Felle brand vernielt villa in Koekelare: vier bewoners gered, koppel tachtigers geëvacueerd door raam

Redactie KW

Een zware uitslaande brand vernielde zaterdagnacht een villa in de Vlaanderenstraat in Koekelare. In het huis wonen twee koppels: een koppel vijftigers en een koppel tachtigers. Drie van hen moesten via het raam boven de carport worden geëvacueerd. “Het ging om een intense en moeilijk te bestrijden brand”, zegt brandweerkapitein Dries Depreitere.

De brand werd opgemerkt rond 2.50 uur in de nacht van zaterdag op zondag. Het was de bewoner van het huis die het vuur opmerkte. “De man van eind de 50 is wakker geworden van lichtschijnsels”, zegt politiecommissaris Kris Huysentruyt. “Hij ging kijken en merkte de brand op. Zowel zijn vrouw als een koppel tachtigers, de ouders van een van hen, waren op dat moment nog boven. Hij belde daarop meteen de hulpdiensten.” De brandweer van Koekelare snelde met de volledige post ter plaatse en kreeg intussen te horen dat nog drie personen vast zaten in het brandende huis. Er werd onmiddellijk een ladderwagen van post Kortemark en twee ambulances ter plaatse geroepen.

Vrouw geëvacueerd door raam

“Bij onze aankomst ging het om een flink ontwikkelde uitslaande brand”, zegt brandweerkapitein Dries Depreitere. “We riepen dan ook onmiddellijk versterking in van een extra autopomp en tankwagen. We wisten dat er nog drie mensen in het brandende huis waren, enkel de mannelijke bewoner stond ons op te wachten. Bij inspectie konden we hen alle drie aantreffen aan het raam boven de carport. Het zwaarste deel van de brand bevond zich aan de andere zijde van het huis.”

“Een vrouw en een man van in de tachtig konden we via de carport evacueren. Enkele brandweermannen klommen op de carport en gebruikten een steekladder. De vrouw van in de tachtig bleek hulpbehoevend te zijn. Zij gebruikt normaal een traplift in de woning maar die was door het vuur onbereikbaar. Zij werd met de ladderwagen geëvacueerd door het raam.” Intussen waren de ambulances toegekomen en zij voerden een medische check-up uit. De vier bewoners bleken uiteindelijk ongedeerd te zijn.

Problemen met vrieskou

De brandweerposten van Koekelare, Kortemark en bijkomende versterking vanuit Diksmuide bestreden intussen de zware brand. Dat bleek niet zo simpel te zijn. “Na de redding van de bewoners concentreerden we ons op het vrijwaren van het huis links, waar de brand het felst woedde”, vervolgt kapitein Depreitere.

“Daar stond een mazouttank die gekoeld moest worden. Er lagen ook zonnepanelen op het dak waardoor de brand onder het dak niet makkelijk te bereiken was. Maar er waren vooral problemen met de vrieskou. Bluswater vroor onmiddellijk aan. Enkele brandweermannen gleden uit op het ijs, gelukkig zonder erg. Een ambulance bleef daarom preventief ter plaatse om eventuele slachtoffers te helpen. Maar ook kledij en helmen werden belemmerd door het ijs. We moesten ook extra perslucht laten aanrukken en een flinke laag zout strooien. Ook een verwarmde tent bracht wat soelaas. Dit zijn het soort zware branden die gelukkig niet zo vaak voorkomen.”

De oorzaak van de brand was accidenteel, zo stelde een deskundige van het parket vast. Het huis is onbewoonbaar.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.