Betaalbaar wonen wordt dé prioriteit voor en na de verkiezingen in Brugge
Negen op de tien Bruggelingen vindt het fijn om in Brugge te wonen, de helft van de 2.000 stadsgenoten die aan onze flitspeiling deelnamen is tevreden over het gevoerde beleid.
Maar de baksteen die elke Belg in de maag heeft, bezorgt de Bruggelingen zure oprispingen. Betaalbaar wonen is voor de meeste Bruggelingen die onze online flitspeiling invulden hét belangrijkste thema voor de gemeenteraadsverkiezingen. Andere bronnen van ergernis zijn vooral het parkeerbeleid en de druk van het toerisme.
“De baksteen die elke Belg in de maag heeft, bezorgt de Bruggelingen zure oprispingen.”
Dat Brugge een dure stad is om in te wonen, is een oud zeer. Tot nog toe haalden onze lokale politici meestal zuchtend de schouders op bij het aanhoren van deze klacht. Maar ze mogen zich niet langer wegsteken achter dooddoeners als ‘het is een kwestie van vraag en aanbod’ of ‘wij kunnen niet ingrijpen op de private woonmarkt’. Er is meer nodig dan de bestaande opknappremie, de taks op de leegstand en de verplichting van een sociale mix bij nieuwbouwprojecten. Dat de nood hoog is, blijkt uit de 3.000 gezinnen die al jarenlang (sommigen zelfs tot negen jaar lang!) op een wachtlijst staan voor een sociale woning.
Geven onze lokale politici gehoor aan de bekommernissen van de Bruggelingen in onze flitspeiling? Het is hen geraden
De lokale politiek kan wél ingrijpen op de woonmarkt. Dat bewijzen ze in Antwerpen in Gent, waar stadsgronden in erfpacht worden gegeven. Het is schrijnend te moeten vaststellen dat enkel een kleine links-radicale partij als PVDA+ zuidwaarts ‘muziek’ ziet in het Weense voorbeeld: in de Oostenrijkse hoofdstad huurt 60 procent van de bevolking een publiek verhuurde woning.
In Brugge daarentegen wordt stadspatrimonium verkocht en wil de stad niet optreden als sociaal verhuurder. Die rol laat ze liever over aan de sociale verhuurkantoren. De Weense Woonwals wordt gefinancierd met 1 procent belastinggeld. In ruil worden andere projecten, zoals scholen en zwembaden, niet gesubsidieerd door de stad Wenen. Alles heeft uiteraard zijn prijskaartje, in de politiek moet je accenten leggen en kiezen is altijd een beetje verliezen. Geven onze lokale politici gehoor aan de bekommernissen van de Bruggelingen in onze flitspeiling? Het is hen geraden …
Flitspeiling
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier