Mieke Van Hoorde: “Oostende kan niet tippen aan Brugge”

Mieke Van Hoorde. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Mieke Van Hoorde (PVDA+) is de zevende van zeven Brugse lijsttrekkers die onze flitspeiling naar de kiesintenties van de Bruggelingen zélf mag invullen. KW pakte op vrijdag 22 juni uit met de resultaten van deze peiling, die door 2.070 Bruggelingen werd ingevuld.

Hoe fijn is het om in Brugge te wonen? Geef een rapportcijfer tussen 1 en 10!

“Zeven op tien.”

Wat vindt u zo fijn aan het wonen in Brugge?

“Brugge is een mooie stad om in te wonen, ik heb tien jaar in Oostende gewoond en kan goed vergelijken. Oostende kan niet aan Brugge tippen. Het is echt het kleine Venetië van het Noorden: pittoresk, leuk, ondanks de kasseien. Maar er zijn nog werkpunten.”

Is er iets dat u niet fijn vindt aan Brugge?

Brugge moet een stad worden voor iedereen, niet enkel voor toeristen en voor mensen met geld. Ook wie het minder breed heeft, moet kunnen genieten van Brugge. Betaalbaar wonen is een groot probleem. Dat kwam er ook als prioriteit uit in de enquête die PVDA+ in het voorjaar gevoerd heeft. Veel mensen kunnen een huishuur van 850 à 900 euro voor een flat niet betalen, zelfs als ze met twee gaan werken. Bijna een volledige wedde aan je huishuur besteden, is te veel. Zeker als je beseft dat veel huizen mankementen vertonen. Daarom pakt PVDA+ uit met een voorstel: de creatie van een stedelijke woondienst, die een controlerende functie heeft. Met een register van alle te huur gestelde woningen die aan objectieve criteria onderworpen worden. Niet alleen de grootte van de kamers, maar ook de vochtproblemen en de isolatiegraad. Zo kan elke kandidaat-huurder nagaan of de agences een correcte prijs hanteren.”

Hoe tevreden bent u over het huidig gemeentebeleid?

“Zes op tien.”

Wat kan beter ?

“Brugge moet meer investeren in sociale wijken en een voorbeeld nemen aan Wenen. Daar is er echt sprake van een sociale mix, met veel sociale woningen. Het moet ook gedaan zijn dat grote investeringsmaatschappijen stadsgronden aankopen voor prestigeprojecten. In mijn ogen is Renaat Landuyt geen socialistische burgemeester. Toen hij aan de macht kwam, heeft hij de benoeming van 84 stadsambtenaren, die nochtans onder zijn voorganger geslaagd waren voor het examen, geschrapt. Ik was één van hen, na 18 jaar als contractueel medewerker bij de sad gewerkt te hebben, moest ik noodgedwongen naar de zone van de brandweer overstappen. Ik heb zes jaar geleden nochtans voor Renaat gestemd, maar toen was er geen alternatief. Nu komt PVDA+ voor het eerst op in Brugge.”

Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s voor u ?

“Zoals al eerder aangehaald: betaalbaar wonen. Maar ook een betere armoedebestrijding en de aanpak van de mobiliteitsproblemen. Ook op dat vlak heeft PVDA+ een andere visie: bied gratis openbaar vervoer aan de Bruggelingen aan en financier dit met de inkomsten uit parkeergelden! Zo zullen er automatisch minder mensen met de auto naar de binnenstad komen. Het is overigens een schande dat er zo weinig bussen rijden naar Zeebrugge, de Pathoekeweg en B-park, waar zo veel mensen werken. Tot slot moet een stadsbestuur anno 2018 meer gedreven bezig zijn met het klimaat. Dieselbusjes inzetten in de binnenstad is erg.”

Lees alle interviews met de Brugse lijsttrekkers én de mening van de Bruggeling op www.kw.be/flitspeiling.