Orka Reveil krijgt laatste rustplaats in Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne, niet in NAVIGO-museum Koksijde

Orka Reveil spoelde in oktober vorig jaar aan op het strand van Koksijde, maar stierf op het strand van De Panne.
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het pleit is beslecht: staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine heeft beslist dat Bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne de juiste keuze is als definitieve rustplaats voor het skelet van orka Reveil die eind oktober aanspoelde op het strand van Koksijde maar stierf op het strand van De Panne.

De situatie leidde tot een discussie tussen burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde en burgemeester Bram Degrieck van De Panne. Allebei hadden ze plausibele argumenten om het skelet van orka Reveil op te eisen.

De Koksijdse burgemeester besloot al meteen een plek te reserveren in het vernieuwde NAVIGO-museum dat binnenkort de deuren weer opent. Daar zou de orka dan een tweede blikvanger worden naast potvis Valentijn, die in 1989 op het strand van Sint-André aanspoelde en destijds werd begraven op de site Ten Bogaerde.

Dertig jaar later werd hij opgegraven en werd zijn skelet ‘museumklaar’ gemaakt door de faculteit diergeneeskunde en de afdeling Morfologie van de UGent.

Permanente expo Sea Change

Omdat de overheid uiteindelijk de ‘eigenaar’ is van de onfortuinlijke orka, moest staatssecretaris Dermine, bevoegd voor Wetenschapsbeleid, de knoop doorhakken. Die beslechtte het pleit in het voordeel van gemeente De Panne. Orka Reveil zal de eyecatcher worden op de permanente expo Sea Change.

De argumenten van burgemeester Degrieck waren blijkbaar het meest overtuigend. “Orka Reveil is beslist een meerwaarde voor deze expo”, meent Bram Degrieck. “In deze expo staat de klimaatverandering centraal. Er worden diverse thema’s belicht, waaronder de vervuiling van de zee, de zeespiegel en zeebodem, de biodiversiteit. Daar kan worden uitgelegd waarom orka Reveil hier uiteindelijk niet moest belanden…”

Voorwaarden

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan deze toewijzing. Het skelet van de orka moet altijd toegankelijk zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Het bezoekerscentrum moet de kosten voor de voorbereiding en de montage van het skelet voor zijn rekening nemen.

Wat ook meespeelde in de beslissing van de staatssecretaris: de kosten die De Panne heeft gedragen, gekoppeld aan het feit dat de orka op het strand van De Panne is aangespoeld en de assistentie die de gemeente bood aan het onderzoeksteam op het strand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier