Aardappelteeltmachineproducent AVR mag 175 kaarsjes uitblazen. Het Roeselaarse familiebedrijf heeft het vizier vol op de toekomst en laat jaarlijks een kleine duizend hoogtechnologische pareltjes van de band rollen. Om deze verjaardag te vieren, lanceerde AVR een gelimiteerde editie van hun Puma 4.0: een vier meter hoge, vier meter brede en liefst veertien meter lange rooimachine.
AVR zag het levenslicht in 1849 en is vernoemd naar de zoon van oprichter Pieter Vansteenkiste, Alfons. De R staat voor de thuisstad. De producent van alle mogelijke machines die tijdens het teelt- en oogstproces van de aardappelsector nodig zijn, is een van de vier mondiale marktleiders.
Het bedrijf spitst zich toe op grondbewerking, poten, loofklappen, rooien en inschuren. Het bedrijf maakte enkele overnames door, maar is sinds 1973 in handen van de familie Nollet. “De familiale waarden dragen we hoog in het vaandel”, zegt marketing- en communicatiemanager Majna Seurinck (29).
Alle continenten
De ruim 250 medewerkers zijn aan de slag op de productiesites in het Nederlandse Veendam en de hoofdzetel in Roeselare. Daarnaast heeft AVR nog een filiaal in Duitsland en meer dan 140 dealers in vijftig landen. “Onze machines zijn op alle continenten te vinden: van Australië over Zuid-Afrika tot Mexico”, knipoogt Majna.
Dat AVR al 175 jaar als een van dé referenties te boek staat, stemt het hele bedrijf bijzonder trots. “De landbouwwereld heeft sinds ons ontstaan een grote evolutie doorgemaakt. Die was niet mogelijk zonder de mechanisatiefabrikanten.”
“We doen alles zelf: van onderzoek en ontwikkeling over assemblage tot verkoop en onderhoud”
“Voor ons is het belangrijk dat onze machines niet alleen uiterst aardappelvriendelijk zijn – wat de markt vandaag verwacht – maar dat ze ook uiterst toegankelijk voor onderhoud én gebruiksvriendelijk voor de gebruiker zijn. Niet over-engineered, maar klantvriendelijk. We zorgen er steeds voor dat we de meest recente technieken en technologieën implementeren, wat dan weer cruciaal is om bijvoorbeeld geautomatiseerde functies mogelijk te maken om het groeiende personeelstekort in de landbouw op te vangen. Zo lopen vandaag allerhande activiteiten gps-gestuurd en zijn vele machines verbonden met het internet en de cloud. En dat allemaal zodat de moderne landbouwer zo efficiënt en duurzaam mogelijk kan werken.”
“Wij streven ernaar de partner bij uitstek te zijn voor de landbouwer die de uitdagingen van de toekomst aangaat. ” Bij AVR wordt elk detail onder de eigen loep gehouden. “De verticale integratie mag je hier letterlijk nemen. We doen alles zelf: van onderzoek en ontwikkeling over assemblage tot verkoop en onderhoudsservice. En we hebben nu ook een tweedehandsmerk: AVR Green Select. Daarmee geven we oudere machines een grondige update en zetten ze opnieuw in.”
Duurzaamheid staat dan ook hoog aangeschreven bij AVR, valt te horen. “Daarom maken we onze machines ook zo licht mogelijk. Dat beperkt het brandstofverbruik en zorgt voor een lagere druk op de bodem.”
Smart digital farming
Het absolute paradepaardje van het bedrijf is de Puma 4.0, die voor de gelegenheid in beperkte oplage in een retrojasje is gestopt om de 175ste verjaardag extra in de verf te zetten. Deze rooimachine is vier meter hoog en breed en liefst veertien meter lang.
“We zijn altijd trots wanneer we een van onze machines hier zien vertrekken. En nog preuser wanneer we ze op het veld aan het werk zien”
“Daarmee is de limiet bereikt van wat we voor onze Europese wegen kunnen ontwerpen. Aan boord is heel wat software te vinden om aan smart digital farming te kunnen doen”, klinkt het. “Zo kan de Puma 4.0 tot honderd ton aardappelen per uur oogsten.”
“We zijn altijd trots wanneer we een van onze machines hier zien vertrekken. En nog preuser wanneer we ze op het veld aan het werk zien.”
De komende jaren wil AVR verder groeien. “In 2005 klokten we nog af op een omzet van 13 miljoen euro, dit jaar hopen we de kaap van de 100 miljoen te overschrijden. We blijven speuren naar nieuwe afzetmarkten. Onze producten zitten tjokvol snufjes en hebben een grote maatschappelijke waarde. Onrechtstreeks helpen we een groot deel van de wereldbevolking voeden. Een onschatbaar waardevolle taak.”
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier