Lies kleurt je dag: “Wees dankbaar. Da’s de beste remedie tegen somberheid”

© Christophe De Muynck
Philippe Verhaest

Lies Vandenberghe zette bij onze krant haar eerste mediastapjes, nu ziet ze als VTM-anker constant nieuws passeren. Wekelijks deelt ze met onze redacteur Philippe Verhaest de berichten waar ze blij van wordt.


Dag Lies! We hebben opnieuw een goedgevulde nieuwsweek achter de kiezen. Wat deed je hartslag de hoogte in gaan?

“De ongezien spannende WK-strijd in de Formule 1! Hoe Lewis Hamilton en Max Verstappen nek-aan-nek richting ontknoping aan het racen zijn… Fenomenaal. Ik kan amper wachten om te zien wie er op zondag 12 december als eerste over de finish in Abu Dhabi snelt en zich wereldkampioen mag noemen.”

Sta me toe, maar als vrouw zó hard de koninginnenklasse van de gemotoriseerde sporten volgen… Het ligt niet voor de hand.

“Daar moet ik mijn neven van de familie Vandenberghe uit Lichtervelde voor bedanken. Als kind ging ik elke zondagmiddag samen met hen bij mijn moemoe tafelen. Na haar verrukkelijke kookkunsten kropen we voor televisie om de ‘autokoers’ te volgen. Mijn neven waren gek op Michael Schumacher en ik, meestal als enige meisje in de bende, volgde hen. Nog altijd maakt het monotone gebrul van die motoren me helemaal zen. Als ik een F1-wagen hoor, denk ik meteen ‘aha, ‘t is weer zondag’.”

Wie mag er van jou zich tot de beste van de wereld kronen?

“Ik heb het voor Max Verstappen. Hij schittert al een seizoen lang en is ook een halve Belg, hé. Max is van ons.”

Waar krijg je het nog warm van in deze coronatijden?

“Van het feit dat de boosterprik lijkt te werken. In woonzorgcentra worden steeds minder uitbraken genoteerd, dat doet het beste vermoeden. Ik betreur wel dat er een steeds grotere polarisatie is tussen wie wel en niet gevaccineerd is.”

Hoe bedoel je?

“Vooral op sociale media vliegen de verwijten maar al te vaak door de lucht. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar laat ons allemaal wat meer respect voor elkaar hebben. Straks kleurt de coronakaart van ons landje hopelijk snel weer oranje en wie weet zelfs groen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dat mogen we niet vergeten.”

Dat kan ik alleen maar beamen. Wat toverde er nog een glimlach op je gelaat?

“Dat Rode Neuzendag het zo goed doet. Nu al staat er ruim 1,6 miljoen euro op de teller. Die actie is elke cent waard, want mentaal welzijn moet erg hoog op onze collectieve agenda staan.”

Heb jij een wondermiddel om een baaldag om te gooien?

“Even opsommen waar ik dankbaar voor mag zijn. Ik heb een topechtgenoot, we zijn gezegend met een gezond zoontje – hout vasthouden – heb een warme familie… Als de essentie van het leven goed zit, volgt de rest wel. Da’s de beste remedie tegen somberheid!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.