Raken aan vaccinpatenten is raken aan Vlaamse welvaart
Dat een van de coronavaccins in ons land van de band rolt en dat een ander bij ons is ontwikkeld, is niet toevallig. Vlaanderen is wereldtop in farmaceutica en biotech. Decennia van investeringen in onderzoek en een flankerend overheidsbeleid maakten van Vlaanderen een kennisregio die meer dan een steentje bijdraagt aan de ontwikkeling van medicijnen en vaccins die de wereld vooruithelpen.
In samenwerking met Voka West-Vlaanderen.
Het is onrustwekkend dat zelfs in Vlaanderen gepleit wordt om de vaccinpatenten op te heffen. Patenten vormen de hoeksteen van elk businessmodel waarin onderzoek en ontwikkeling centraal staan. Neem je die hoeksteen weg, dan klapt dat model in elkaar en valt de prikkel bij private ondernemingen weg om nieuwe geneesmiddelen of vaccins te ontwikkelen.
Aan elk werkzaam medicijn gaan jaren onderzoek en duizenden mislukte pogingen vooraf. Farmabedrijven investeren honderden miljoenen zonder de zekerheid dat hun onderzoek tot het gewenste resultaat zal leiden. Wanneer ze wel succes boeken en een nieuw medicijn in de apotheken belandt, garandeert het systeem van patenten dat de investering ook rendeert.
Gevaarlijk precedent
De patenten aan de kant schuiven omdat corona een zaak van leven of dood is, schept een precedent. Ook vaccins en geneesmiddelen tegen andere ziektes zijn vaak van levensbelang. Welke garantie hebben farmabedrijven dat ook die patenten niet vroeg of laat in het vizier komen? Zijn we bereid om aan het model te morrelen dat ons al meer dan 70 jaar doeltreffende geneesmiddelen oplevert die levens redden en onze levenskwaliteit verbeteren?
Het verbaast me dat sommige politici in Vlaanderen meegaan in de nogal simplistische redenering dat patenten opheffen de oplossing is die de wereld meer coronavaccins zal opleveren. Dat is een stevige onderschatting van de complexiteit van de farmaceutische industrie. Bij uitstek in Vlaanderen zouden we moeten inzien wat de waarde is van een sterke farmasector. Die sector levert onze economie meer dan 5 miljard euro toegevoegde waarde op en genereert direct en indirect meer dan 120.000 banen.
Mobiliseer fondsen
De vlotte vaccinbevoorrading in ontwikkelingslanden is van groot belang om de pandemie te bestrijden. Via de bestaande internationale samenwerkingsverbanden moeten fondsen worden gemobiliseerd zodat iedereen toegang krijgt tot een vaccin. Raken aan het intellectuele eigendomsrecht is de foute manier om een legitiem doel te bereiken.
De bescherming van intellectueel eigendom via patenten en octrooien is bij uitbreiding levensnoodzakelijk voor de hele Vlaamse kenniseconomie. Vorig jaar alleen al werden 1.580 patenten toegekend aan ondernemingen uit Vlaanderen. Bedrijven uit de biotechnologie, de medische technologie, de machinebouw, de farmasector en de chemie vormen daarbij de top 5. Niet toevallig sectoren die veel toegevoegde waarde en jobs creëren. We hebben hen nodig om onze samenleving klimaatneutraal en onze economie digitaal te maken.
De patentbescherming op losse schroeven zetten, zal het investeringsklimaat in Vlaanderen zeker niet ten goede komen. Als we het verdienmodel van de kennissectoren op de helling zetten, dan spelen we met de welvaart en jobs van Vlaanderen.
Vragen of opmerkingen? Mail naar bert.mons@voka.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier