Dag twee van de aanplanten van het Roulartabos in Roeselare is aangebroken. Onder andere Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en CEO Xavier Boekckaert waren van de partij om mee te helpen. Al om 9 uur stonden de eerste vrijwilligers klaar met regenlaarzen, een spade en vooral veel enthousiasme om eraan te beginnen. Onder hen zien we enkele medewerkers van het bedrijf, maar ook heel wat buurtbewoners dragen graag hun steentje bij.
Gisteren beten 450 leerlingen van Scholengroep Sint-Michiel de spits af, zij klopten af op 7.500 bomen. Vandaag was het de beurt aan Roulartamedewerkers, buurtbewoners en andere vrijwilligers, die zich vooraf konden inschrijven om mee te helpen. Een succesvol initiatief zo blijkt, want alle beschikbare plaatsen waren volzet. Onder het wakend oog van boswachters, tuinaannemers en experts van Natuurpunt ging de eerste groep op 9 uur ‘s ochtends aan de slag. Het gure weer kon hen duidelijk niet deren.
In de namiddag kwamen ook enkele bekende koppen langs. Onder andere minister Zuhal Demir, gouverneur Decaluwé, Roeselaars burgemeester Kris Declercq en zanger, acteur en presentator Wim Opbrouck staken aan handje toe. (lees verder onder de foto)
Roularta realiseerde dit project niet alleen, maar werkte hiervoor samen met stad Roeselare, Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos en Bosgroep Ijzer en Leie.
Engageren voor de stad
“Jong geleerd is oud gedaan”, horen we van papa Thijs De Bruyne (30). Samen met zijn vrouw Vera Vercruysse (29) schreef hij zich in om een uur lang bomen te planten in de meiboomlaan. Ze brachten ook hun zoontje Kobe mee, 5 maanden oud. “Wij zijn beide niet afkomstig van Roeselare, ik van Poperinge en mijn man van Izegem. Nu wonen we hier al een tijdje in de buurt en willen ons ook wel engageren in de stad, en zo misschien ook nieuwe mensen leren kennen. Ik zag de oproep op Facebook passeren en we waren meteen gecharmeerd door het initiatief”, vertelt mama Vera. Bedrijven die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen en inzetten om meer groen komt steeds vaker voor, meent Thijs. “We hadden ons al afgevraagd wat er zou gebeuren met dit stukje grond. Een bos is natuurlijk de beste optie, wij zijn sowieso altijd te vinden voor meer groen. Zowel voor ecologische redenen, als voor het recreatief gebruikt. Ik heb de indruk dat Roeselare als stad wel vooruitstrevend is op dat vlak, voor mij was dat trouwens een van de argumenten om naar hier te verhuizen.”
Overtuigingskracht van kinderen
Ook Annelies Vanderbeke, medewerker op de afdeling P&O bij Roularta, bracht haar kinderen mee. Of was het net andersom. “Mijn kinderen hebben mij eigenlijk moeten overtuigen om ons in te schrijven”, lacht ze. “Maar ik vind het natuurlijk wel een uitstekend project. Corona heeft ons geleerd om echt te genieten van de natuur. In plaats van thuis te zitten gaan we veel vaker wandelen dan vroeger.” Zonen Victor (8) en Arthur (11) hebben zo hun eigen redenen om hun mama hier naartoe te sleuren. “Het leek ons leuk om te doen, we hebben nog nooit zelf bomen geplant. Bomen zijn ook heel belangrijk, ze zorgen voor zuurstof en papier, dus we kunnen er altijd meer gebruiken”, klinkt het.
Herinnering creëren
De regen hangt in de lucht, de wind voelt ijskoud aan en de modder is overal. Thuisblijven was echter geen optie voor buurtbewoner Yves Comptdoer. Het is niet de eerste keer dat hij zijn handen vuil maakt om meer groen te creëren. “Het bedrijf waar ik werk plant elk jaar 1 hectare nieuw bos. Nu heb ik mijn zoon meegenomen om verschillende redenen. Enerzijds om hem te leren welke voordelen bomen met zich meebrengen in de strijd tegen de klimaatopwarming. Maar anderzijds ook om een herinnering te creëren. Ik hoop dat hij later op zijn beurt kan vertellen aan zijn kinderen dat hij dit ooit heeft gedaan met zijn papa en hen zo dezelfde waarden meegeeft”, vertelt Yves. Zoon Merijn had niet veel overtuiging nodig, hij is zichtbaar gefascineerd door het hele gebeuren: “Met de Scouts gaan we heel vaak spelen in het Sterrenbos, ik besef wel hoe belangrijk het is om veel groen te hebben in de buurt. Nu kan ik zelf mijn steentje bijdragen, dat is leuk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier