https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Wie shopt bij ‘Zonder Meer’, brengt zijn eigen potje mee

Johan Moreels opent met 'Zonder Meer' de eerste verpakkingsvrije winkel in Kortrijk. © JA
Redactie KW

Op donderdag 31 augustus opent de eerste verpakkingsvrije winkel van Kortrijk de deuren in de Rijselsestraat. ‘Zonder Meer’ is het idee van Johan Moreels. “We moeten een alternatief aanbieden voor al het plastic dat we meesleuren naar huis.”

Voor wie meestal in een gewone supermarkt gaat winkelen, is het concept van ‘Zonder Meer’ misschien wat ongewoon. “Je hoort soms de verbaasde vraag ‘Moet ik dan mijn eigen potjes meebrengen?’“, zegt Johan Moreels (48). “En dat is inderdaad het idee van een verpakkingsvrije winkel. Als je bijvoorbeeld maar honderd gram rijst nodig hebt, is dat dus perfect mogelijk. Voor wie zonder voorraadpotjes aankomt, zijn er composteerbare of papieren zakjes voorhanden, zo streng willen we nu ook niet zijn.”

“Ik merk in Kortrijk een tendens naar duurzaamheid en ecologie”

Tegenwoordig heeft bijna elke stad zijn verpakkingsvrije winkel. Tot vorig jaar kon je in eethuis De KleinKeuken terecht voor een beperkt aanbod. “Ik was bij De KleinKeuken langsgeweest met het voorstel om samen te werken maar uiteindelijk bleek de combinatie voor hen te moeilijk geworden. En dus borduurde ik op het idee voort. In april ging de webshop al van start en het gaat goed.”

Bio, eco en fair

De ondertitel van Zonder Meer is bio, eco en fair. “Een paar jaar geleden zijn we met ons gezin overgeschakeld op biologische voeding. Maar dat bleek nog meer plastic met zich mee te brengen. Biorijst zit niet verpakt per kilo maar in kleine zakjes. Plastics zijn enorm slecht voor het milieu. Als je ziet dat vissen in de zee plastic opeten, dan vind ik dat hallucinant. Ik merk in Kortrijk een tendens naar duurzaamheid en ecologie, dus ik geloof dat we de winkel hier kunnen gebruiken.”

“Ik vind het heel belangrijk dat iedereen een plaats krijgt in de samenleving”© JA

“Granen, rijst, peulvruchten, noten, pasta, cacaopoeder, chocolade, keukenkruiden, 18 soorten thee”, somt Johan een deel van het aanbod droge voeding op. “We hebben ook alles van onderhoudsproducten die je in een bidon kan komen vullen.” Iets waar Johan trots op is, is de mogelijkheid om zelf verse granen te malen. “Dat is iets wat ik elders nog niet zag. Dankzij twee molens kan je zelf je muesli samenstellen.”

Sociale winkel

Johan heeft altijd in de sociale sector gewerkt. Na 27 jaar in de jeugdhulp was het tijd voor een nieuwe uitdaging maar met een sociale insteek. “Ik hou een plank vrij voor de producten van vzw Den Achtkanter, af en toe zal er ook iemand van hen komen helpen in de winkel. De mensen van Tordale in Torhout maken kleine katoenen zakjes voor droge voeding waarvan de opbrengst volledig naar hun werking gaat. De kruiden komen van De Kruiderie, een beschutte werkplaats in Brugge. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen een plaats krijgt in de samenleving.” (Jasmien Aernout)

De winkel ‘Zonder Meer’ opent op donderdag 31 augustus in de Rijselsestraat 51. Meer info op www.zonder-meer.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten