Marc en Greta uit Koekelare bekomen met ouders van zware woningbrand

“Wat er nu met het huis moet gebeuren, weten we nog niet”, aldus de bewoners.© JH
“Wat er nu met het huis moet gebeuren, weten we nog niet”, aldus de bewoners.© JH
Redactie KW

Een dag nadat een zware brand hun woning volledig verwoestte, bekomen Marc Vermaut (60) en Greta Constant (57) samen met haar ouders Michel (88) en Simonne (81) in een vakantiewoning van de shock. Emotioneel is het erg zwaar. “We zijn dankbaar dat we onze ouders uit het brandende huis konden halen. Maar we zijn wel heel wat spullen met emotionele waarde kwijtgeraakt”, zegt Greta.

Wat er zich zaterdagnacht rond 3 uur heeft afgespeeld in hun woning is voor de twee koppels zwaar om te dragen. Alles ging ook ontzettend vlug. “Ik werd plots wakker van lichtflitsen buiten”, vertelt Marc. “Toen ik naar beneden ging, zag ik de brand achter het zijraam.”

“Ook Greta kwam naar beneden en ik riep dat ze meteen de brandweer moest bellen. Zij is snel naar boven gegaan om haar ouders te wekken. Zelf probeerde ik nog te blussen met een tuinslang maar de ramen sprongen en daarna ging het ontzettend snel. Net als in een film.”

Ouders gered via carport

Uit onderzoek van een deskundige blijkt dat er een kortsluiting ontstond in de werkruimte naast de woning. Het waren bange momenten. “In de kamer van mijn ouders legde ik handdoeken voor de deur om de rook tegen te houden”, vervolgt Greta, leerkracht in de Heilig Hartschool in Oostende.

“Maar die kwam toch snel binnen. Ik opende het raam boven de carport en duwde mijn papa zijn hoofd naar buiten. Hoe ik het deed, weet ik niet maar ik slaagde erin om mijn mama, die zelf niet meer kan stappen, uit bed te tillen en ook tot op de carport te brengen. Ik ben ongelofelijk dankbaar dat we onze ouders konden redden.”

Het drietal stond op de carport te wachten tot de ladderwagen van de brandweer hen kon evacueren. “Het was ijskoud op die carport en zelf kan ik niet staan”, getuigt de 81-jarige Simonne. “Maar de brandweermannen legden hun jassen op me zodat ik niet te veel zou afkoelen. We moeten hen eeuwig dankbaar zijn.”

Emotionele spullen

Dat beaamt ook Michel (88). “Dankzij het snelle handelen van onze dochter en van Marc, maar ook dankzij de snelle hulp van de brandweer, kunnen we dit navertellen. Al doet het veel pijn wat we allemaal kwijt zijn.”

“In de woning zijn we haast alles kwijt”, zeggen Marc en Greta. “Niet alleen alle meubels en spullen die binnen staan, ook heel wat emotionele zaken. Zoals alle fotoalbums of de diploma’s van onze kinderen Tom en Silke. Ook hun speelgoed en strips van vroeger of zelfs de foto’s van papa als soldaat. Het is allemaal weg en onvervangbaar. Wat er met ons huis moet gebeuren, weten we nog niet.”

Enorm veel hulp

Michel en Simonne wonen al 15 jaar in bij Marc en Greta in de Vlaanderenstraat. Het huis is aangepast aan hun noden. Ze verblijven nu in vakantiewoning Oscaar in afwachting van een andere tijdelijke woning, die liefst gelijkvloers is.

“We moeten een dikke chapeau zeggen aan onze burgemeester. Hij was heel behulpzaam, net zoals onze verzekeraar Isabel Verstraete. Nog tijdens de bluswerken is ze meteen langs gekomen. Maar we moeten zo énorm veel mensen dankbaar zijn.”

“De brandweer die ons enorm goed opving en raad gaf. Onze buren Chris en Els die ons een hele dag opvingen en eten maakten. Al onze andere buren zoals Erwin en Veronique, onze eigen kinderen en hun partners. Iedereen helpt, zoals onze vriendin Sofie en traiteur Tom en Sylvie wiens vrachtwagen we mogen gebruiken. Het is een drama, maar we krijgen veel hulp”, besluiten ze. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.