Ook Alexandra (26) maakte dodelijk ongeval met spookrijder mee: “Het leven zonder mama is heel hard”

Links zien we Alexandra Bouckhuyt met haar vader Eddy. Rechts Alexandra met haar moeder Monique Decoster, die ze 14 jaar geleden verloor in een ongeval met een spookrijder. © gf
Camille Jonckheere

Het ongeval met een spookrijder in Zonnebeke afgelopen weekend, dat het leven kostte aan een 63-jarige man, roept nare herinneringen op bij Alexandra Bouckhuyt (26) uit Eernegem. Zij kroop 14 jaar geleden door het oog van de naald bij een botsing met een spookrijder op terugweg van een reis. Haar mama Monique overleefde de klap niet. “Ik hoop dat dit gezin wél antwoorden krijgt. Wij hebben die nooit gekregen. Het leven zonder mijn mama is hard, maar ik ben dankbaar dat mijn papa mijn steun en toeverlaat is.”

Veertien jaar geleden gebeurde het ondenkbare voor de familie Bouckhuyt-Decoster uit Oostende. Op terugweg van een mooie reis werd het gezin midden in de nacht in april 2010 frontaal aangereden door een spookrijder op de E403 in Izegem. Mama Monique Decoster, die aan het stuur zat, overleefde de klap helaas niet. Vader Eddy Bouckhuyt raakte zwaargewond en hun dochter Alexandra, die toen slechts 11 jaar oud was, werd met haar zetel uit de wagen geslingerd.

Ondertussen is Alexandra Bouckhuyt uit Eernegem, een deelgemeente van Ichtegem, 26 jaar. Het is voor haar nog iedere keer slikken als ze hoort over een spookrijder. “Wanneer ik zo’n melding hoor op de radio of over zo’n ongeval in het verkeer, flitst dat ongeval onmiddellijk door mijn hoofd. Ongevallen met spookrijders gebeuren niet veel, maar toch komt het telkens opnieuw naar boven en ben ik ermee bezig.”

“Een spookrijder maakt je leven kapot. Ik heb het meegemaakt en draag dit op vandaag ook nog altijd mee”

“Dat is iets waar je mee moet leren omgaan. Het is heel hard om dat te lezen, want je eigen pijn en verlies komt weer naar boven”, vertelt Alexandra open. “Ik begrijp heel goed hoe die mensen zich nu voelen. Een spookrijder maakt je leven kapot. Ik heb het meegemaakt en draag dit tot op vandaag ook nog altijd mee. Na het ongeval heb ik lang in het ziekenhuis gelegen en moeten revalideren. Het heeft lang geduurd voor ik terug naar school kon gaan, want ik moest opnieuw leren stappen.”

Zwaar verlies

Twee jaar voor het dodelijke ongeval verloor Alexandra haar oudere broer Christophe. “Hij raakte met zijn motor betrokken bij een ongeval en belandde in een coma. Na enkele maanden was het duidelijk dat hij nooit zou herstellen van het ongeval. Ik kreeg dus al op jonge leeftijd te maken met verlies en heb moeten leren hoe ik dat een plaats kon geven. Met mijn mama had ik altijd een heel goede band. Papa was toen veel weg voor werk en mijn andere broers waren ook wat ouder, dus dan waren mama en ik veel bij elkaar. Papa viel plots alleen en moest voor mij zorgen.” (Lees verder onder de foto)

Alexandra samen met haar papa Eddy en mama Monique.
Alexandra samen met haar papa Eddy en mama Monique. © gf

“Vlak na het afscheid van mama werd er niet veel over gepraat, maar nu durven we vlugger onze gevoelens en gedachten uitspreken”, gaat Alexandra verder. “Het leven zonder mijn mama is heel hard. Ik ben blij en dankbaar dat mijn papa mijn steun en toeverlaat is in elke stap die ik zet als jonge vrouw. Ondertussen ben ik zelf ook mama geworden van een dochter en een zoontje. Maar twee jaar geleden verloren mijn man James en ik ons zoontje Omélie van 8 maanden, dus ik begrijp hoeveel moeite mijn papa heeft gedaan voor mij.”

“Ik ben zelf als mama ook mijn zoontje verloren, dus ik begrijp hoe zwaar dit was voor mijn papa”

Alexandra probeert iedere dag te zien als een nieuwe start. “Het is niet voor iedereen weggelegd om positief te blijven. Ik denk dat ik sterk ben, net omdat ik op jonge leeftijd zoveel heb meegemaakt. Daardoor heb ik geleerd om nog meer te genieten van alles. Ik hoor regelmatig van mensen dat het bewonderenswaardig is dat ik zo positief blijf. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig. Mijn man en ik proberen verder te gaan en trekken ons iedere dag op aan ons dochtertje Eléonore, die nu vier is.”

Geen alcohol of drugs in het verkeer

Haar vader Eddy en Alexandra kregen nooit meer duidelijkheid van de spookrijder over het ongeval. De bestuurder in kwestie, een 33-jarige man uit Kortrijk, was op weg naar huis nadat hij na het werk iets was gaan drinken met vrienden in Brugge en reed onder invloed van alcohol. “Die man is overleden, dus wij hebben nooit duidelijkheid gekregen. We hebben ook nooit contact opgenomen met zijn familie. Ook met het overlijden van ons zoontje blijven we met veel vragen achter. En dat we nooit 100 procent de waarheid zullen weten, is voor mij het moeilijkste.”

“Het moeilijkste is dat we met zoveel vragen achterblijven, ik hoop dat de bestuurster nu eerlijk zal zijn”

Er wordt nu door het parket onderzocht of er bij ongeval met de jonge spookrijder op zaterdag 5 oktober in Zonnebeke ook sprake was van rijden onder invloed. Want mogelijks reed de bestuurster opzettelijk een andere wagen aan. “Drugs en alcohol in het verkeer zijn sowieso een no go. Als je onder de invloed bent, zijn er genoeg andere oplossingen om thuis te geraken. Ik hoop dat de vrouw en kinderen veel steun krijgen van de mensen rondom hen bij dit afscheid van hun man en papa. En ik hoop ook dat de spookrijdster zelf ook de hulp vindt die ze nodig heeft en eerlijk zal zijn over wat er gebeurd is. Zodat die familie dit kan verwerken en niet met vragen blijft zitten”, besluit Alexandra.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier