Marleen Ryelandt: “Je kunt Brugge nog altijd geen fietsstad noemen”

Marleen Ryelandt. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Marleen Ryelandt (Groen) is de vijfde van zeven Brugse kopstukken die onze flitspeiling naar de kiesintenties van de Bruggelingen zélf mag invullen. Ze valt in voor lijsttrekker Raf Reuse, die volop in de examens zit. KW pakt op vrijdag 22 juni uit met de resultaten van deze peiling, die door 2.070 Bruggelingen werd ingevuld.

Hoe fijn is het om in Brugge te wonen? Geef een rapportcijfer tussen 1 en 10!

“Acht op tien.”

Wat vindt u zo fijn aan wonen in Brugge?

“Ik kan moeilijk vergelijken met andere steden, want ik ben hier geboren en getogen en heb nooit elders gewoond. Vroeger woonde ik op Kristus-Koning en Sint-Pieters, nu in de binnenstad. Alles is van bij mij thuis goed bereikbaar, ik kan te voet of met de fiets naar de culturele evenementen. Ik moet mij niet per auto verplaatsen. En ik heb het voordeel van een tuin te hebben, een stukje groen in de binnenstad. Maar ook het Sebrechtspark is vlakbij om te genieten van de stilte.”

Is er iets dat u niet fijn vindt aan Brugge?

“De bijna 400 bussen die langs mijn voordeur in de Sint-Jorisstraat passeren zorgen voor veel overlast. Parkeren is voor de buurtbewoners nog altijd niet evident, ondanks het nieuwe parkeerplan. Er is een overbezetting van de omgeving van de Ezelstraat en de Vlamingstraat, met aanpalende straten. Niet alleen van toeristen, blijkbaar komen nogal veel studenten van Howest met de auto naar deze hogeschool.”

Hoe tevreden bent u over het huidig gemeentebeleid?

“Vier op tien. Gebuisd!”

Wat kan beter?

“Er kan veel anders en beter. Wonen in Brugge blijft onbetaalbaar en het huidig stadsbestuur heeft totaal geen aandacht voor een klimaatbeleid. De stad wordt nog altijd overspoeld door de auto. Die is heer en meester in Brugge. Je kan Brugge nog geen echte fietsstad noemen.”

Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s voor u?

“Wonen met aandacht voor alternatieve woonvormen, een betere mobiliteit, meer aandacht voor jongeren. Het behoud van de open ruimte; vandaar ons verweer tegen een nieuw voetbalstadion en bedrijventerreinen langs de Blankenbergse Steenweg. We pleiten voor een inclusief beleid, daarom staat Tane, die lijdt aan het syndroom van Down, op onze lijst. Bovendien komt de leefbaarheid van Zeebrugge nog meer in het gedrang met de keuze van de locatie van de nieuwe zeesluis op de plek van de oude Visartsluis. De stationswijk en de strandwijk zullen meer dan ooit afgesneden worden. Bouw liever een nieuwe zeesluis in het Verbindingsdok, dan moeten er geen huizen onteigend worden.”

Morgen is Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) aan de beurt. Lees alle interviews op www.kw.be/flitspeiling.