Modelvliegtuig WO I in gemeentehuis van Kuurne

Redactie KW

In de inkomhal van het gemeentehuis hangt sinds kort een modelvliegtuig uit de collectie van Kuurnenaar Jean-Marie Van Hoeydonck. Het vliegtuig is een Nieuport 23 waarmee de Belgische gevechtspiloot Max Orban in WO I tal van overwinningen behaalde.

Jean-Marie Van Hoeydonck is afkomstig uit Schaarbeek maar woont al jaren met zijn echtgenote aan de Kattebelweg in Kuurne. Zijn kinderen liepen hier school, maar zijn intussen het huis uit. Jean-Marie is een gedreven modelvliegtuigbouwer. Tot nu toe bouwde hij al een veertigtal schaalmodellen van historische vliegtuigen. Hij maakte zo goed als alle stukjes van het modelvliegtuig Nieuport 23 in het gemeentehuis zelf. De spanwijdte is 1,4 meter. De lengte is 1,04 meter. Het toestel weegt in totaal drie kilogram. “Een aantal piloten van het Belgisch leger heeft tijdens WO I met dit toestel gevochten tegen de Duitsers. De Nieuport 23 was eigenlijk een Frans ontwerp waarvan er in de loop van 1917 een klein aantal werd geleverd aan het Belgisch leger. Een van de piloten van dit toestel was Max Orban.” In het Koninklijke Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Brussel staat een authentieke Nieuport 23. Het vliegtuig werd ooit gebruikt door Frankrijk, België, Italië, Rusland, Zwitserland, het Royal Flying Corps van het Verenigd Koninkrijk en de United States Army Air Service.

Weinig gestimuleerd

Jean-Marie was vroeger lid van de modelvliegtuigenclub in Moorsele, maar die hield spijtig genoeg op met bestaan. “De meeste leden trokken naar een vereniging in het dorp Pottes in Henegouwen net over de Schelde van Helkijn. Ik vind het jammer dat het bouwen van modelvliegtuigen in Vlaanderen zo weinig gestimuleerd wordt. In Moeskroen worden de jongeren met lokalen en lesgevers aangemoedigd om de principes van het evenwicht, het vliegen en het vliegtuigjes bouwen te leren en de besturingssystemen ervan te programmeren. Hier maakt men er zich van af met te verwijzen naar ‘speelgoed’. Het is nochtans een heel educatieve bezigheid”, aldus Jean-Marie. (JPDK- foto BWB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.