4 juni: Knuffel-je-kat-dag

Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Soms zit ik in de auto naar een van die arme sukkelaars te kijken die doornat van de regen of murw geslagen door de hagel plichtmatig achter een hond aan de leiband aansjokt. Dan voel ik het tot in de diepste krochten van mijn ziel: nee, nooit een hond voor mij. Als er zoiets als honden- en kattenmensen bestaat, val ik sowieso in de laatste categorie. Al heb ik ook niets tegen honden, hoor. Op zich vind ik ze wel leuk, maar alleen als ze van iemand anders zijn. Ze zijn zo vermoeiend. En behoeftig. En ik heb daar helemaal geen tijd voor (of zin in).

Vrouwen en katten zullen altijd doen waar ze zin in hebben

Nee, dan katten: bij uitstek de makkelijkst te verzorgen huisdieren. Je hoeft ze niet te wassen, uit te laten of af te richten. (Ze luisteren toch niet.) Ze zijn altijd proper en zacht en je handen stinken niet nadat je ze hebt geaaid. (De beruchte kattenvoer- dan wel dodebabyvogeltjeslucht die bij zo’n epische geeuw vrijkomt, moet je er echter wel bijnemen.) Bovendien geven ze je een goed gevoel over jezelf, omdat ze nog luier zijn dan jij, met gemiddeld 16 uur slaap per dag. Geloof me, het is heel wat ontspannender om ‘s avonds in de zetel te liggen met een lief spinnend katje op de schoot dan met zo’n hysterisch kwispelende en kwijlende hond die er amper bij past. Als er bezoek is, ben je ook niet de hele tijd bezig je huisdier van iedereen af te duwen en je hoeft je niet kapot te schamen als hij vervolgens vrolijk besluit om de liefde te bedrijven met hun benen.

Maar ja, ik weet het, katten zijn niet zo trouw als honden. En ze doen nooit wat jij wil. Dat mandje dat je voor ze hebt gekocht, is nooit zo aantrekkelijk om een dutje op te doen als je stapel vers gewassen kleren. Ook de krabpaal krabt ondanks zijn best wel veelbelovende naam niet zo lekker als je dure zetel. Toch kan ik die eigenwijsheid wel waarderen. Want zoals het aloude gezegde luidt dat ik net heb verzonnen: vrouwen en katten zullen altijd doen waar ze zin in hebben en uiteindelijk moeten mannen en honden zich daar ook maar gewoon bij neerleggen.

Zo moet ik ook maar aanvaarden dat mijn kat heel graag mee typt op het toetsenbord als ik aan het werk ben. Oké, het kan wel irritant zijn en erg efficiënt is het niet, maar ach, hij is zo lief kjtr/’[hkqfgjsghhhhhh…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.