De Hoge Gezondheidsraad kondigde recent nieuwe aanbevelingen aan rond alcoholgebruik. Opnieuw zijn ze een rechtstreekse aanval op wereld van levensgenieters. Ik weet het, als biersommelier ben ik verre van objectief. Maar als er compleet foute stellingen geponeerd worden waardoor bier als de nieuwe sigaret wordt bestempeld, kan ik niet stil blijven.
Sofie’s World zet de elegante drank bier in de kijker. Dat klopt. Dit doen we al jaren op een verantwoorde manier. Wat wij de consument willen bijbrengen? Drink minder maar beter bier. Wat is dan het probleem, zou je denken. Dat is duidelijk niet genoeg voor de Gezondheidsraad. Hun eigenlijke doel werd pijnlijk duidelijk toen professor Frieda Matthys het volgende zei in een interview: ‘Alcohol aanpakken zoals we roken hebben aangepakt.’ Met andere woorden: alcohol moet weg en een pintje is de nieuwe sigaret.
De culpabilisering van bier
Je kunt de boodschap niet missen. Telkens er bericht werd over dit nieuws, zag je bijna alleen beelden van bier, zowel in de kranten als op televisie. Als je het niet door zou hebben: bier is het meest schadelijk. Fout. Als we het over alcohol hebben, dan bevat bier net de laagste alcoholpercentages van alle alcoholische dranken. Denk maar aan de session-bieren, een biersoort waarbij het alcoholpercentage onder de 4,5 % blijft, minder dan een pils dus.
Schandalig, de culpabilisering van bier. Dat terwijl de biersector net de meeste moeite doet om verantwoord alcoholverbruik te stimuleren. Denk maar aan de BOB-campagne en de vele alcoholvrije bieren die gelanceerd worden.
De heersende gezondheidsrage doet soms meer kwaad dan goed
Leve de drooglegging dus, denkt de Gezondheidsraad. Met een aantal voorgestelde maatregelen zoals de verkoop en beschikbaarheid beperken en de accijnzen nog eens verhogen, hopen ze dit te bereiken. Ik vertaal even: de consument zal zijn bieren niet langer zo gemakkelijk kunnen vinden, en er een pak meer voor betalen.
Het echte gevaar zit vooral in de verslaving
Er bestaan diverse studies en verschillende meningen, maar er zijn ook een aantal feiten die door de Gezondheidsraad gemakkelijk vergeten worden. In tegenstelling tot alcohol is roken schadelijk vanaf de eerste sigaret. Epidemioloog en gezondheidsexpert Luc Bonneux lichtte het enkele weken geleden nog uitgebreid toe in Knack. Ik citeer: ‘Enkele glazen alcohol per week is zelfs gezonder dan niet drinken. Tot 15 à 20 glazen alcohol per week drinken, beschermt mensen tegen cardiovasculaire sterfte.’
Ondanks sensationele krantentitels is er nergens aangetoond dat matig alcoholgebruik schadelijk is. Meer zelfs, er blijkt zelfs nauwelijks gezondheidsrisico te bestaan bij matig alcoholverbruik. Als je de studies goed leest, zit het echte gevaar wat alcohol betreft vooral in de verslaving. En daar moeten we als maatschappij uiteraard de nodige begeleiding voor bieden.
Ondanks sensationele krantentitels is er nergens aangetoond dat matig alcoholgebruik schadelijk is
Alleen slaat de slinger door naar de andere kant. De betutteling loopt de spuigaten uit. Zelf ben ik het gewoon beu en ik merk in mijn omgeving dat ik verre van de enige ben. ‘Je mag dit en dat niet eten of drinken’, steeds meer regels om ons te leren hoe we moeten leven. Altijd dat kijvende vingertje in plaats van een positief verhaal. Vele diëtisten zullen je net vertellen dat er in een gezonde levenswijze gezondigd moet worden. Die balans vinden in het leven, daar slagen velen wonderwel in. Mensen hebben meer gezond verstand dan ze krediet voor krijgen.
Absurde redenering
Ik zie dus helemaal niet in waarom het grootste deel van de bevolking – zij die op een verantwoorde manier omgaan met alcohol – afgestraft moet worden. De hele redenering is gewoon absurd. De gezondheidsrage doet soms meer kwaad dan goed. Is het normaal om na een wandeling naar huis te gaan in plaats van na te genieten in een gezellig café omdat je ‘niets slecht’ zou moeten eten of drinken?
We zijn zo gefocust op eten en drinken dat we vergeten hoe belangrijk sociale contacten zijn voor onze gezondheid. Eén van de meest inspirerende chefs ter wereld, de onlangs overleden Anthony Bourdain, trachtte het ons te leren: voedsel en drank zijn inherent verbonden met onze cultuur. Er is geen betere manier om mensen met elkaar te verbinden dan onder het genot van een goede maaltijd. Inclusief een heerlijk glas bier.
Biersommelier Sofie Vanrafelghem is de drijvende kracht achter www.sofiesworld.be p>
Opinies
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier