Zij maken huizen op wielen, voor mensen én paarden: ondernemerskoppel uit Wingene runt Krismar Horse Trucks

“Het comfort voor mens en dier staat bij ons voorop. In alles wat we doen”, vertellen Kris Callewaert en Katrien Goemaere. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Dinsdag blaast de (inter)nationale paardensportwereld weer verzamelen op Waregem Koerse. Heel wat toppaarden zullen met een paardenvrachtwagen of motorhome van Krismar Horse Trucks naar de Gaverbeekhippodroom afzakken. “Comfort voor mens én dier staat bij ons voorop”, klinkt het bij het familiebedrijf uit Zwevezele bij Wingene.

Vandaag produceert het om en bij 300-koppige team van Krismar meer dan vierhonderd paardenwagens en -trailers per jaar, maar alles startte in 2006 met een eerste horsetruck met aansluitende leefruimte. Sindsdien is de trein niet meer gestopt.

Zaakvoerders en oprichters Katrien Goemaere (44) en Kris Callewaert (54) komen allebei uit de paardenwereld. “We zijn opgegroeid met de paardenmicrobe, hebben allebei wedstrijden gereden… Ergens stond het in de sterren geschreven dat we in deze sector onze professionele toekomst zouden uitbouwen. Dit is voor ons een passie, een echte way of life.”

Krismar Horse Trucks gaat met zijn klanten een langetermijnrelatie aan voor alles wat met paardentransport en -beleving te maken heeft, stelt het koppel. “Dat mag je letterlijk nemen. Ons gamma strekt zich uit van materiaalkisten over de 2-paardswagens tot de luxueuze paardenvrachtwagens met leefruimtes en exclusieve motorhomes.”

One stop shop

De mosterd haalden Kris en Katrien in hun eigen omgeving. “Toen we nog actief aan paardensport deden, zagen we met eigen ogen dat het transport anders kon. We willen zowel de recreant als de professionele ruiter dienen. We luisteren daarvoor heel goed naar wat de markt wil. Die mentaliteit vormt de basis van alles wat we doen.”

“Dit jaar hebben we onze eerste trucks richting Verenigde Staten verscheept”

Krismar Horse Trucks is een one stop shop. “We hebben alles in eigen huis: ontwerp, realisatie, verkoop, service… De kennis en ervaring die we doorheen de jaren hebben opgebouwd, vormen een enorme troef. Tijdens de voorbije Olympische Spelen stonden er aan de rand van de paddock aan het kasteel van Versailles verschillende van onze trucks geparkeerd. Een bewijs dat we topkwaliteit leveren. Dankzij ons team: zij staan centraal in ons verhaal.”

© Krismar Horse Trucks

“We halen overigens evenveel voldoening uit een schouderklopje van iemand die op beginnersniveau aan paardensport doet. Het comfort voor mens en dier staat bij ons voorop. In alles wat we doen. Daarom houden we onze prijzen ook voor iedereen betaalbaar.” Meest in het oog springend is de Krismar Exclusive XL, een paardentruck met plaats voor zes paarden en volledig uitgeruste leefruimte. Ook wat het prijskaartje betreft, al noemt het ondernemerskoppel liever geen bedragen.

Het klantenbestand van Krismar Horse Trucks oogt erg divers. “Onze omzet genereren we deels in eigen land, maar eigenlijk zijn we in zo goed als heel Europa actief. De ons omringende landen, Groot-Brittannië, Ierland, Italië… Dit jaar hebben we onze eerste trucks richting Verenigde Staten verscheept. Daarvoor hebben we een Amerikaanse dochteronderneming in het leven geroepen: Krismar USA. Onze ambitie is om, naast Europa waar we tot de top vijf behoren, ook in andere regio’s uit te groeien tot een toonaangevende speler in paardentransport.”

Wielerploegen

Negentig procent van alle activiteiten is aan de paardensport gerelateerd, maar ook andere spelers ontdekken de producten van Krismar. “Zo bouwden we al foodtrucks en een mobiele pedicure en het wielerteam Soudal Quick-Step heeft drie van onze vrachtwagens op de baan. Vorige week plaatste nog een andere bekende wielerploeg een bestelling. Groeipolen, maar de paardenwereld blijft onze belangrijkste afzetmarkt. Daarom breiden we dit najaar ons hoofdkwartier in Zwevezele met 5.000 vierkante meter uit. Zo komt er een nagelnieuw servicepunt en een carwash om onze klanten nóg beter te bedienen.”

© Krismar Horse Trucks

“Waregem Koerse is ook voor ons een topdag. Als ondernemer, maar evenzeer uit liefde voor de paardensport”

Maar eerst Waregem Koerse. “Ook voor ons een topdag. Als ondernemer, maar evenzeer uit liefde voor de paardensport. Het is dé plek bij uitstek waar onze klanten elkaar kunnen ontmoeten. Dat willen we voor geen geld ter wereld missen.”

Unieke verhalen

Stemt het Kris en Katrien extra trots als ze hun realisaties aan de rand van de Gaverbeek zien glimmen? “Uiteraard. Maar dat zijn we áltijd. Telkens we een van onze voertuigen on the road zien, weten we weer waarvoor we elke dag opnieuw het beste van onszelf geven. Aan elke horsetruck of motorhome hangt ook een uniek verhaal vast.”

Zelf heeft het ondernemerskoppel jammer genoeg amper nog de tijd om een paard te bestijgen. “Maar we staan nog altijd met beide voeten in het veld, dankzij onze Krismar Stables in Ruiselede, waar we zelf paarden fokken en opleiden. Onze kinderen zijn ook helemaal gebeten door de sport. Hoe ze zich naar wedstrijden verplaatsen? Met een Krismar, uiteraard”, knipogen Kris en Katrien.

© Krismar Horse Trucks
© Krismar Horse Trucks
© Krismar Horse Trucks
© Krismar Horse Trucks