Howest wil niet dat opleiding verpleegkunde van 3 naar 4 jaar gaat

Redactie KW

Howest, de Hogeschool West-Vlaanderen, verzet zich tegen de beslissing van de Vlaamse regering om de opleiding verpleegkunde te verlengen van drie naar vier jaar.

Volgens directeur Lode De Geyter kost de maatregel 12,5 miljoen euro. Hij vreest ook dat de verlengde studieduur ‘een extra drempel zal inbouwen voor mensen die aan de opleiding beginnen’.

De Vlaamse regering besliste vrijdag de bacheloropleiding verpleegkunde vanaf het academiejaar 2016-2017 te verlengen tot vier jaar. Nu is dat nog drie jaar. Maar om te voldoen aan de Europese regels moeten toekomstige verpleegkundigen meer praktijkervaring opdoen. Daarom wordt de opleiding verlengd en komt er een ‘contractstage’ aan het einde van de opleiding.

In tien Europese landen worden verpleegkundigen in 3 jaar opgeleid tot goed functionerende professionals

Maar volgens de West-Vlaamse hogeschool Howest gaat het om een ‘verkeerde beslissing’. “De maatregel kost de maatschappij 12,5 miljoen euro en houdt bovendien geen rekening met de Europese realiteit“, klinkt het. Algemeen directeur Lode De Geyter: “In tien Europese landen worden verpleegkundigen in 3 jaar opgeleid tot goed functionerende professionals. Waarom moeten wij daarvan afwijken?”.

“Die 12,5 miljoen euro kunnen veel efficiënter aangewend worden voor een aantal broodnodige structurele investeringen in de zorgsector“, aldus De Geyter.

De Geyter vreest ook dat een langere studieduur ‘een extra drempel zal inbouwen voor mensen die aan de opleiding beginnen’. “Wij pleiten voor een generalistische driejarige opleiding met voldoende uren stage, zoals ze in Frankrijk en andere ons omringende landen wordt aangeboden. Wij hopen dat dat de Vlaamse regering op deze beslissing terugkomt en de dialoog met de onderwijsinstellingen aangaat.”

(BELGA)