Jos Depotter en Els Beuselinck uit Wulpen zijn finalisten in Dé Klimaatkoploper: “We willen blijven verduurzamen”

Zoon Jean-Baptiste, Els Beuselinck en Jos Depotter. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Jos Depotter (50) en Els Beuselinck (47) uit Wulpen bij Koksijde zijn de derde generatie die verder bouwt aan de toekomst van hun landbouwbedrijf. Ze zijn zich sterk bewust van de klimaatveranderingen en de impact ervan op ons milieu. Daarom zetten zij zich in met innovatieve technieken en een agro-ecologische en regeneratieve aanpak om hun akkerbouwbedrijf op een duurzame manier te runnen. Dat leverde hen – als enige West-Vlamingen – een finaleplaats op in de wedstrijd ‘Dé Klimaatkoploper’ van de Boerenbond, KBC en Cera.

Jos en Els vertellen hoe alles begon… “We zijn hier gestart in 1998, waar tot in WO II een steenbakkerij stond waar mijn pépé meestergast was”, vertelt Jos. “Hij heeft dan besloten om hier te beginnen boeren, en mijn vader Elie trad in zijn voetspoor. Het is altijd lastige grond geweest, deze zware, natte poldergrond, die deels werd afgegraven voor de productie van bakstenen, waarvan er nog altijd restanten zijn. Het zit in onze boerengenen, die drive om ons streefdoel te bereiken. De tijden worden alsmaar moeilijker voor landbouwers, door de strengere regelgeving, de klimaatveranderingen met extremere weersomstandigheden, de concurrentie waardoor de prijzen onder druk komen te staan… Dat heeft ons ertoe aangezet om out of the box te beginnen denken. Het is moeilijk om ploegloos groenten, aardappelen en zelfs suikerbieten te telen”, klinkt het.

“We willen een klimaatrobuust bedrijf overdragen aan de volgende generatie”

“In 2007 hebben we onze eerste stappen gezet om ploegloos te gaan boeren om de kosten te beperken en meer koolstof op te bouwen. Dat viel redelijk goed mee, en de grond had er deugd van! Hij kruimelde makkelijker. Het aantal grondbewerkingen blijft ook beperkt. In 2010 zijn we definitief afgestapt van ploegen en aangedreven apparatuur. In 2017 hadden we nog altijd suikerbieten, maar dat jaar moesten we vroeg rooien en de grond was nog heel nat. Ik was het beu! Een jaar later zijn we gestopt met suikerbieten en overgeschakeld op uitsluitend granen en peulvruchten. We zijn gestart met directe zaai (inzaai). Het nadeel is dan wel dat je afhankelijk bent van pesticiden. Iedere grondbewerking heeft een impact op de bodem en de koolstofverbranding. Dit kan schade toebrengen aan bodemorganismen die bijdragen aan de verbetering en de structuur van de bodem. Een betere grondbewerking zal de bodemverstoring beperken. Bij de directe zaai ondervonden we problemen met emelten, de larven van de langpootmug. Toch hebben we de moed gehad om door te gaan en ons toe te leggen op een ideale bodemstructuur.”

Totaalaanpak

Els vult aan: “We hebben dit jaar de eerste stappen gezet met mechanische onkruidbestrijding, met triltand, wiedeg en vanaf 2024 een cameragestuurde schoffel. We moeten inzetten op een lichte grondbewerking (maximaal 5 cm diep), waardoor de grond makkelijker opwarmt en kruimelt. Onze agro-ecologische en regeneratieve totaalaanpak met de keuze voor zomerteelt in plaats van winterteelt vertaalt zich in minder input, een haast permanente begroeiing van alle percelen, we leggen geen drainage meer aan… Het inzaaien van de groenbedekker gebeurt in sommige gevallen gelijktijdig met het dorsen van de granen. Het stro wordt verhakseld en blijft achter op het veld om bij te dragen aan de koolstofopbouw. In de winter kan het regenwater rustig de grond insijpelen in plaats van versneld afvoeren. We gebruiken geen kunstmest, maar organische mest uit eigen streek. De peulvruchten zorgen voor stikstofleverende bacteriën. We gebruiken op de hoeve gemaakte biostimulanten: labserum en aminozuren. Alle werkzaamheden op het land gebeuren via Real Time Kinematic-gestuurde GPS, ook het maaidorsen, we werken met een tractor met bandendrukwisselsysteem om de bodem minder te verdichten … Een derde van de beteelde oppervlakte wordt uitgebaat in beheersovereenkomst met VLM, perceelsranden en faunavoedselgewas. We zorgen voor streekeigen bijenvriendelijke erfbeplanting, er zijn bijenhotels, nestgelegenheid voor kerkuil, steenuil, torenvalk, zwaluwen…” Jos en Els delen hun toekomstvisie: “We zijn getriggerd om te blijven verduurzamen. We willen ons steentje bijdragen om te voldoen aan de maatschappelijke uitdagingen en een klimaatrobuust landbouwbedrijf overdragen aan de volgende generatie, hopelijk onze zoon Jean-Baptiste! Hij is nu 10 jaar, maar enorm geïnteresseerd!

Stemmen

Wie dit gedreven landbouwersgezin een hart onder de riem wil steken, kan op hen te stemmen zodat ze Dé Klimaatkoploper 2023 worden. Dat kan tot 4 december op www.boerenbond.be/dossiers/wie-wordt-de-klimaatkoploper-2023. Stemmer maken kans op een waardebon ter waarde van 100 euro van Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Jos en Els zijn ook genomineerd voor de Koperen Kievit Award, en ook daarvoor kan iedereen stemmen.