West-Vlaanderen wordt hét centrum voor de productie van duurzame energie

Stefan Vankerkhoven

De Belgische netbeheerder Elia investeert 500 miljoen euro in een nieuw hoogspanningsproject in West-Vlaanderen. Het project Ventilus moet tegen eind 2025 de bijkomende productie van windenergie op zee aansluiten via een 82 km lang bovengronds traject tussen Oostende, Zeebrugge en Avelgem. “West-Vlaanderen wordt hét centrum van de productie van duurzame energie”, zegt provinciegouverneur Carl De Caluwé.

Vorige week vrijdag zette de Vlaamse regering het licht op groen voor de start van Ventilus, een project dat een fundamentele stap zet naar een duurzamer energiesysteem. “Ventilus helpt mee onze klimaatambities te realiseren. Tegen 2030 moet 18% van onze energieconsumptie afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen. Tegen 2050 wil Vlaanderen een klimaatneutrale samenleving zijn. Er is daarvoor onder meer een energietransitie nodig: een verdubbeling van de elektriciteit die geproduceerd wordt in onze off-shore windmolenparken”, zegt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel.

Noordzee

West-Vlaanderen wordt hét centrum voor de productie van duurzame energie

Ventilus moet ervoor zorgen dat er bijkomende elektriciteit vanop de Noordzee naar de verbruikers landinwaarts gebracht wordt, met links naar bestaande en toekomstige projecten, zoals het Stevin-tracé vanuit Zeebrugge en de onderzeese Nemo verbinding met het Verenigd Koninklijk. Ventilus wordt een 380 kilovolt hoogspsanningstraject met een capaciteit van 6 gigawatt. Tussen de Stevin-as in Zeebrugge en Avelgem wordt een nieuwe, 82 km lange luchtlijn gepland.

Het wordt een bovengrondse hoogspanningslijn, waarvan 60 km langs een bestaand tracé“, zegt Ilse Tant van netbeheerder Elia. “Om technische redenen is een ondergrondse lijn van 6 gigawatt niet mogelijk, het risico op storingen op het Europese netwerk is te groot. Bovendien zou een ondergrondse lijn tot tien keer duurder kosten. De bedoeling is om een robuust, betrouwbaar en toekomstgericht West-Vlaams elektriciteitsnet te creëren dat ook de regio Izegem bevoorraadt, waar er omwille van de bedrijvigheid van de diepvriesgroentensector een toenemende vraag naar elektriciteit is.”

Inspraak

West-Vlaanderen wordt hét centrum voor de productie van duurzame energie

Volgens provinciegouverneur Carl Decaluwé ligt het precieze tracé nog niet vast en kiest de Vlaamse overheid samen met Elia resoluut voor een participatieve aanpak: “Er is een basistracé met aanlanding van de off-shore kabels in Oostende, maar er zijn ook alternatieven die vertrekken uit De Haan, Wenduine en Zeebrugge. Inwoners van de 25 betrokken gemeenten zullen in mei en juni uitgenodigd worden voor infomarkten op tien plaatsen in West-Vlaanderen. Voorafgaand zijn er infosessies. Iedereen kan ook zijn mening geven via de website www.ventilus.be. Er wordt dus inspraak gegeven bij de start van het project.”

De inbreng van de burgers zal verwerkt worden in een nota, die in het najaar opgesteld wordt. Later moet de Vlaamse Regering op basis van een milieu-effecten-rapport het tracé definitief bepalen via een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Vervolgens dient een omgevingsvergunning aangevraagd te worden. Rekening houdend met al die procedures zullen de werken ten vroegste eind 2022 kunnen starten….