Vijf redenen waarom Cercle mag hopen op punt(en) tegen Zulte Waregem

Teruggezakt naar de voorlaatste plaats staat Cercle Brugge zaterdagavond voor de thuiswedstrijd van de waarheid tegen Zulte Waregem.

Met verplaatsingen tegen Standard en KV Kortrijk in het vooruitzicht zijn 1 en liefst 3 punten meer dan welkom. Vijf redenen waarom de Vereniging daar ook mag op hopen.

1. Wat de thuiswedstrijden van Cercle tegen Essevee betreft, spreken de cijfers in het voordeel van groen-zwart. Van de 9 ontmoetingen in Jan Breydel won Cercle er 4. Twee derby’s eindigden op een gelijkspel. Ook de doelpuntenverhouding is met 14-12 (lichtjes) in het voordeel van de Bruggelingen.

2. Zulte Waregem gooit zowat elk seizoen met de regelmaat van de klok punten te grabbel tegen de staartploegen. Vorig seizoen verloor het met 1-0 bij de latere degradant OHL. Het seizoen daarvoor, waarin de fusieclub pas op de slotspeeldag van de play-offs zijn titeldroom uiteen zag spatten, raakte het zowel thuis als uit niet verder dan een troosteloos gelijkspel tegen het noodlijdende Beerschot. Maar we kunnen ons niet herinneren dat het ooit zo extreem was als dit seizoen. Tegen hekkensluiter Lierse beet Essevee dit seizoen zelfs twee keer in het zand (3-1 uit en 2-3 thuis). Ook de andere degradatiekandidaten Moeskroen-Péruwelz en Waasland-Beveren snoepten de armada van Dury respectievelijk twee en drie punten af. Waasland-Beveren ging met 1-4 winnen in het Regenboogstadion. Iets waar ook Cercle in slaagde, weliswaar met minder ruime cijfers (1-2).

3. Naar de voetbalfilosofie van coach Francky Dury zoekt Zulte Waregem altijd de voetballende oplossing. Essevee gruwelt van kick & rush, vaak het handelsmerk van ploegen die de overlevingsknop hebben ingeschakeld. Het heeft er ook te weinig duelkracht voor. Maar voor het dartele spel van de voorbije twee seizoenen ontbreekt het de Gaverbeekjongens aan talent en automatismen, een gevolg van de vele transfers de afgelopen maanden. Door overhaasting en verkeerde keuzes in de opbouw slikt het bovendien al een heel seizoen erg gemakkelijk goals op de counter, zie maar de thuiswedstrijd van eind oktober tegen Cercle.

4. Daarenboven gaat er geen week voorbij zonder dat Dury aan zijn verdediging moet sleutelen. Aangezien Steve Colpaert (contractuur hamstings) en Bryan Verboom (kuit) dezer dagen een individueel programma afwerken op training, is de kans groot dat er alweer een onuitgegeven defensie tussen de lijnen komt.

5. In de hoop dat hij na dit tegenvallende seizoen zijn sterkhouders minstens een jaar langer bij de club kan houden, heeft Dury nu al de campagne 2015-2016 en een nieuwe gooi naar een play-off 1-plek in gedachten. Mede door de blessurelast leidt dat tot geëxperimenteer (vorige zaterdag tegen Standard net als op Anderlecht met een 5-mansdefensie en met een al weken tegenvallende Jørgensen als enige controleur op het middenveld), tot dusver niet met bijster veel succes. Jazeker, de Vereniging mag op hoop leven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.