Poperingse jeugd in de bres voor het klimaat

Lore Vandenberghe (links) en Lisa Vanhaste. (foto MD)
Redactie KW

De klimaatbetoging in Poperinge van donderdag 21 februari bleef bij een eenmalig evenement, maar dat betekent niet dat de Poperingse jeugd niet in de ban is van het klimaat. “Er wordt nu op school meer werk gemaakt van milieu- en klimaatacties”, klinkt het bij Lisa Vanhaste en Lore Vandenberghe.

Lisa Vanhaste (17) en Lore Vandenberghe (16) zijn twee van de initiatiefnemers van youth for climate @Pops. Allebei gingen ze al mee betogen in Brussel tijdens de klimaatmars op donderdag. “Al gaan we niet elke week, want dat is niet evident”, vertelt ze. “Brusselse jongeren kunnen gaan betogen en missen amper twee uur les. Voor jongeren uit de Westhoek betekent het meteen bijna een volledige dag les missen door de treinrit van en naar Brussel. En het valt telkens op donderdag, waardoor we dus ook altijd dezelfde lessen niet kunnen volgen. Dat maakt het niet evident om telkens opnieuw mee te gaan betogen. Maar er waren tot nu toe wel steeds Poperingse jongeren aanwezig op de betoging, maar daarom niet steeds dezelfde.”

“Onze ouders staan achter onze acties”, vervolgen Lisa en Lore. “Het was eigenlijk zelfs zij die ons op het idee brachten om een mars in eigen stad te organiseren. Dat geeft de kans aan iedereen van Poperinge om mee te doen, zonder naar Brussel te moeten. Onze actie bracht een 120-tal kinderen en jongeren in stoetvorm naar het stadhuis. De scholen waren niet allemaal even opgezet met ons initiatief en ook bij de leerkrachten zijn de meningen verdeeld, maar we hebben wel het gevoel dat we iets ondernemen voor de toekomst van het klimaat. We wilden ook een signaal geven aan de mensen van Poperinge dat wij er ook mee bezig zijn en tegelijk willen we een bewustzijn creëren dat we elk wel ons steentje kunnen bijdragen.”

Wakker geschud

“Sinds we naar de betoging in Brussel geweest zijn, zijn we ons nog meer bewust van wat er rond ons gebeurt. We zijn als het ware wakker geschud en beseffen dat het nu moet gebeuren. We ervoeren daar ook een samenhorigheid en hadden het gevoel dat het wel kan werken, als iedereen zich inzet. We zijn een stuk bewuster teruggekeerd van Brussel en proberen nu ook kleine zaken te veranderen in ons eigen leven, zoals bijvoorbeeld het bannen van plastieken flesjes en de aankoop van flessenwater.”

Op donderdag 21 februari hielden zo'n 200 jongeren een sit-in op de Grote Markt van Poperinge om de klimaatprotesten te ondersteunen. Het bleef echter niet bij de geplande zitactie, want de jongeren besloten om nadien nog een tocht door het centrum te maken. (foto MD)
Op donderdag 21 februari hielden zo’n 200 jongeren een sit-in op de Grote Markt van Poperinge om de klimaatprotesten te ondersteunen. Het bleef echter niet bij de geplande zitactie, want de jongeren besloten om nadien nog een tocht door het centrum te maken. (foto MD)

Volgens Lisa is er in haar school, het Onze-Lieve-Vrouwe-instituut, ook wel iets veranderd is. “We hebben een milieuwerkgroep op school en ik heb het idee dat we nu meer werk maken van allerlei acties. Ideeën als schooluitstappen met de trein organiseren moet bijvoorbeeld voor een aantal klassen wel haalbaar zijn. We zijn alleszins bereid om te helpen nadenken over hoe we meer bewustzijn op school kunnen creëren.”

Ook in het Sint-Janscollege is er beweging merkbaar. “We hebben een brief geschreven naar de directie met daarin een aantal voorstellen van zaken die zouden kunnen veranderen op school, bijvoorbeeld het invoeren van sorteervuilbakken. “We worden uitgenodigd om eens langs te gaan om deze voorstellen te bepreken. We zien dit alleszins als een eerste stap.” Volgens Lisa en Lore staan er geen verdere acties gepland in Poperinge.

(CB)

Amper spijbelaars in de Westhoek

In de middelbare scholen in onze regio vallen opvallend weinig leerlingen te vinden die op donderdag naar Brussel trekken om te betogen. In Diksmuide zijn er alles samen 20 spijbelaars, netjes verdeeld onder ‘t Saam campus Aloysius en het Atheneum. Van ‘t Saam campus Cardijn en het KTA trok nog geen enkele leerling naar Brussel om te gaan betogen voor het klimaat. De spijbelaars kregen voor het spijbelen telkens een alternatieve sanctie, zoals zwerfvuil rapen of een voordracht houden over hoe nauw het klimaat hen aan het hart ligt.

Van het Ieperse college trokken op de tweede spijbeldag 40 leerlingen naar Brussel. “Om hun onwettige afwezigheid om te zetten in een toegestane afwezigheid moesten ze een gesprek aangaan met de leerlingenbegeleider een een selfie vanop de mars kunnen voorleggen”, aldus directeur Frank Hosten. In het Lyceum waren er één keer twee spijbelaars, in de Middenschool geen enkele en in het Atheneum een 20-tal.

(ACK/HD)