Bruggeling Jari (27) doet mee aan Homo Universalis: “Zou mij zo opnieuw inschrijven”

© VRT1
Tristan Vandevelde
Tristan Vandevelde Stagiair KW

Op zaterdag 30 maart start op VRT1 het nieuwe seizoen van Homo Universalis. In dit competitief spelprogramma strijden 100 Vlamingen tegen elkaar om de hoofdprijs: een reischeque, maar nog belangrijker de eretitel ‘Homo Universalis’. Zeventien West-Vlaamse kandidaten maken dit jaar hun opwachting, waaronder Jari Dumalin. Een 27-jarige Bruggeling die werkt als laborant bij Inagro.

Jari noemt zichzelf een wandelende Songfestival-encyclopedie. Hij is enorm grote fan en volgt het ieder jaar op de voet. “Dit jaar wordt het Nederland of Kroatië”, stelt hij. Als hij Homo Universalis zou winnen, steekt hij zijn prijzengeld dan ook rechtstreeks in vliegtickets naar de Zweedse stad Malmö van 7 mei tot 11 mei. Daar vindt op dat moment namelijk de Europese befaamde liedjeswedstrijd plaats.

Slechthorend

Naast het Eurosongfestival is hij ook fan van Homo Universalis. Alle vorige seizoenen heeft hij gezien en iedere keer dacht hij: “Dit wil ik ook wel eens doen!” Jari houdt dan ook van spelletjes spelen. “Het ging bij meer veel meer om zoveel mogelijk proeven doen, dan om te winnen.” Wel geeft hij toe dat hij het een klein beetje had onderschat. “Het waren heel vermoeiende en lange dagen. Op televisie lijkt het alsof alles rap achter elkaar wordt gespeeld, maar dat is allesbehalve waar.”

Daarbovenop was de locatie waar de opnames gebeurde in een zaal waar elk woord weergalmde. En dat zorgde dan weer af en toe voor een klein probleempje. Jari is namelijk opgegroeid in een gezin waarvan beide ouders doof zijn. Zelf is hij, net als zijn broer, slechthorend. “Ik ben geboren met een slecht gehoor en dat speelde bij sommige proeven wel parten. Ik had het vooral lastig met de opdracht verstaan, mede doordat het geluid echode door de volledige hal.”

Maar tijdens een opdracht kon hij een skill, die hij zichzelf had aangeleerd door zijn slechthorendheid dan weer heel goed gebruiken. “In een duoproef moest de ene kandidaat woorden roepen naar de andere. Ik kan bijzonder goed liplezen, dus dat was voor mij een koud kunstje”, lacht Jari. Uiteindelijk is alles goedgekomen. “Het was een fantastische ervaring en ik zou zo opnieuw meedoen.”

Blijft het enkel bij de ervaring of overleeft hij 99 hordes? Daar mag hij nog geen antwoord op geven, dus wie Jari zijn avontuur wil volgen, kan dat vanaf 30 maart iedere zaterdag op VRT1.