Roularta plant dit weekend 15.000 bomen: “Een bos voor onze kleinkinderen”

De putten zijn al gegraven, het planten kan beginnen. Bij het ‘Roulartaboscomité’ herken je gehurkt Vincent Desmet, Gert Delbecke en Francis De Nolf. Staand tuinaannemer Claude Veys, Danny Desmet, Ann Vermander, Stefaan Wybo en Mario Paret. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Roularta heeft een rood-wit logo, maar een groen hart. Duurzaamheid wordt er hoog in het vaandel gedragen. Ceo Xavier Bouckaert en de familie De Nolf planten dit weekend samen met genodigden, maar ook met buurtbewoners en natuurliefhebbers 15.000 bomen en creëren zo een bos in hartje stad.

De putten zijn gemaakt, de bomen zijn geleverd en het planten kan beginnen. Op vrijdag 26 november bijten 450 scholieren van Scholengroep Sint-Michiel de spits af. Zij mogen als het ware al de helft van het bos aanplanten.

Op zaterdag 27 november is het de beurt aan ongeveer evenveel ‘volwassenen’, al schreven ook enkele jeugdbewegingen zich in om mee te planten.

Het grote publiek kon zich immers ook aanmelden voor de plantactie, maar naast genodigden als acteur/presentator Wim Opbrouck, minister Zuhal Demir, de Roeselaarse burgemeester

Kris Declercq en West-Vlaams gouverneur Decaluwé zullen ook heel wat Roulartamedewerkers en buurtbewoners hun steentje bijdragen. “Er wordt op twee manieren geplant. Ten eerste is er de Vlaamse methode, waarbij één boom per vierkante meter wordt gezet. Een ander stuk wordt geplant volgens de Myawaki-methode. Er komen daarbij drie bomen per vierkante meter, de bomen interageren onder elkaar, waardoor je een bladerdak krijgt van aan de bodem tot in de kruin. In 20 tot 30 jaar tijd krijg je een biodiversiteit op vlak van insecten, vogels, amfibieën, vogels, zoogdieren en schimmels in het Miyawakibos, vergelijkbaar met een oerbos van 200 jaar oud”, aldus Francis De Nolf.

Educatieve standjes

Roularta won dit jaar al een award voor biodivers bedrijventerrein. Stefaan Wybo: “De site is nu al een prachtige plaats om te wandelen. We vragen wel iedereen die komt om zich op de wandelpaden te begeven, hondjes moeten ook aan de leiband. Er staan ook diverse educatieve standjes opgesteld. En de mensen die effectief planten worden met hun boom naar de juiste plaats begeleid, waar ze na het planten enkel de aarde wat hoeven aan te stampen.”

Voor de Roulartamedewerkers hield ceo Xavier Bouckaert onlangs ook een begeesterende uiteenzetting over de manier waarop duurzaamheid nu al deel uitmaakt van de bedrijfsfilosofie. Het Roulartabos is een van de vele initiatieven, maar misschien wel deze die het meest in het oog zal springen van de Roeselarenaar. Een nieuw bos voor onze kleinkinderen.

Louise Vandenberghe: “Met hondje hier komen wandelen”

Louise Vandenberghe (20), die in Gent accountancy-fiscaliteit studeert, woont vlakbij Roularta. “Net zoals de andere buurtbewoners zijn we uitgenodigd om mee te planten. Maar het was ook door mijn peter Stefaan Wybo dat we meteen op de hoogte waren. Ik heb me met mijn mama Caroline Gaytant ingeschreven. Ik vind dit een super initiatief. Zelf ben ik uiteraard milieubewust, ook op school zijn we daar steeds meer mee bezig. En thuis hebben we ook een hondje, waarmee we straks vlakbij ons thuis door een echt bos zullen kunnen wandelen. Om 10 uur zullen we zaterdag op post zijn.”

Gert Delbecke: “Ik ben hier in de buurt opgegroeid”

Heel wat Roularta-medewerkers komen ook mee planten of steken elders de handen uit de mouwen. Gert Delbecke (53) was zelfs bereid er een dagje vakantie voor te nemen en komt zowel op vrijdag als zaterdag mee helpen. Hij werkt al 27 jaar voor Roularta en bedient er de rotatiepers. Maar hij groeide vooral ook op in de buurt. “Ik ben van de Zuidmolenstraat. Ik heb nog de tijd geweten dat de gebouwen hier opgetrokken werden. De bufferzone tussen Roularta en de buurt wordt nu mooi groen vorm gegeven. Ik passeer hier elke werkdag, voor ons als werknemers is het dus dubbel genieten. Meer groen juich ik enkel toe.”

Katrien Develtere: “Meer groen binnen de ring: top!”

Katrien Develtere (64) is met pensioen als coördinator van het Bedrijvencentrum, maar maakt sinds kort ook deel uit van Natuurpunt. “Een prachtige vereniging die o.a. gronden opkoopt om deze om te turnen tot natuurgebied.” Vandaar ook haar engagement om zaterdag mee de handen uit de mouwen te steken. “Wat ik er precies moet doen zal ik wel horen. Maar ik ervaar iedere dag in mijn stadstuin op Sint-Jozef – waar we toch wat bomen staan hebben – wat die doen voor de natuur. Ze trekken insecten en vogels aan. Ik moedig vooral ook het initiatief aan om extra groen binnen de Roeselaarse ring te creëren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier