Met 166 scholen en verenigingen telt West-Vlaanderen het hoogste aantal actieve groepen Mooimakers van heel Vlaanderen. Bovendien verspreidt Operatie Proper zich intussen over meer dan de helft van onze steden en gemeenten.
De toekomst van de Mooimakers in West-Vlaanderen is verzekerd. Nergens in Vlaanderen nemen meer scholen en verenigingen deel aan Operatie Proper dan in onze provincie, zo blijkt uit cijfers van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Met 166 zijn ze, waaronder vier kleuterscholen, honderd (!) lagere scholen en 34 middelbare scholen. Daarnaast zetten ook 28 verenigingen zich in in de strijd tegen zwerfvuil.
“Operatie Proper werd in 2017 gelanceerd door Mooimakers, en sindsdien tekenden al 41 West-Vlaamse gemeenten in op het initiatief”, duidt Brecht Warnez. “Maar belangrijker is dat het aantal scholen en verenigingen dat deelneemt, jaar na jaar toeneemt. Vooral de West-Vlaamse lagere scholen zijn enthousiast, goed voor de toekomst.” Deelnemen levert de scholen en verenigingen ook financieel iets op, in totaal werd maar liefst 130.000 euro uitgekeerd. Dat geld wordt vaak opnieuw geïnvesteerd in duurzame en groene oplossingen.
“Je staat soms versteld van wat je op de weg tegenkomt” – Mooimaker Nina (8)
Een van de scholen die zich volop inzet voor Operatie Proper is de Centrumschool in hartje Wingene. Lut Landuyt, juf van het tweede leerjaar, trekt samen juf Tamara Lema en juf Severine Vaernewyck en ICT-leerkracht David Maes de Mooimakerswerking. “We hebben dit jaar, door corona, wat moeten improviseren en deelden Wingene op in verschillende zones waar de kinderen met hun gezinsbubbel zelf op stap konden om zwerfvuil te rapen”, duidt juf Lut. “Op dit moment zijn zo’n 17 gezinnen in onze school een of meerdere keren op pad gegaan. Naast de vrijwillige Mooimakers zetten we uiteraard ook in op duurzaamheid in de lessen.”
Liv (11), Flore (9) en Nina (8) zijn drie kinderen die samen met hun ouders, broers en zussen al ‘op ronde gingen’. “Het is belangrijk dat onze straten proper blijven. Dat we dit nog altijd moeten doen, vind ik eigenlijk wel jammer”, zegt Liv. “We vinden vooral veel blikjes, maar ook glas en achtergelaten mondmaskers”, pikt Flore in. “En zelfs groot zwerfvuil zoals stoelen of automatten, zomaar in de gracht gedumpt”, zegt Nina. “Soms sta je versteld van wat je tegenkomt.”
“Vooral de grachten langs de hoofdwegen zijn dramatisch”, zegt ook juf Lut. “Terwijl oplossingen volgens ons voor de hand liggen. Uiteraard begint het bij de mensen die hun vuilnis bij moeten houden en thuis in de vuilnisbak moeten gooien, maar het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic zou al heel wat helpen. Het is aan de politiek, zij moeten durven doorduwen. Het draagvlak is er, zelfs bij kinderen. Waar wachten we nog op?”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier