De schemerzone van de schijnwerpers, die letterlijk een schone schijn werpen

Roeland Gunst

Roeland Gunst kruipt voor KW.be met de regelmaat van een Kompany in zijn pen in aanloop naar en tijdens het WK Voetbal.

Schemerzone

Het is dan eindelijk van start gegaan, het wereldkampioenschap. Het wordt ongetwijfeld een mondiaal feest, en dan nog in het land waar liefde voor het voetbal als een Amazone door de inheemse aderen vloeit. Er is wekenlang naar opgebouwd in de media. Alles en iedereen is in opperste staat van paraatheid. De tv-worstjes zijn gekocht, de fellainipruiken opgezet, de vlaggen in de kinderhandjes wapperen ongeduldig, de pronostieken zijn ingevuld, de humaninterestpraatjes met de voetballers tieren welig – en dan heb ik het slechts over België. Over gans Brazilië zijn de spots de komende maand gericht op twaalf gekalkte grasmatten. Iedereen is in blijde verwachting van het WK. Ik herhaal: in blijde.

Verdwenen voetbalploeg

In de schemerzone van de schijnwerpers ligt echter een andere, minder blijde werkelijkheid. Die van de straatkinderen in Rio de Janeiro bijvoorbeeld, waarvan er dagelijks een voetbalploeg verdwijnen. In de aanloop naar het WK werden blijkbaar kosten noch moeite gespaard om de straten schoon te vegen. Niet alleen zwerfvuil, maar ook zwervers, onder wie veel kinderen, moesten het ontzien.

Het wereldberoemde Christusbeeld, dat vanop zijn eigen Olympus de stedelijke stervelingen – of zijn het stervende stedelingen – aanschouwt, houdt armen en gewaad gespreid, alsof hij de drugscriminaliteit en de stuitende armoede met de mantel der liefde wil doodknuffelen. Ook hij weet dat de hele aardbol de ogen op zijn stad richt. Brazilië geeft zich bloot aan de wereld als een gepolijste edelsteen, maar in de riolen van Rio blijft het even hard stinken.

Schijn-werpers

Er is ook nog de harde realiteit van de verongelukte arbeiders tijdens de bouw van de WK-stadions. Aan de zitjes in het stadion in Sao Paulo, waar Brazilië en Kroatië gisteren het tornooi op gang trapten, hangen voor eeuwig de bloedspatten van drie bouwvakkers. De teller met fatale ongevallen is gelukkig niet zo hoog opgelopen als bij de infrastructuurwerken voor het WK in Qatar in 2022, waar Nepalese migranten als kanonnenvlees opgebruikt worden.

Koning Voetbal is – zeker de komende maand – de belangrijkste bijzaak ter wereld. In de schemerzone van de schijnwerpers – die letterlijk een schone schijn werpen – mogen relevante, levensbelangrijke gebeurtenissen echter niet vergeten worden. Net als de Brazuca, de officiële WK-bal, moet ook het geweten van elke kijker stevig geschopt worden.