Gitzwarte dag met vijf verkeersdoden: gouverneur vraagt om op warme dagen extra voorzichtig te zijn

In Torhout kwam een fietser onder een auto terecht. Hij overleed in het ziekenhuis. © JVM
Camille Jonckheere

Het is een zwarte dag in het verkeer in onze provincie. Er vielen vandaag al vijf doden te betreuren op West-Vlaamse wegen bij diverse verkeersongevallen. Volgens gouverneur Carl Decaluwé gebeuren er opvallend meer dodelijke ongevallen bij mooi weer.

Om 10.30 uur deze voormiddag gebeurde het eerste zware ongeval op de E40 bij Adinkerke. Een auto met twee Franse inzittenden had de file te laat opgemerkt en reed achteraan in op een vrachtwagen. De klap was zo hard dat de twee inzittenden ter plaatse overleden. Het ongeval gebeurde op een 5-tal kilometer vlak voor de grens met Frankrijk. Net vandaag zaten het Agentschap Wegen en Verkeer en Bram Degrieck, burgemeester van De Panne (het Plan B) samen over het probleem van de files, die daar regelmatig ontstaan richting Franse grens. Er werd onder andere beslist om nog extra borden met signalisatie aan te brengen op de E40. Dat gebeurde gisteren al.

Rond de middag kwam in Moerkerke, een deelgemeente van Damme, een 17-jarige bromfietser om het leven, na een aanrijding door een bestelwagen. De hulpdiensten probeerden de jongeman nog te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.

Iets na 13 uur overleed nog een man achter het stuur in Heule, nadat hij onwel werd. Het voertuig was op de R8 richting Kuurne bij Heule tot stilstand gekomen tegen de betonnen rand. Ook daar kwam alle hulp voor de man te laat.

In Torhout raakte om 14 uur een fietser levensgevaarlijk gewond. De fietser wou de weg oversteken, maar werd voor de ogen van zijn vrouw gegrepen door een auto. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en met de mug-heli naar het ziekenhuis overgebracht waar hij in de vooravond overleed.

Gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) roept de mensen op om waakzaam te blijven in het verkeer, ook al is het mooi weer en warm. “De voorbije vier jaar hebben wij heel nauwkeurig cijfers bijgehouden over de ongevallen in het verkeer in West-Vlaanderen. We stellen vast dat er opvallend meer verkeersongevallen gebeuren wanneer het droog en zonnig is. Hoe beter het weer, hoe groter de kans op dodelijke verkeersongevallen.”

Uit de cijfers van gouverneur Decaluwé blijkt dat juli de meest dodelijke maand is in het verkeer van de voorbije vier jaar. “Mensen zijn dan waarschijnlijk net iets meer ontspannen en letten misschien minder goed op de baan dan bij regenweer. De warme zomermaanden zijn over het algemeen de gevaarlijkste op de weg. Daarom roepen wij iedereen op om altijd voorzichtig te blijven in het verkeer.”

Volgens de gouverneur gebeuren tweederden van de ongevallen doorheen de week. “Meestal gaan we ervan uit dat dat in de weekends is. Maar dat blijkt nu dus niet zo te zijn. Verder gebeurt 80 procent van de ongevallen in een omgeving, waar die mensen hun weg net goed kennen. Waarschijnlijk zijn de bestuurders dan net ook iets minder oplettend”, besluit Decaluwé.

2022 was tot nu toe helaas een gevaarlijk jaar op de wegen in onze provincie. In januari waren er drie dodelijke ongevallen, in februari vier, maart telde er vijf en april spant voorlopig de trieste kroon met zeven dodelijke ongevallen. De exacte cijfers voor mei en juni werden nog niet bekend gemaakt. Bij die 21 verkeersslachtoffers zitten vier fietsers. Twee van hen kwamen om het leven bij een dodehoekongeval met een vrachtwagen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.