11 juni: Dag van het Wildbreien

Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Enkele jaren geleden was het wildbreien een vrolijk fenomeen in onze doorgaans toch redelijk grijze straten. Wild-watte? Jawel, naast wildplassen en wildkamperen bestaat er ook zoiets als wildbreien. Overzees noemen ze het heel spannend ‘yarn bombing’ of ‘guerilla knitting’, maar het komt er gewoon op neer dat mensen kleurrijke lapjes breien of haken en doorheen hun stad of dorp verspreiden, als een soort tijdelijke street art. Je ziet dan ineens standbeelden, bomen en lantaarnpalen met kleurrijke wollen sjaals of mutsjes pronken. Heerlijk vind ik dat.

Het fenomeen is de laatste paar jaar wat uit beeld verdwenen, maar ik ben blij dat er om de zoveel tijd toch een soortgelijke actie opduikt. Mensen die iets leuks doen voor hun onbekende medemens, zomaar, om een glimlach op hun gezicht te brengen, daar wordt mijn hart toch altijd een beetje warm van. Zoals de vrolijk beschilderde happy stones die nu her en der opduiken op openbare plaatsen, of kastjes met gratis boeken om weg te geven. Ook geocaching is zoiets: een wereldwijde schattenzoektocht op basis van GPS-coördinaten. Mensen van over de hele wereld verstoppen kleine ‘schatten’ (zoals speelgoed of speciale munten) voor elkaar om te gaan zoeken. Soms ligt het voor de hand, andere keren moet je puzzels en raadsels oplossen om de schat te vinden.

Vriendelijkheid kost niets, maar het betekent alles

Zelf ontdekte ik ooit, op vakantie in de VS, een handgeschreven briefje in een boek dat ik net had gekocht. De onbekende afzender liet weten dat het zijn/haar favoriete boek was en legde uit waarom, om af te sluiten met de warme wens dat ik er evenveel van zou genieten. Dat briefje, zo simpel als het maar was, maakte mijn hele dag goed. Ik vond het zo fijn dat iemand daar de tijd voor had genomen dat ik prompt plaknotities kocht en in de plaatselijke boekhandel soortgelijke briefjes tussen mijn eigen favorieten stopte.

Ik kan een dergelijke actie eigenlijk iedereen aanraden. Het kost je weinig moeite en kan een enorme glimlach op iemands gezicht toveren. Met het risico dat ik nu als een afgezaagd Pinterest-tegeltje klink: vriendelijkheid kost niets, maar het betekent alles. Strooi er dus gerust mee in het rond, als ware het aerosolen van een superverspreider.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.