Duurzaam, ecologisch verantwoord, zero waste…: het zijn niet langer enkel modewoorden die in de mond genomen worden door hipsters of influencers. De laatste jaren schoten de verpakkingsvrije winkels als paddenstoelen uit de grond, ook in West-Vlaanderen. Nu de tweede editie van Mei Plasticvrij erop zit lijkt het alvast heel goed te gaan in onze regionale zerowasteshops .
In Mei Plasticvrij wordt er aandacht gevraagd voor de gigantische afvalberg die we als consument jaarlijks produceren. “Door de media-aandacht die de actie krijgt beginnen mensen naar zichzelf te kijken en na te denken over hoe ze zélf hun (plastic) afval kunnen minimaliseren. Zelf heb ik misschien nog 1 kleine restafvalzak om de 3 à 4 maanden. Maar het is al heel mooi om te zien dat er elke dag, maar vooral deze maand, steeds meer mensen zin krijgen om nieuwe dingen uit te proberen: vegetarisch eten, vloeibare shampoo inwisselen voor een bar… En daarvoor komen ze bij ons”, klinkt het enthousiast bij Johan Moreels van Zonder Meer in Kortrijk. Ook Modest in Oostende en KarmaMarkt in Brugge ervaren dezelfde tendens. Initiatieven zoals Mei Plasticvrij zijn heel nuttig om mensen bewuster te maken van hun levensstijl en vooral hun consumptiegedrag. Het klantenaantal in de West-Vlaamse verpakkingsvrijewinkels evolueert dan ook al jaren in een stijgende lijn, dat bevestigen de drie zaakvoerders die wij spraken.
Een verrassend brede mix
Duurzaam leven, dat is enkel weggelegd voor de ‘geitenwollensokken’ onder ons: een populair cliché. Maar wel helemaal onjuist, volgens de Oostendse Donal Riordan: “Wij krijgen echt een leuke mix van klanten over de vloer. Jonge mensen, gezinnen met kinderen, alleenstaande senioren… Iedereen heeft ook z’n eigen motief. Sommigen shoppen hier omdat ze duurzamer willen eten en leven, anderen waarderen vooral het feit dat alle producten een hoge kwaliteit hebben en je kleine porties kunt kopen. Eigenlijk zijn wij een soort buurtwinkel, vooral de oudere generatie is daar enorm door aangetrokken.” Ook in KarmaMarkt en Zonder Meer merken ze dezelfde trends op. De doelgroep én diens beweegredenen worden steeds diverser. Het feit dat #meiplasticvrij op sociale media enorm leeft heeft daar zeker iets mee te maken. Ondanks de coronacrisis klagen de zaakvoerders zeker niet. “Los van het feit dat het coronavirus zoveel ellende met zich heeft meegebracht, is het afgelopen jaar echt goed geweest voor ons. De vraag naar lokale, duurzame en kwalitatieve producten was nog nooit zo groot. Binnen twee weken lanceren we trouwens een nieuw lokaal product: vegan zeepjes van één van mijn buren hier in Kortrijk’, klinkt het bij Zonder Meer.
Verpakkingsvrij winkelen spreekt iedereen aan: oud en jong, alleenstaanden en gezinnen, milieubewust of gewoon oog voor kwaliteit.
Isabelle Descheemaecker uit Brugge is het hiermee eens, ze vertelt: “Die trend zal zeker blijven nazinderen, daar ben ik van overtuigd. Veel mensen, ook studenten en jongeren, kiezen voor ambachtelijke en biologische producten, zowel voor het welzijn van de planeet, als voor hun eigen gezondheid.” Voor kwaliteit betaal je natuurlijk, maar de hogere prijs blijkt geen probleem te zijn. De ondernemers geven allen aan dat ze een heel grote vaste klantenbasis hebben die blijven terugkeren. Woon je niet in de buurt? Geen nood, er zijn nog opties in West-Vlaanderen: ook in Beernem (BES), Tielt (Bokaal) en Ruddervoorde (De Grutterij) kun je verpakkingsvrij winkelen.
Zelf potjes vullen
Wat houdt dat nu eigenlijk precies in, zo’n zerowastewinkel ? Het concept is overal ongeveer gelijklopend. Je vindt er namelijk producten… zonder verpakking. Je gaat dus shoppen met je eigen bokalen, potten en zakken in de aanslag en betaalt enkel voor het gewicht van het product zelf, niet voor de verpakking. Wat je er zoal kunt vinden? Elke shop heeft natuurlijk z’n eigen identiteit, maar het aanbod is doorgaans overal heel ruim. In Modest in Oostende biedt Donal Riordan maar liefst 700 producten aan: “Ons doel is om ons assortiment zodanig uit te breiden dat de klant al z’n aankopen hier kan doet. Enkel vlees en vis zal je hier nooit vinden.”
Ook in Brugge komen er elke week nieuwe dingen binnen. Zaakvoerster Isabelle vertelt: “Het wordt steeds gemakkelijker om leveranciers te vinden die in bulk producten aanbieden. Al van in het begin verkoop ik pasta, bloem, plantaardige melk, sapjes, verse groenten en fruit… Maar tegenwoordig springen ook meer producenten van verzorgingsproducten op de zerowastekar . Onze nieuwste aanwinst is trouwens een plantaardige face oil en body butter van drie Brugse meisjes, heel kwalitatieve producten!”.
Keuken? Check. Badkamer? Check. Maar ook voor andere huishoudproducten zoals schoonmaakmiddelen kun je tegenwoordig terecht in deze winkels. Het enige wat je nodig hebt, is een kleine verandering in mindset. “Je leeft gewoon op een andere manier. We zijn te veel verwend, in de supermarkt is het aanbod niet seizoensgebonden, bij ons is dat wel zo. Maar eens je je draai hebt gevonden, is het eigenlijk een heel eenvoudige manier van leven, en ik heb niet het gevoel dat ik iets mis of mezelf moet ontzeggen”, besluit Johan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier