Onze provincie loopt warm voor ‘Maai Mei Niet’: deze West-Vlamingen laten hun gras groeien

©Davy Coghe Davy Coghe
©Davy Coghe Davy Coghe
Philippe Verhaest

Sam Gooris maakte er ooit een nummer over, maar komende maand zullen we het massaal doen: laat met het initiatief ‘Maai Mei Niet’ van ons zusterblad Knack de grassprieten in je tuin gewoon groeien en geef de biodiversiteit zo alle kansen. Wij klopten aan bij drie West-Vlamingen die hun ‘pelouze’ straks onaangeroerd laten.

Bart Tommelein: “Ik ambieer geen biljartlaken in de tuin”

Ook Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is enthousiast over Maai Mei Niet . “Eigenlijk heb ik sowieso al weinig tijd om mijn gras kort te houden”, geeft hij met de glimlach toe. “Voor mij is het dus allesbehalve een straf om een maand lang de grasmachine op stal te laten, maar ik ambieer ook geen biljartlaken in de tuin. Daar zie ik het nut niet van in. Thuis zetten we trouwens onze cavia’s in als natuurlijke grasmachines. Zalig.”

Een iets wilder gazon heeft volgens Tommelein alleen maar voordelen. “De vele insecten en kleine diertjes zullen je er alleen maar dankbaar voor zijn”, zegt hij. “Persoonlijk vind ik een wilde tuin ook veel mooier dan zo’n tot op de millimeter gekortwiekt exemplaar. Dat ziet er veel te artificieel uit, terwijl alles zijn gang laten gaan, zorgt voor een levend schilderij. Wat is er mooier dan vanop je tuinstoel met een lekker drankje in de hand te genieten van al het moois dat je eigen tuin te bieden heeft? Dat is duizend keer leuker dan telkens in een kramp te moeten schieten wanneer er een hoekje of kantje ietwat verkeerd ligt, toch?”

Ine Debosscher : “Ik heb mijn gras dit jaar nog niet gemaaid”

 ©JOKE COUVREUR
©JOKE COUVREUR

Ine Debosscher (26) uit Bellegem (Kortrijk) is hélemaal doordrongen van de Maai Mei Niet -gedachte. De pedagogisch medewerker bij UZ Gent is een fervente ecologische tuinier en wil van haar tuin een feest voor de biodiversiteit maken, zegt ze. “Vorig jaar heb ik bij Natuurpunt de cursus natuurverkenner gevolgd en daardoor zag ik het belang in van een ietwat verwilderde tuin”, legt Ine uit. “Voor bijen en andere insecten is het enorm belangrijk dat je gazon niet enkel uit gras bestaat, maar dat je er ook onkruid in terugvindt. Al is die term eigenlijk compleet fout: die planten hebben erg veel nut.” Sowieso wordt Ines graspartij niet elk weekend gemaaid. “De grasmachine komt slechts sporadisch uit het tuinhuis”, glimlacht ze. “Meer nog: dit jaar heb ik het gras zelfs nog niet afgereden. Het is dus een feest voor de insecten. Daar geniet ik ook zelf van. Ik raak amper uitgekeken op mijn lapje groen, er valt altijd wel iets te beleven. Bovendien heb je zo meteen het betere heidegevoel aan je eigen achterdeur. Een biljartlaken is écht niets voor mij. Ik kan niet begrijpen dat sommige mensen hun gras elke week willen millimeteren. Daar heb je toch niks aan?”

Wim Lybaert: “Maak onkruid gewenst in plaats van ongewenst”

 © © VRT Thomas Sweertvaegher / Switn

© © VRT Thomas Sweertvaegher / Switn

Wim Lybaert is een grote voorstander van de actie en al heel lang een fan van het idee. “Ik heb nu zelf een stuk tuin wel en een stuk niet gemaaid om het verschil goed te kunnen zien”, aldus de Bruggeling. “Dat is nu al fantastisch schoon om te zien. Alle begrip voor mensen die houden van een perfect getrimd gazon, maar dat is wel nefast voor een gezonde natuurlijke biotoop. Meer nog: dat is haast monocultuur. Op Europees niveau is het aantal insecten de afgelopen jaren drastisch gedaald, maar ze zijn wel heel nuttig in de tuin. Met een stukje te laten staan, kan je al een verschil maken. Je maait een gangpad, of laat de buitenste randen van de tuin staan en je zal zien dat je zo the best of both worlds krijgt.”

“Veel mensen denken dat ze daarna hun grasperk kwijt zullen zijn, maar gras is ongelooflijk sterk. Dat groeit sowieso terug. Dat er ook onkruid tevoorschijn komt? Het is maar hoe je onkruid bekijkt of interpreteert. Rationeel gezien gaat dat om planten die niet op hun plaats staan of niet gewenst zijn. Wel, als je het niet maait, maak je het wel weer gewenst. Ik zou de mensen durven vragen om het een kans te geven. Probeer het de komende maand. Je zal versteld zijn van het resultaat!”