Het is goed gesteld met de horeca in Roeselare. Het aantal zaken blijft stabiel, al merken we wel een verschuiving. Sinds 2008 zijn er iets meer dan twintig cafés minder, maar er kwamen wel bijna twintig restaurants in de plaats. “Bovendien is het aanbod een stuk groter dan vroeger”, vertelt Claude Vanbesien, voorzitter van het Horecamanagement.
Dit artikel maakt deel uit van ons Dossier Horeca in West-Vlaanderen. p>
In 2008 telden we 138 cafés in Roeselare, volgens de laatste officiële cijfers uit 2016 zijn dat er nu nog 114. Dat is een daling van 24 cafés. Aan de andere kant zien we dat het aantal restaurants stijgt. Daar waar er in 2008 nog maar 81 waren zijn dat er volgens de recentste cijfers 98 en afgaande op de groei van restaurants is dat aantal ondertussen wellicht nog een stuk groter. Zeker als we de tendens zien, waarbij er van 2015 naar 2016 maar liefst acht nieuwe eetgelegenheden openden. “Roeselare is sowieso altijd een horecastad geweest”, vertelt Claude Vanbesien, voorzitter van het Horecamanagement en zelf uitbater van Den Arend sinds 13 november 1989.
Verenigingen
“Die evolutie gaat nog een stuk verder. Toen ik begon, zaten we hier met slechts enkele horecazaken. Ondertussen zitten we met 60 à 70 zaken op een zakdoek“, stelt hij. “Wel stellen we vast dat de soort zaak veranderd is, doordat het consumentengedrag is gewijzigd. Vroeger had je veel meer mensen die na hun werk gewoon een pintje pakten. Nu is het zo dat je als café enkel kan overleven als je een vast cliënteel hebt. Door enkel losse klanten red je het niet, zeker niet in een stad zoals Roeselare waar je op jaarbasis misschien enkele duizenden toeristen hebt. Het helpt als je onderdak kan geven aan verenigingen. Zelf heb ik er veertien, waarvan er elke avond wel eentje bijeenkomt.”
“Als café moet je een vast klantenbestand hebben om te overleven”
“Het aantal restaurants is flink gestegen, net als de variatie en de kwaliteit ervan. Ik stel ook vast dat alle eetgelegenheden draaien, hoeveel er ook bijkomen. Van broodjes- en ontbijtzaken tot pastabars of een chique restaurant, allemaal doen ze gouden zaken. Probeer in het weekend maar eens zonder te reserveren een tafeltje te vinden, je zal veel geluk nodig hebben. Dat komt ook omdat de economie in Roeselare goed draait. Er is veel industrie en de werkloosheid is enorm laag. Er is dus veel geld om uit te geven. Het zijn allemaal factoren die meespelen.”
Alles dichtbij
“Een andere sterkte is het feit dat alle zaken zo dicht op elkaar zitten. Mensen verleggen graag en doen meerdere cafés op een avond. In andere steden liggen ze vaak veel verder van elkaar. Bovendien heb je dichtbij ook een bioscoop of bowlingzaal. Je kan een hele avond in het centrum van Roeselare doorbrengen zonder de auto te nemen. Op die manier komen we bij het parkeren. Er wordt heel vaak over gesproken, maar het gebeurt zelden dat je geen plekje hebt op een van de parkings in het centrum. Tot slot is er ook weinig miserie waardoor de Roeselaarse horeca een goed imago heeft.”
Het Horecamanagement werd een zevental jaar geleden opgericht. “We voelden die noodzaak omdat er voor beginnende uitbaters heel wat onduidelijkheid was, iedereen kon ook bij wijze van spreken een café openen zonder met alles in orde te zijn. Samen met de stad waken we erover dat de zaken die openen kwalitatief zijn”, horen we van Claude. “Daarnaast behartigen we de belangen van de horecazaken, in nauwe samenwerking met de stad. Dat leidde tot een duidelijker beleid wat het sluitingsuur betreft en ook het terrassenbeleid zette flinke stappen voorwaarts. In Roeselare is er duidelijkheid over wanneer je een terras mag zetten, het is bovendien een van de weinige steden waar je het hele jaar door een vast terras mag hebben. Zeker sinds de invoering van het rookverbod vormt dat toch een wereld van verschil. Sinds enkele jaren hebben we ook bredere terrassen, in een mooie omgeving. Mits een goede verstandhouding is er veel mogelijk en men is flexibel. Zo heb je als horecazaak in Roeselare een keer per maand de mogelijkheid om je terras uit te breiden en iets te organiseren. Dat zorgde voor succesvolle initiatieven zoals de afterwork in de Chiqon. Het zijn allemaal zaken die voor het horecawezen erg belangrijk zijn.”
Dossier horeca in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier