd om mij op te volgen. Hij was er ondersteboven van. Er werd bij mij nog aangedrongen om op post te blijven. Ik zet een stap opzij in het belang van de partij, zodat CD&V en N-VA elkaar konden vinden. Ik heb de indruk dat de sfeer tussen beide partijen goed zit.”

Discussie binnen Tope 8920

“Zoals het goede partners past, hebben we zondag eerst gepraat met Tope 8920 (de huidige coalitiepartner van CD&V, red.). Zij brachten voor ons eerder een warrig verhaal van hun programmapunten. In de afgelopen week zag de publieke opinie binnen Tope 8920 een discussie ontstaan van wie burgemeester zou worden. Van onze getuigen vernamen we dat er op de lijst Tope 8920 ofwel gestemd werd op de groep- Hoornaert ofwel op de groep-Gheeraert. Dat was een vaststelling. Uiteindelijk boekten we geen vooruitgang in de onderhandeling en dan hebben we N-VA gecontacteerd. Afgaande op de rinkelende gsm’s hadden we ook het gevoel dat Tope 8920 probeerde een monstercoalitie van alle partijen tegen ons te sluiten. Voor ons geen Quickie in Langemark-Poelkapelle (lijsttrekker Laurent Hoornaert is kabinetschef van burgemeester Van Quickenborne in Kortrijk. Die laatste zette CD&V zes jaar geleden buitenspel door met alle partijen in zee te gaan, red.).”

Geen schaduwburgemeester

“Maandagnamiddag hebben we onze achterban geconsulteerd en ‘s avonds zijn de voordrachtsaktes ondertekend. Natuurlijk waren er bij ons wat reserves tegenover een partij die ons zes jaar bekampt heeft. Maar uiteindelijk overwon de ratio.” Het grote twistpunt van de legislatuur vormde de kerk van Poelkapelle. “Daar zal gekeken worden hoe het financieel plaatje eruitziet. Maar eerst moet minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ons subsidiedossier goedkeuren, zodat we offertes kunnen opvragen en exact becijferen wat de plannen kosten.”

Alain Wyffels treedt nu in de rol van uittredend burgemeester. “Ik zal mijn kennis en ervaring doorgeven. Ik zal zeker niet voor schaduwburgemeester spelen. Ik blijf actief in de partij. Ik ben content dat er een sterke, stabiele meerderheid is ontstaan.”

Terug voltijds als directeur

Alain Wyffels was sinds augustus 17 jaar burgemeester. Daarvoor was hij 6 jaar voorzitter van het OCMW. Hij kan met opgeheven hoofd vertrekken. Met zijn helikoptervisie laat hij een personeelsteam na dat stevig gestructureerd is en de uitdagingen van de toekomst aan kan. Met de beperkte middelen van een plattelandsgemeente hield hij de gemeente financieel op koers om zonder fusies op eigen kracht verder te kunnen. Beroepshalve neemt hij zijn directiefunctie in het avondonderwijs terug voltijds op. “Daar zijn heel wat uitdagingen op te vangen. Het zwarte gat zal niet komen.” Alain Wyffels wordt in de gemeenteraad vanaf januari 2019 opgevolgd door Nicole Louwagie uit Poelkapelle.

(pco)