BEKIJK: Cruciale punten in de Westhoek op vandaag versus net na de wateroverlast van november 2023
In november 2023 werd de Westhoek geteisterd door hevige neerslag met wekenlange wateroverlast als gevolg. Het waterpeil bereikte in de nacht van 17 november een absolute piek. Toen stond 51 miljoen kubieke meter overstromingswater in de Westhoek. Het contrast met het landschap vandaag aan de vooravond van de misschien wel opnieuw natte herfst is groot. Bekijk het verschil hieronder in zeven opvallende beelden.
Van Centraal-Europa tot onze eigenste Westhoek, overal worden we geconfronteerd met steeds extremere weersomstandigheden en meer neerslag. In november werd de Westhoek en Noord-Frankrijk geconfronteerd met hevige neerslag voor weken. Op enkele dagen tijd kregen we even veel neerslag te verwerken als er anders gemiddeld valt in de maand november en de maand was nog lang niet voorbij.
Lees ook: Is de Westhoek nu wel klaar voor een kletsnat najaar?
Over de hele maand november viel er in Lo-Fintele 408 mm aan neerslag en in Poperinge zelfs 458 mm. En daarbovenop kregen we nog heel wat water te verwerken van Frankrijk, die stroomafwaarts in de Westhoek belandde. In de nacht van 17 november 2023 bereikte het waterpeil een absolute piek. Toen stond er 51 miljoen kubieke meter overstromingswater in de Westhoek, wat neerkomt op 20.000 Olympische zwembaden. Het contrast tussen de beelden van de Westhoek nu en het overstroomde gebied in november 2023 is groot. Zeven beelden vatten het verschil samen. (Lees verder onder de foto)
De polders bij de Driegrachtensteenweg in Merkem, een deelgemeente van Houthulst op de grens van Lo-Reninge stonden volledig blank. Het duurde wekenlang voor het water wat wegtrok. (Lees verder onder de foto)
Het water stond overal op de velden tot aan de Winterdijk, die een 15-tal jaar terug gebouwd werd. Die kwam er na de hevige wateroverlast in 1993 en bewees nu zijn nut. Zo bleef de boerderij van landbouwer Marino Leeman (47) uit Merkem zo goed als beschermd van de zee van water. (Lees verder onder de foto)
De Winterdijk raakte door de wekenlange wateroverlast her en der beschadigd bij de piek van de wateroverlast. Op dat moment werd er vliegensvlug een amfibiekraan vanuit Antwerpen op een transport gezet richting Westhoek om een dijkbreuk te vermijden. “Want dat zou een ramp zijn.” Nu is men in augustus gestart met de herstelling van de Winterdijk bij Diksmuide en Houthulst.
Lees ook: Vlaams Rampenfonds verwerkte al kwart van de schadedossiers van grote wateroverlast in november 2023
(Lees verder onder de foto)
Het waterpeil van de IJzer stond in november 2023 abnormaal hoog. Dat was niet alleen te wijten aan de vele neerslag in de Westhoek, die in de rivier terecht kwam en stroomafwaarts ging naar Nieuwpoort. Maar ook de uitzonderlijk vele neerslag vanuit Noord-Frankrijk vloeide via rivieren tot in de IJzer. (Lees verder onder de foto)
Chantal Schelstraete (69) uit Lo-Reninge zat sinds begin november vast in haar eigen huis. Alle toegangswegen waren volledig ondergelopen. Twee weken lang hield ze het uit op haar eilandje dankzij een goede voorraad, de boodschappen van haar dochter en de hulp van de brandweer. Maar toen het waterpeil een cruciale piek bereikte, werd Chantal toch geëvacueerd.
Nu zit Chantal terug veilig thuis. “Ik heb al veel horen waaien over de plannen, maar het lijkt alsof ze er bij mij in de buurt niet echt mee bezig zijn. Het zorgt voor frustratie, maar ik probeer me het niet aan te trekken. Eén ding is zeker: bij de volgende wateroverlast blijf ik thuis op mijn eiland om alles in de gaten te houden en desnoods water weg te pompen.” (Lees verder onder de foto)
De grachten, kanalen en rivieren konden het vele water in de Westhoek niet slikken, waardoor het over de oevers stroomde. Zo stroomde het water ook over de oever van het kanaal Ieperlee, vlak bij vzw De Boot in Merkem.
Wateroverlast in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier