‘Brutaalste’ mol ooit: “Zonder meer het avontuur van mijn leven”

Niets dan blije gezichten bij de drie finalisten na een geweldig slot van De Mol. (foto Play4)
Niets dan blije gezichten bij de drie finalisten na een geweldig slot van De Mol. (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Na een zinderende finale werd zondagavond de mol eindelijk ontmaskerd, nadat de finalisten én half Vlaanderen had gegokt dat Philip de saboteur van dienst was. Het resultaat, met een historisch laag bedrag, verwonderde zelfs de makers. “De mol had meer lef dan we hadden verwacht.”

Het fantastische seizoen van De Mol kreeg een gepaste finale aangemeten, met een grappige en een zenuwslopende proef, die de groepspot nog wat aanspekte. Maar slechts één vraag lag op de lippen van de kandidaten: wie van hen was de mol? Vorige week moesten ze immers afscheid nemen van Philip, op wie volop werd gegokt. Voor het eerst in de geschiedenis van het programma hadden de finalisten dus geen idee wie al wekenlang stokken in de wielen stak. De West-Vlamingen waren al vrij vroeg naar huis gespeeld, maar toch loonde het nog meer dan de moeite.

Uiteindelijk bleek Lennart de mol te zijn, en werd hij ontmaskerd door Annelotte. Straf, want tot tien minuten voor de effectieve stemming ging ze er naar eigen zeggen nog van uit dat Sven de mol was. Die gokte uiteindelijk ook op Lennart, maar het aantal punten eindigde op een ex-aecquo. De twee kandidaten kregen tien bijkomende vragen, waarbij uiteindelijk Annelotte als winnaar uit kwam. Opvallend: de naam van Lennart werd voor het eerst in de wedstrijd ingevuld in de finale.

De strijd was zo spannend dat het zelfs nog op een ex-aecquo eindigde tussen de twee finalisten. (foto Play4)
De strijd was zo spannend dat het zelfs nog op een ex-aecquo eindigde tussen de twee finalisten. (foto Play4)

“De meest onverdachte mol ooit”, glundert presentator Gilles De Coster. “Lennart heeft het heel slim gespeeld. Hij had meer lef dan de redactie verwacht had. Hij was best een brutale mol, want bij momenten luisterde hij niet. Bij de proef met de afdaling, hadden we gezegd: er mag gerust geld verdiend worden, maar toch ging hij er meteen helemaal voor en leverde zijn opdracht nul euro op. Meer nog: tijdens de opdracht waarbij moest geproefd worden, hebben we hem extra chili gegeven omdat we wisten dat hij anders helemaal tot het einde zou blijven zitten om de boel te saboteren.”

De meest opvallende sabotage was deze waar hij openlijk 10.000 euro uit de groepspot haalde. Een wel doordachte beslissing, zo blijkt. “Ik had mij van het begin al opgesteld als de sympathieke Kempische boerenzoon. Ik zei het toen ook vlakaf tegen Gilles: ze zullen niet eens kwaad zijn, maar zelfs nog begrip tonen en mij met gemak vergeven. En effectief… (denkt na) Dit was voor mij echt het avontuur van mijn leven. Ik vond het zo fantastisch om met iedereens voeten te rammelen.”

Tot tien minuten voor de finale test was Annelotte nog overtuigd dat Sven de saboteur van dienst was. (foto Play4)
Tot tien minuten voor de finale test was Annelotte nog overtuigd dat Sven de saboteur van dienst was. (foto Play4)

“Een topervaring”, klinkt het ook bij winnares Annelotte, die 18.240 euro won. “Ik ben eigenlijk meegestapt in die tunnelvisie waarin Sven zat. Wat ik ga doen met het geld? Sowieso doen we nog een etentje samen en de rest belandt wellicht op mijn spaarrekening.” Annelotte hield er ook nog een extra prijs aan over: de kleine Isidoor. “Het gaat heel goed met hem, ja. De eerste maanden was dat wennen, want hij komt uit een kennel, dus moest hij nog wennen aan een huishouden. Maar ik zou hem niet meer kunnen missen, nee. Integendeel. Hij is rotverwend. Als ik eten ga kopen, kom ik minstens met tien speeltjes naar huis, haha.”

Sven mag dan wel verliezend finalist zijn, maar hij blikt met niets dan positieve gevoelens terug op zijn deelname. “Na de aflevering te zien, word ik er zelfs week en emotioneel van. Ik ben vooral heel dankbaar dat ik dit mocht meemaken. Of ik een goeie mol zou geweest zijn? Nee, jong. Ik dacht op een gegeven moment dat ik zélf de mol was.” (lacht)

Lennart: “Heel blij voor Annelotte, maar ik had het Sven minstens even hard gegund.” (foto Play4)
Lennart: “Heel blij voor Annelotte, maar ik had het Sven minstens even hard gegund.” (foto Play4)

“Een gouden kerel, die Sven”, weet Lennart. “Ik ben echt heel blij voor Annelotte, maar ik had het hem ook gegund. Vanaf het eerste moment op de kamer wist ik dat het goed zat.” Eén zaak viel af na afloop: als Lennart wist dat hij sowieso de finale zou halen, waarom had hij dan geen kostuum mee? “Simpel. Ik héb thuis ook geen kostuum. Mijn moeder en vriendin waren op de hoogte dat ik deelnam, en als ik dan vlak voor mijn vertrek een kostuum zou kopen, hadden ze zich zéker vragen gesteld. Ik ben heel blij dat Sven me nog op sleeptouw heeft genomen voor een kostuum.”

Wie volgend jaar wil deelnemen aan De Mol, kan zich vanaf nu inschrijven op goplay.be. Daar is geen haast bij, want er kan nog ingeschreven worden tot 7 juni. “We mikken ook op meer diversiteit binnen de kandidaten”, besluit Gilles. “Iedereen is meer dan welkom om mee te doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.