OPINIE – De laatste rechte lijn naar de verkiezingen is ingezet: “Ook voor onze provincie staat zondag veel op het spel”

© BELGA
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

De laatste rechte lijn is ingezet… Nog een paar debatten, enkele huisbezoeken, een hoop gesponsorde filmpjes en de campagne zit erop voor de 537 kandidaten in West-Vlaanderen. Zondag is het dan aan de kiezer: zelfs de laatste twijfelaar moet op 9 juni een keuze maken.

Het was de voorbije weken wat zoeken naar hét thema van deze verkiezingen. Maar misschien mogen we dat wel het meest opvallende in deze kiescampagne noemen: er is geen allesoverheersend onderwerp. Koopkracht, migratie, gender, het verschil tussen werken en niet werken… Het kwam vaak en veel aan bod, maar niets domineerde de discussies. En heb je ook gemerkt? Klimaat – bij de vorige stemming nog ‘hot’ – kon deze keer amper een bijrol versieren.

Ook in West-Vlaanderen viel niet echt een Groot Thema te bespeuren, al konden we wel enkele opvallende zaken noteren. Want het mogen dan wel ‘nationale’ verkiezingen zijn, ook voor onze provincie staat veel op het spel. Gevraagd naar hun prioriteiten bekenden de lijsttrekkers in onze verkiezingsreeks kleur.

De boeren werden niet zo veel genoemd… en dat in dé landbouwprovincie

Het stoppen van de ‘braindrain’ werd vaak genoemd als absolute prioriteit. Veel partijen willen – helemaal terecht – West-Vlaanderen aantrekkelijker maken voor jongeren. Ze focussen daarbij wel op het aanbod van opleidingen hier, terwijl ook meer aandacht mag gaan naar het aantrekkelijker maken van onze provincie. Voor jong én voor oud. Het openbaar vervoer weer verbeteren is daar absoluut een noodzaak bij, al lijkt dat besef bij de meeste politici aanwezig.

De vraag voor een derde rijstrook op de E403 leek een vreemde eend in onze eigenste eisenbundel, maar werd verrassend vaak als belangrijkste gekozen. De boeren daarentegen werden veel minder genoemd… en dat in dé landbouwprovincie.

Wie de interviews en de keuzes van de kopmannen en -vrouwen nog eens wil lezen: ze staan gratis op onze website. Voor de volledigheid hebben we alle partijen nog eens hun gedacht laten geven over al onze eisen voor de provincie. Dat overzicht vind je in onze krant, jouw gids voor 9 juni. Want elke West-Vlaming moet een weloverwogen keuze kunnen maken, ook de twijfelaars.

Mag ik jullie hier nog even aanraden om zondagook voor KW.be te kiezen? Met een groot en enthousiast team staan wij klaar om de verkiezingen te verslaan: snel, correct én op maat van de West-Vlaming!