Boezemvrienden Georges (68) en Franky (68) uit Brugge doen mee aan Homo Universalis: “Er als eerste uitliggen was onze grootste nachtmerrie”

Georges (Oostkamp) en Franky (Brugge) © Davy Coghe Davy Coghe
Tristan Vandevelde

Op zaterdag 30 maart start op VRT1 het nieuwe seizoen van Homo Universalis. In dit competitief spelprogramma strijden 100 Vlamingen tegen elkaar om de hoofdprijs: een reischeque, maar nog belangrijker de eretitel ‘Homo Universalis’. Zeventien West-Vlaamse kandidaten maken dit jaar hun opwachting, waaronder Georges Vermeesch en Franky Vanhaecke. Twee gepensioneerde boezemvrienden afkomstig uit hartje Brugge.

Op de bucketlist van Franky (68) stond het helemaal bovenaan: eens deelnemen aan het spelprogramma Homo Universalis. Hij was al supporter sinds het eerste uur en vond het fantastisch om naar te kijken. Bij Georges (68) was dat minder het geval. Hij was geen uitgesproken fan en zat bovendien vaak in Spanje. “Acht jaar heb ik, samen met mijn vrouw onder de Spaanse zon gewoond. Maar tijdens de zomermaanden, en dus ook wanneer de opnames plaatsvonden, waren we steeds in België.” Het plan borrelde dus al wat langer bij franky, maar liefst niet alleen. “Het idee verwaterde tot mijn schoonzuster mij vorig jaar vertelde dat ze nog kandidaten zochten. Georges was toen net in het land dus legde ik hem mijn plan voor. Hij twijfelde geen seconde. We maakten onmiddellijk een filmpje en waren er nog bij ook”, aldus Franky.

Drukke dagen

Het beloofden drukke dagen te worden. Want beide hebben ze, naast het programma, nog een heel sociaal leven. Franky houdt ervan om te tuinieren en maakt wekelijkse ritjes met de fiets. Daarnaast heeft hij ook acht kleinkinderen, waaronder een tweeling, die de nodige aandacht vergen. “Franky, das een echte familieman”, voegt Georges er aan toe. Maar ook Georges zorgt ervoor dat zijn agenda volstaat. Wekelijkse fietsritjes staan er steevast op de planning, maar nog liever doet hij aan padellen. “Zowel hier in Oostkamp, maar zeker in het padelland bij uitstek Spanje speel ik de balsport bijna dagelijks.”

Die drukke agenda moest tijdens de zomermaanden ook nog eens plaatsmaken voor de opnames. Die vonden plaats in Schelle, niet bij de deur voor de West-Vlaamse groep. Vooraf maakte de crew dan ook een WhatsApp groep met alle West-Vlaamse kandidaten. Zo konden ze intern afspreken om te carpoolen. Maar beide heren hadden niet vewacht dat het zo intens zou worden. Franky haalde om 6.00 uur de eerste kandidaat op aan het station in Brugge en was vaak pas om 20.30 uur thuis. “Een keer was het zelfs kwart voor elf, dus je kan wel spreken van slopende dagen. Toch vond ik het een onvergetelijke ervaring”, vertelt Franky.

Slopend of niet, hun ambitie was zover mogelijk raken. “Eerst zeiden we tegen elkaar dat we er vooral niet als eerste wilden uitliggen. En dat verklappen we al, na de eerste proef zaten we er alletwee nog in. Sinds dan legden we voortdurend onze lat hoger.”

Vrienden van het eerste uur

De twee rasechte Bruggelingen vullen elkaar naar eigen zeggen dan ook perfect aan. Franky, de spraakwaterval, tegenover Georges die eerder gereserveerd is, maar wel steeds met een vleugje humor de gesprekken luchtig houdt. Het zijn dan ook vrienden sinds het eerste uur. Toen ze twaalf waren leerden ze elkaar kennen op school, met 56 jaren extra op de teller zijn ze nog steeds twee handen op een buik. “Vriendschappen moet je onderhouden. We zien elkaar niet ongelofelijk veel, deels doordat ikzelf vaak uit het land ben, maar iedere keer is het alsof we nooit zijn weggeweest”, zegt Georges.

Ze waren dan ook dolgelukkig toen bleek dat ze beide mochten deelnemen aan het programma. “Het was goed mogelijk dat maar een van de twee geselecteerd ging worden. Maar de video die we opnamen overtuigde hen. Volgens ons omdat ze zagen dat we tezamen een heel olijk duo vormen.”

West-Vlaanderen boven

Het tweetal lag snel goed in de West-Vlaamse groep. “Iedere provincie trok naar elkaar toe. Al snel ontstond er een heel hechte West-Vlaamse bende die supporterde voor elkaar.” Af en toe werd er zelfs gepoogd om ‘vals te spelen’ vertellen ze. Maar er werd heel streng op toegezien, dus meestal kwamen ze van een kale reis terug. “Hier en daar probeer je tijdens een opdracht soms de mede West-Vlaming een handje te helpen, in de mate van het mogelijke.” Het mooie West-Vlaamse accent moest volgens hen dan ook zo lang mogelijk op de televisie te horen zijn.

In hun omgeving valt de spanning alvast te snijden. Kinderen, kleinkinderen, vrienden, de padelclub: allen vragen ze voortdurend achter het Homo Universalis-avontuur van de twee heren. Of ze het eerste obstakel overleefden, lazen jullie al.

Blijft het enkel bij de ervaring of overleeft een van hen de 99 hordes? Daar mogen ze nog geen antwoord op geven, dus wie het avontuur van Franky en Georges wil volgen, kan dat vanaf 30 maart iedere zaterdag op VRT1.

Lees meer over: