Deze week werd het ‘Spook van de Blankaart’ oftewel ook de roerdompvogel opnieuw gespot in het natuurgebied in Woumen. “De roerdompvogel wordt zo genoemd, omdat zijn holle en luide roep klinkt als een spook in de nacht. Die is tientallen jaren weggebleven door de slechte waterkwaliteit, maar keert nu langzaamaan terug. Het is heel uitzonderlijk dat je de vogel ziet, laat staan kan vastleggen op foto”, vertelt Peter Bossu van Natuurpunt. En toch Joost Schamp kon op maandag 8 mei het gekende Spook even vastleggen op beeld.
Maandag 8 mei trok Joost Schamp uit Oostduinkerke naar het natuurgebied de Blankaart in Woumen om de Europese zeearend, die er vorige week gespot werd vast te leggen op foto. “Ik stond al een hele tijd met mijn fototoestel op statief bij de kleine uitkijktoren. Het was eigenlijk geluk hebben, want toen ik plots achter mij keek zag ik twee roerdompvogels, ook wel gekend als het Spook van de Blankaart afkomen. Ik heb mijn telelens dan nog vlug kunnen omdraaien om er een foto van te nemen. De Europese zeearend zelf heb ik helaas gemist”, vertelt Joost.
Maar hoe kan je de roerdompvogel nu herkennen? “Het is een vogel, die behoort tot de reigerachtigen, maar dan iets kleiner en bruin. Hij wordt zo genoemd in de volksmond, omdat hij een holle roep heeft, die je vooral ‘s avonds en ‘s nachts hoort. Het klinkt heel mysterieus en geheimzinnig”, vertelt Peter Bossu van Natuurpunt. “Hij klinkt als een soort misthoorn van een boot”, vult Joost aan.
“Het is een Europese vogel, die graag in moerasgebieden vertoeft”
Enkele decennia geleden was de kans dat je het Spook van de Blankaart kon spotten wat groter. “Want het is een Europese vogel, die moerasgebieden opzoekt. Maar door de slechte waterkwaliteit is de roerdompvogel weggetrokken. Al een aantal jaar keert die terug naar de Blankaart. Er zitten er hier ook enkele te broeden. Dat is een teken dat al onze investeringen om de natuur goed te laten herstellen effectief lonen. Toen ik hier 40 jaar geleden begon bij de Blankaart, vertelden mensen van vroeger me erover, dus ik ben blij dat die terugkeert.”
Meester in camouflage
Het is heel uitzonderlijk dat je het Spook ook effectief te zien krijgt. “Hij is bijna even zeldzaam als de zwarte panter in Afrika, die een natuurliefhebber uit Ieper vorige week kon vastleggen“, gaat Peter verder. “Je krijgt hem bijna zelden te zien, want hij is een meester in camoufleren. Door zijn bruinachtige kleur gaat die perfect op in zijn omgeving en wordt hij een met het rietveld.” Iets wat Joost helemaal kan bevestigen. “Je moet echt staren naar het riet tot je iets ziet bewegen en hij is pas echt heel duidelijk als ij opvliegt.”
“Het Spook van de Blankaart is een meester in camoufleren, door zijn bruine kleuren gaat hij perfect op in het riet”
Maar de roep van het Spook van de Blankaart is natuurlijk wel duidelijk te horen. “Je zou er quasi naast kunnen zitten dat je hem hoort roepen vanuit het riet, maar hem nog niet ziet. Ik heb hem zelf een paar keer gezien en daar moet je ongelofelijk veel geluk voor hebben. Laat staan dat je er een foto van kan nemen. Dat is een echt mirakel.”
Joost heeft als echte vogelkenner de roerdomp al meerdere keren gezien. “Ik fotografeer al 43 jaar vogels en heb hem al regelmatig gezien. Maar het is de eerste keer ooit dat ik hem kon fotograferen in vlucht. De Blankaart is dan ook een prachtig gebied. Om de twee weken trek ik er wel eens naartoe, zeker in deze periode. Soms zit ik zes tot acht uur ergens in een schuiltent om een bepaalde vogel te spotten. Ik heb die liefde waarschijnlijk meegekregen van mijn grootvader uit Harelbeke. We gingen vaak samen wandelen in Stasegem en dan toonde hij mij wat hij er allemaal van wist.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier