Natuur en Bos van de Vlaamse overheid organiseerden samen met stad Poperinge opnieuw een boomplantdag op zondag 5 februari. De plantdag ging door op een perceel langs de Gravendreef in Proven. Verenigingen en gezinnen staken de handen uit de mouwen om 18.000 bomen te helpen planten.
De plantdag ging door op een perceel van 4 hectare langs de Gravendreef – ter hoogte van huisnummer 21, dichtbij de Galge. “De keuze waar we aanplanten gebeurt in overleg met het Agentschap Natuur en Bos, dat ook eigenaar is van het perceel. Boswachter Erwin Verfaillie kijkt in eerste instantie na welke percelen er kunnen beplant worden. Zo moet bijvoorbeeld het perceel effectief pachtvrij zijn”, zegt Jeroen Vandermarliere, duurzaamheidsambtenaar.
“Net als vorig jaar planten we in Poperinge heel wat nieuw bos aan. Dat doen we opnieuw aansluitend bij één van onze boscomplexen. Deze keer is het Couthofbos aan de beurt, waar er nabij de Galge 4 hectare extra bos komt op gronden van het Agentschap voor Natuur en Bos. Het realiseren van meer openbaar groen is een belangrijke actie in ons lokaal klimaatplan. Zo steken onze inwoners en verenigingen letterlijk de handen uit de mouwen om Poperinge klimaatbestendiger te maken”, aldus schepen Ben Desmyter.
In de nacht van vrijdag op zaterdag hadden boeren van de actiegroep Boerenhart Vlaanderen, een groep jonge boeren uit de Westhoek, 500 houten kruisen aangebracht op het stuk akker langs de Gravendreef in Proven. Ze maakten van het nieuwe stuk bos een boerenkerkhof.
Inheems plantgoed
“Scouting Poperinge kwam met een grotere groep planten op zaterdagnamiddag. Op zondagnamiddag kwam de JNM met de jongsten, 7 tot 12-jarigen, aanplanten. Ook De Westerbie, Natuurpunt Poperinge-Vleteren, VELT Westland en Vondels waren onder andere aanwezig om te helpen”, aldus Jeroen. Ook particulieren en gezinnen engageerden zich om te helpen.
“Samen planten we maar liefst 18.000 bomen en struiken aan bij het Couthofbos. Het gaat onder andere om zwarte els, berk, haagbeuk, boskers, zomereik, wintereik, meidoorn, sleedoorn, winderlinde en populier. We gebruiken zoveel mogelijk streekeigen plantsoen. Dat zijn bomen en struiken die afstammen van inheemse bomen, waardoor ze perfect zijn aangepast aan de groeiomstandigheden in onze streken.”, voegt Erwin Verfaillie, nieuwe boswachter bij Natuur en Bos toe. (LBR)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier