Die provincie, we zullen ze missen
Het ziet er naar uit dat we vorig jaar voor het laatst een provincieraad hebben verkozen. Het onderhandelingsvoorstel voor een Vlaams regeerakkoord vermeldt de afschaffing van het provinciebestuur tegen 2024. Wij vinden dat jammer. Om meer dan één reden.
Het is nog maar een onderhandelingsnota, waarin de afschaffing van het provinciebestuur wordt vermeld. Dat is ook zo. Maar van de drie partijen die de nota bespreken, drukt alleen CD&V het provinciebestuur tegen de borst. Voor N-VA hadden provincies al veel eerder mogen verdwijnen en Open VLD loopt evenmin warm voor dat bestuursniveau.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dat wij dat betreuren heeft niet alleen met de provinciale roeping van onze krant te maken. De provincie leek ons het tussenniveau bij uitstek om zaken aan te pakken waarvoor gemeenten of te klein waren of te onverschillig en waarvoor Vlaanderen zich al helemaal niet interesseerde.
We zijn dan wel de bosarmste provincie, het was nog veel erger geweest hadden wij de provinciale domeinen niet gehad. We zien niet meteen een gemeente of een stad die ineens een bos wil aankopen en er ook nog eens vakkundig over waakt. De nota-De Wever stipuleert dan wel dat er vier nationale parken komen, maar of er een daarvan in West-Vlaanderen komt, is lang niet zeker. Er zijn per slot van rekening vijf provincies. Nee, veel meer bos dan er te sprokkelen valt in de provinciale domeinen telt onze provincie niet.
Geen instantie die meer Europees geld naar West-Vlaamse projecten loodste dan het provinciebestuur
De bezorgdheid over wateroverlast is de voorbije jaren het meest efficiënt aangepakt door ons provinciebestuur: er kwamen waterbuffers die ook nog eens hun nut bewezen in tijden van waterschaarste.
Dat zo’n bestuur flink wat geld kost, daar twijfelt niemand aan. Dat het de voorbije jaren ook aardig wat centen binnenbracht, daar wordt minder over getoeterd. Maar er is geen instantie die meer Europees geld naar West-Vlaamse projecten wist te loodsen dan het provinciebestuur. We zijn benieuwd, maar we vrezen dat de intensiteit waarmee geld uit de Europese portemonnee richting onze provincie wordt versast, drastisch zal afnemen zodra Vlaamse ambtenaren zich daarover moeten ontfermen.
Het is te laat natuurlijk, maar de provinciebesturen hadden eerder op hun strepen moeten staan én bijvoorbeeld indertijd de huisvuilverwerking op haar niveau tillen. Dan was het beheer ervan allicht een stuk transparanter geweest dan wat wij in het verleden met die intercommunales hebben meegemaakt. En er zijn nog meer domeinen waarvoor meer provincie in plaats van minder voor iedereen beter was geweest.
Of het ooit nog iets wordt met die stadsregio’s, dat weten we niet
Gedane zaken nemen geen keer. Met de afslanking ervan ziet het provinciebestuur er al een stuk schraler uit en mist het de uitstraling die het ooit had. Die trend is niet meer te keren en dat was allicht ook de bedoeling. Zeker van N-VA en stilzwijgend ook van Open VLD.
Of het ooit nog iets wordt met die stadsregio’s, dat weten we niet. Het lijkt ons alvast een twijfelachtig bestuursniveau, waarvan de efficiëntie alleen nog maar in denkbeeldige vorm bestaat. Nee, wij blijven erbij dat we een mogelijke afschaffing van de provincies betreuren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier