29 mei: Leg-een-kussen-op-je-koelkast-dag

Talitha Dehaene

Van Dag van het Naakt Tuinieren tot Knuffel je Kat Dag. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een dag aan gewijd. Journaliste Talitha Dehaene (29) pikt er elke week eentje uit.

Op 29 mei leg je een kussen op je koelkast. Waarom? Omdat het geluk brengt, tiens. Althans, dat dachten mensen aan het begin van de 20ste eeuw. Toen was het heel gangbaar om een lapje stof in de provisiekast te leggen, om geluk af te dwingen. Die stof werd meestal van een deken of nachtjapon gescheurd. De hedendaagse variant van dit gebruik is om een kussen op je koelkast te leggen. Anno 2021 zijn er nog steeds heel wat mensen die dit blijkbaar doen, want ja, je weet maar nooit natuurlijk.

Ik ben niet bijgelovig. Dat brengt toch alleen maar ongeluk

Zelf heb ik niet zoveel met bijgeloof, ik vrees dat ik daar toch te nuchter voor ben. Ik hecht veel meer geloof aan wetenschap en ratio. Ik loop probleemloos onder een ladder door, ben niet bang voor het nummer dertien en ik baal niet meer dan anders als ik een spiegel breek. Sterker nog: ik ga vaak expres tegen bijgeloof in, gewoon om anderen te laten zien dat de wereld dan niet vergaat. Zo kijk ik steevast naar mijn glas of de horizon als iemand met mij wil klinken – al mis ik dan wel de paniek in hun ogen bij het idee aan al die jaren slechte seks – en roep ik nog harder dat we echt súpergoed bezig zijn zodra iemand over ‘jinx’ begint (oftewel: het lot tarten).

Sommige vormen van bijgeloof zijn nog eigenaardiger. In Turkije moet je ’s nachts niet op kauwgom kauwen, want dan verandert het in het vlees van de doden. In IJsland maak je de winter langer als je op het trottoir zit te breien; in Noorwegen brei je liever geen trui voor je partner want dan drijf je die recht in de armen van een ander. Walen geloven dan weer dat klaprozen plukken de bliksem doet inslaan. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij dit soort lijstjes liggen mijn ogen al halverwege de oprit van al het rollen.

Bijgeloof draait puur om de menselijke neiging om over alles controle te willen hebben. We willen graag het gevoel hebben dat we ongeluk kunnen voorkomen en voorspoed kunnen afdwingen, dat het dingen zijn die we toch gedeeltelijk in de hand hebben. Daarom plukken we klavertjes vier, gooien we zout over onze schouder, houden we hout vast en kiezen we liever voor een grijze dan een zwarte kat.

Wat mij betreft is het allemaal klinkklare onzin. Nee, beste lezer, ik ben bewust niet bijgelovig. Dat brengt toch alleen maar ongeluk.