Zijn gezicht doet hoogstwaarschijnlijk een belletje rinkelen, maar een naam op de smoel plakken, dat is andere koek. Daarom doen wij het graag voor jou: Bert Janssens maakt al vier jaar deel uit van de ploeg achter ‘De Ideale Wereld’ en draaft wekelijks op in de fel gesmaakte sketches van het satirisch actuaprogramma op Canvas. Een rol die hem steeds beter ligt, zo geeft de Gistelnaar toe. “Ik zie mezelf wel een bestaan als acteur uitbouwen.”
De ene keer geeft hij gestalte aan de in Vlaanderen ondertussen wereldberoemde Charmezanger Roland , de andere keer zie je hem met de broek op de enkels als drugsdealer een mariabeeldje gevuld met verdovende middelen anaal inbrengen… Om maar te zeggen: de actieradius van Bert Janssens (29) bij De Ideale Wereld is breed. Héél breed. Hij werkt er samen met kleppers als Sarah Vandeursen en Lukas Lelie, maar in tegenstelling tot zijn collega’s bleef Bert zelf al die tijd onder de radar cirkelen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en de in Gent residerende Gistelnaar het woord te geven.
Hoe ben je bij ‘De Ideale Wereld beland’?
“Eerder toevallig. Ik ben aan het Narafi in Brussel als klankman afgestudeerd en deed eerst een tweetal jaar wat losse opdrachten voor de VRT. Op Facebook zag ik plots een oproep van
Hoe waren je eerste dagen bij het meest absurde actuaprogramma van de lage landen?
“Ik kon starten als sketchschrijver, iets wat ik tot op vandaag nog altijd doe. En ik werd meteen ook zélf voor de camera geplaatst. Dat was de max, want blijkbaar had ik er wel aanleg voor.”
Je bent zelfs uitgegroeid tot een van de steunpilaren van het programma.
“Och, dat is allemaal erg organisch gegroeid. Maar ik besef dat ik momenteel mijn droomjob in handen heb. Ik kan in de schoot van Woestijnvis mijn creatieve ei kwijt, al is het wel keihard werken. Een deadline kan je niet vooruitschuiven, hé.”
Welke momenten blijven je bij?
“Een paar jaar geleden zijn we naar Aalst Carnaval getrokken. Er werd gezegd dat je tijdens die zotte feestweek zomaar je groot afval kon achterlaten, dat ging toch volledig op in de massa. Wij dus met een verborgen camera in de aanslag naar Olsjt en we konden daar zomaar zaken als een koelkast dumpen. Dan wrijf je toch wel eens in je ogen. Maar ook DIW aan Zee zal ik niet licht vergeten. In 2019 trokken we met de hele ploeg twee weken naar Oostende. Net alsof we op Chirokamp waren, toen. Mijn ouders zijn toen zelfs komen kijken!”
De sketches zijn soms compleet van de pot gerukt. Waar halen jullie de inspiratie?
“We hebben het geluk dat DIW over heel veel getalenteerde mensen beschikt. En we hebben de actualiteit als vertrekpunt. Geloof me, die is soms al zo absurd dat we ons vaak afvragen hoe we daar nog een sketch rond kunnen maken. Neem nu het verhaal dat je op de treinen richting kust alleen nog aan het raam mag zitten. Te gek voor woorden, toch?”
Eén iets lijkt ons wél een noodzakelijke eigenschap: schaamte mag je niet hebben.
(grijnst) “Je mag vooral niet te veel stil staan bij wat je aan het doen bent. Maar zolang het grappig is en binnen de grenzen blijft, waarom niet? Al heb ik mijn grenzen de voorbije jaren wel wat verlegd. Als grappige televisie vereist dat ik daarvoor even in mijn bloot gat moet staan, dan is dat maar zo. We weten dat ons werk voor veel mensen, zeker in deze tijden, een uitlaatklep is. Dan gaan we graag the extra mile .”
Zijn er onderwerpen die een ‘no-go’ zijn?
“Eigenlijk niet. Zolang het grappig is en we er geen grote bevolkingsgroepen mee kwetsen, moet er veel kunnen. Er zijn geen taboes, maar we bewaken wel het evenwicht.”
Hoewel je al vier jaar in primetime op tv te zien bent, blijf je relatief onbekend. Kan je dat verklaren?
“Ik heb een anonieme smoel, zeker? (lacht) Af en toe word ik wel herkend. Dan vragen fans om een selfie. Dat vind ik best grappig. Maar om de één of andere reden blijft mijn naam, die toch überuniverseel is, niet hangen. Al zal dat na dit interview misschien anders zijn.”
Je wordt erg vaak als de slungelige West-Vlaming opgevoerd. Heb je geen last van typecasting?
“Eigenlijk niet, die rol meet ik me maar al te graag aan. Ik ben trots van de Vlaanders afkomstig te zijn en mijn West-Vlaams komt erg natuurlijk over. Het is dé taal om je kwaad in te maken. Dan moet je dat benutten, vind ik. De West-Vlaamse Charmezanger Roland is trouwens in mijn woonkamer in Gent geboren. In oktober moest de hele DIW-ploeg in quarantaine en zag ik het nieuws passeren dat The Weeknd de meest invloedrijke artiest ter wereld was. Ik besloot eens helemaal ónderaan die lijst te kijken. Zo zag Roland uit Ronse het levenslicht. Al heeft hij wel een stevig Brugs accent… Ik vind het fantastisch om Charmezanger Roland uit de kast te halen. En dat het typetje ondertussen een vaste figuur binnen het programma is geworden, maakt het helemaal af.”
Je bent geen gediplomeerd acteur, maar dankzij de nodige ervaring sta je meer dan je mannetje op de set. Smaakt dat naar meer?
“Ik sta zeker niet weigerachtig tegenover een carrière als acteur. Ik heb al wat audities gedaan en wil me ook aan het meer serieuze werk wagen, iets wat me zeker moet liggen. Maar voorlopig zit ik gebeiteld bij De Ideale Wereld . Ik zie wel wat er uit de bus komt, maar als Bert Janssens binnen enkele jaren een gevierd acteur is, mag je zeker een selfie met me nemen.” (knipoogt)
‘De Ideale Wereld’: elke dinsdag- en donderdagavond op Canvas.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier