Wesley Butstraen: “Waar ik ook ga, in Ieper is het toch iets beter”

“Ik denk dat ik door mijn speelsheid zo lang bij Sporrewoan gebleven ben”, vertelt Wesley Butstraen.© TOGH
“Ik denk dat ik door mijn speelsheid zo lang bij Sporrewoan gebleven ben”, vertelt Wesley Butstraen.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Wesley Butstraen was 17 jaar coördinator van de Ieperse speelpleinwerking Sporrewoan tot hij de overstap maakte naar de dienst Toerisme, maar de speelsheid blijft door zijn aderen stromen. Is het niet in de creativiteit waarmee hij voor de dag komt met zijn socialmediabureau Mediaheer, dan wel in de gekke kostuums die hij draagt om een rondje te lopen: “Ik hou wel van die aandacht.”

Als stafmedewerker voor de dienst Toerisme zit Wesley Butstraen regelmatig aan het onthaal om bezoekers aan onze stad te verwelkomen. Daarnaast werkt hij ook mee aan de toeristische marketingcommunicatie. Nu het toeristisch relanceplan in gang is gezet, is het alle hens aan dek.

Is het nog altijd moeilijk voor de toeristische sector?

“Ze noemen het de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De mensen vreesden al dat het toerisme na de honderdjarige herdenking van WO I op zijn gat zou vallen. In 2019 hebben we bewezen dat dat niet zo is. In 2020 eigenlijk ook. Zelfs tijdens de pandemie hebben we een relatief goed seizoen gedraaid.”

Ieper deed het inderdaad beter dan bijvoorbeeld Brugge. Hoe komt dat?

“Het voordeel van Ieper is dat vijf minuten verder fietsen je naar de open ruimte van de Westhoek brengt. Denk maar aan Heuvelland of tegen wind beuken in de Moeren. We hebben ook geen vliegveld dichtbij en zijn geen knooppunt van spoorwegen. In 2019 hadden wij bezoekers uit Brugge die naar Ieper kwamen omdat het te druk was in Brugge. Dat waren Spanjaarden of Latijns-Amerikanen die een verborgen parel kwamen ontdekken. Dat we onbereikbaar zijn voor de grote massa is in dat opzicht misschien wel een voordeel.”

Hoe belangrijk is de Menenpoort voor het toerisme?

“Het feit dat je een stad binnenkomt en een dergelijk monument een stad bepaalt, is zeker belangrijk. Ook het thema van de Eerste Wereldoorlog blijft heel belangrijk. Het voordeel van Ieper is dat we dat kunnen ondersteunen met heel wat andere thema’s waardoor dat het hapklaar wordt. Je hebt Bellewaerde, Yper Museum, zoektochten in de stad, fietstoerisme… Als je ziet hoeveel wielertoeristen en recreatieve fietsers passeren door Ieper. Dat is de kracht van de Menenpoort.”

“Als ze met mij lachen, lachen ze tenminste niet met iemand anders”

Je woont in De Panne. Voel je je nog altijd Ieperling?

“Zeker. Er zijn soms vacatures dichter in de buurt, maar nee… Ik kom met plezier iedere morgen met de wagen vanuit De Panne naar Ieper. Ik luister dan naar podcasts. De ingesteldheid van de mensen met wie ik werk, in heel de sector, dat is echt om kippenvel te krijgen. Ik heb dat vorig jaar gemerkt. Het was volop crisis, iedereen zat aan de grond. En toch zijn we samengekomen om die promovideo te maken.”

Wat was jouw rol bij de totstandkoming van dat filmpje?

“Met de dienst Toerisme hebben we de praktische kant voor onze rekening genomen. Een paard zoeken dat kan acteren? Wij hebben daarvoor gezorgd op een professionele manier. Mijn aandeel was het verspreiden van de video via onder andere sociale media. Ik denk dat we nu nog altijd de vruchten plukken van die video én we kunnen hem altijd later nog eens gebruiken.”

Sociale media zijn wel jouw dada.

“Zo komen we bij mijn blijberoep rond creatieve communicatie. Ik word gelukkig van goeie reclamecampagnes. Met Mediaheer probeer ik mensen leuke dingen te laten doen online. Dat is vooral voor kleine handelaars. Het grote geld zit daar niet, maar de impact die je kan verwezenlijken is zalig.”

Mensen zullen je misschien herkennen als de persoon die meedoet aan loopwedstrijden in een roze kostuum. Is dat de speelsheid die er na 17 jaar speelpleinwerking nog steeds inzit?

“Ik denk dat het eerder omgekeerd is en dat ik door mijn speelsheid zo lang bij Sporrewoan gebleven ben. Als ik in de zetel stilzit, dan val ik in slaap. Dat wil ik niet. Vorige week had ik mijn roze kostuum nog aan op Wings for Life in De Panne. Ik kan er nog net in. Ik heb zo een reeks van 15 of 16 kostuums. Deze week komt Bpost zelfs nog met drie nieuwe.”

Waarom draag je graag die kleurrijke pakken?

“Ik sta graag in de kijker. Dan denk ik ook altijd: op het moment dat ze lachen met mij, doen ze dat niet met een ander . Ik weet van mezelf dat ik niet altijd de rechte lijn volg, en ik vind het dan ook niet erg als ze met mij lachen. De blikken op de gezichten van kinderen is goud waard: “Kijk mama, er loopt daar iemand met een roze kostuum.” Op de kerstmarkt in De Panne is het compleet met kerstballen in de baard en een kostuum met ‘hohoho’ op. Sommigen vinden mij een onnozelaar. Dat mag. Iedereen zijn mening. Maar anderzijds zijn er ook veel mensen die zeggen dat ze het tof vinden of mensen die vragen of ze met mij op de foto mogen. Dat is plezant.”

Privé: Wesley werd geboren in Ieper op 6 mei 1980. Hij is de zoon van Godfried Butstraen en Francine Deman. Hij is de broer van Silvie, Gregory en Lindsay. Hij heeft een relatie met Evelien Bolle, met wie hij een nieuw samengesteld gezin vormt met zijn kinderen Manon (17) en Maud (12) en haar zoon Gauthier (13). Ze wonen in De Panne.

Opleiding: Kleuter en lager onderwijs volgde hij kort in Vlamertinge en dan in Elverdinge. Middelbaar was in het College, waarna hij naar Torhout trok voor de studies lager onderwijs.

Loopbaan: Van 2001 tot 2017 was hij coördinator van speelpleinwerking Sporrewoan in Ieper. Nu werkt hij als stafmedewerker bij de dienst Toerisme. Daarnaast heeft hij nog socialemediabureau Mediaheer als bijberoep.