Frederic Vansteenkiste is getrouwd en papa van twee dochters. Hij werkt voor afvalintercommunale MIROM in Roeselare. Voor kw.be blogt hij regelmatig over zijn bestaan als autoloze burger.
Dag vrienden van de dierenwereld, dag liefhebbers van de betere natuurdocumentaire.
Omdat jullie zo onderhand alles al weten over pinguïns, stokstaartjes en het paargedrag van de Peruviaanse purperpoepbaviaan, is het misschien aangewezen om eens iets bij te leren over enkele andere vreemdsoortige schepsels. Nog elke dag ontdekken wetenschappers nieuwe soorten en wonderlijke wezens waarvan het bestaan voorheen niet eens werd vermoed. Helaas heb ik niet de warme stem van David Attenborough, beschik ik als autoloze loser niet over een jeep die me door wilde oerwouden kan loodsen en let ik iets te veel op mijn ecologische voetafdruk om wanhopig naar onverkende fauna en flora te gaan speuren in een verre uithoek van een continent aan de andere kant van de oceaan.
Spot the big 5 tijdens een stadssafari… maar wees voorzichtig
Ik kom dus weinig in aanraking met exotische diersoorten uit verre landen (op de papegaaien van de buurman na dan), maar dat wil niet zeggen dat ik jullie niks zinnigs kan vertellen over enkele verrassende wilde dieren die gewoon hier in Roeselare en evenzeer in andere steden in onze contreien voorkomen. Ik wil jullie graag laten kennismaken met ‘the big five’ van de stadsjungle: de vijf strafste beesten die je tijdens een willekeurige safari in de stad kan ontmoeten.
1. De Telefoonfetisjist
De eerste is meteen een mysterieus creatuur: de Telefoonfetisjist. Met afwisselende snelheden, soms in schokjes naar voor schietend en immer heen en weer zwalpend van links naar rechts, is dit relatief recent ontdekte specimen vooral een onvoorspelbaar creatuur. De Telefoonfetisjist is verwant met ondergronds levende diersoorten, want de facto selectief blind en doof. Prikkels uit de omgeving worden niet gedetecteerd, er wordt enkel gereageerd op licht- en geluidssignalen van een klein elektronisch toestel, dat evenwel geen verbinding heeft met het centraal zenuwstelsel van dit wezen. Dit dier schuift regelmatig traag vooruit en blijft af en toe zelfs minutenlang stilstaan in een alweer op gang gekomen file of aan een groen licht. Die occasionele sloomheid is evenwel bedrieglijk, want dit is een van de gevaarlijkste dieren die je pad kan kruisen. Net wanneer de Telefoonfetisjist zachtjes aan een gestaag tempo naar links lijkt te zwenken en je denkt te kunnen inhalen, volgt er niet zelden een stevige ruk naar rechts en ben je de pineut. Nooit zien komen, geen verhaal meer. Vermijd contact en ga er in een wijde boog omheen. En als je toch wil kenbaar maken dat je in de buurt bent: stuur dan een whatsappje.
2. De Need for Speed-Bandiet
Gestroomlijnd, opvallend uiterlijk vertoon en vooral… pijlsnel. Snelheid is hier het magische woord. Dikwijls gaat het om piepjonge mannetjes (of wijfjes), die hun snelheid als troef uitspelen om indruk te maken op een potentiële partner. Optrekken op een lang recht stuk, als het even kan met een scheurend geluid er bij. De Need for Speed-Bandiet haalt soms verbluffende snelheden, maar kan die niet lang volhouden. Meestal omdat er ergens een rondpunt of een blinde muur spelbreker speelt.
Die occasionele sloomheid is bedrieglijk, want dit is een van de gevaarlijkste dieren die je pad kan kruisen
Maakt soms ook gebruik van opvallende versiersels, opzetstukken of felle kleurtjes. Biologen vermoeden dat ze deze technieken toepassen om onderontwikkelde genitaliën te compenseren. Deze piste wordt enigszins betwist, omdat er in een ander onderzoekskader ook al eens een dikke lul werd aangetroffen. Deze vrij gevaarlijke diersoort heeft wel een eerder lage levensverwachting. Deels door de risico’s van die snelheden en deels omdat papa en mama na een tweede of derde perte totale niet nog eens een nieuwe blitse auto willen sponsoren.
3. Het Parkingspeurdertje
Deze soort zal je zelden alleen aantreffen, heel vaak bewegen ze zich voort in een hele kudde. Dan sjokken ze in een langgerekte rij door de stadsjungle, quasi automatisch enkele centimeters tussen neus en bumper latend. Met hoe meer ze zijn, hoe trager de stoet voorbijschuift. Het Parkingspeurdertje is geduldig en kan makkelijk zeven, acht keer hetzelfde toertje afmalen in de stadskern. Ze lijken sloom, maar dat is maar schijn. Hun jachtinstinct is gebaseerd op een arendsblik die voortdurend rondtuurt naar een vrije, of een vrijkomende parkeerplaats. Als er zich dan zo’n beschikbare plek aandient, wijzigt meteen het gedrag van de hele kudde en is het de snelste en meest onbesuisde soortgenoot die het vrije plekje ook daadwerkelijk te pakken krijgt. Hoewel dit dier op zich geen kwade bedoelingen heeft, is het op zulke momenten wel degelijk uitkijken geblazen. Bij de jacht ligt de focus op de parkingplek en alles wat in de weg komt, wordt gezien als collateral damage.
4. De Egoïsmus Anticus
Dit is een bijzonder beest dat zich manifesteert in heel wat types en tinten, maar vaak toch al een zekere leeftijd heeft bereikt. De beeltenis van de kranige carrosserie vind je eerder terug in oude magazines en vergeelde boeken, dan in hippe online toonzalen. De Egoïsmus Anticus (een bedreigde diersoort in verstedelijkte gebieden met een emissienorm), is niet de sterkste of de meest flitsende van het leefgebied , maar trekt zich vooral geen fluit aan van al wat er zich nog in de stadsjungle beweegt.
Biologen vermoeden dat ze deze technieken toepassen om onderontwikkelde genitaliën te compenseren
Onverwacht en midden in een stroom abrupt halt houden op een wijfje uit te laten aan de deur van haar favoriete boetiek of tea-room, parkeren op het voetpad, rustig over het fietspad tuffen… Alle moderne mobiliteitsingrepen en aangepaste verkeerswetten zullen deze weggebruiker worst wezen. Uiteindelijk hebben we ook de oorlog niet gewonnen door na de vijftiende van de maand plots aan de andere kant van de straat te gaan parkeren, toch?
5. De SUV Rex
De gevaarlijkste hebben we voor het laatst gehouden: de SUV Rex, zonder enige twijfel de koning van de stadsjungle. Indertijd in een clandestien laboratorium gekweekt, met een arsenaal aan troeven om uit de voeten te kunnen op onverharde wegen en in ruige regio’s, maken de typische eigenschappen van dit roofdier dat het weinig tot geen tegenstand kent in een stedelijke omgeving. Een quasi ondoordringbaar karkas, qua postuur hoog uit stekend boven al de rest en meestal in intimiderend zwart. De SUV Rex is zich bewust van haar onbetwiste positie en stadswezens die het graag wat langer uitzingen blijven dan ook vanzelf uit de buurt. Regels gelden niet voor deze klepper, die diep brommend door het landschap schuift, van bakker tot schoolpoort en intussen gestaag Aixams en elektrische fietsen vermalend onder de imposante wielen.
Ben je avontuurlijk aangelegd? Dan kan je the big five natuurlijk proberen te zien in het echt. Op een goeie dag kan je alle vijf deze wonderbaarlijke wezens spotten als je te voet of met de fiets op stadssafari trekt. Maar pas op: zoals hierboven zorgvuldig uit de doeken gedaan, is dit allerminst een excursie zonder risico! Bewaar afstand, houd je eigen zintuigen scherp en stel geen gedrag dat een van deze stadsmonsters kan uitdagen.
Een gewaarschuwd loos fietserken is er twee waard.
Leven zonder auto
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier