De deputatie van de provincie West-Vlaanderen heeft de vergunningsaanvraag van het Kortrijkse aannemersbedrijf Bosschaert geweigerd. Eerder hadden zowel buurtbewoners – met 72 bezwaren – en het stadsbestuur – met een negatief advies – zich tegen de uitbreidingsplannen op Hoog Kortrijk gekant. Het bedrijf heeft nu 30 dagen de tijd om eventueel in beroep te gaan.
Beton- en aannemersbedrijf Bosschaert mag niet uitbreiden op de huidige site op Hoog Kortrijk. Dat heeft de deputatie van de provincie West-Vlaanderen vorige week beslist. Het bedrijf had haar bestaande vergunnining die nog tot juli 2028 loopt, willen aanpassen om verder te kunnen groeien. Maar dat ziet de deputatie niet zitten. Daarmee volgt het provinciebestuur de mening van het Kortrijkse stadsbestuur en de houding van tientallen buurtbewoners.
Grondwaterwinning
Zowel de buren van Bosschaert als de Kortrijkse politiek – stadsbestuur én oppositie samen – vrezen voor een te grote impact op de omgeving. Met zwarte vlaggen en meer dan 70 bezwaarschriften uitten de buurtbewoners vorige zomer al hun opmerkingen over de verkeersproblemen en lawaai- en stofhinder. En in haar advies aan de provincie liet de stad weten dat de ‘aard en de grootte van het bedrijf niet in verhouding zijn met de mogelijkheden van de site’.
Volgens het stadsbestuur slaagt Bosschaert er vandaag niet langer in om zich te houden aan de bestaande vergunningen, waardoor de hinder op de omgeving te fel is toegenomen. CD&V en Groen zien Bosschaert liever een andere locatie opzoeken, al helemaal omwille van hun plannen om op grote schaal aan grondwaterwinning te doen. Dat in een buurt die gekenmerkt wordt door een vrij gevoelige kleiondergrond.
Verhuizen?
Verhuizen is echter geen evidentie, zo gaf schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Team Burgemeester) op de gemeenteraad van september nog aan. “We hebben dat samen met het bedrijf en intercommunale Leiedal al onderzocht. Geschikte gronden voor zo’n bedrijf groeien echter niet aan de bomen”, stelde de schepen toen. “Er zijn geen meerdere hectaren voor watergebonden activiteiten zomaar voorhanden en beschikbaar.”
Volgens Bert Herrewyn, schepen van Milieu voor Vooruit in Kortrijk, is de beslissing van de provincie de correcte. “Men bouwt voor op ons advies”, zegt hij. “Het bedrijf moet nu zelf organisatorisch en economisch keuzes maken: ofwel de huidige activiteiten behouden ofwel opsplitsen ofwel de activiteiten volledig dan wel gedeeltelijk herlokaliseren.”
Zaakvoerder Geert Bosschaert is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar. Eerder gaf hij aan dat de vergunningsaanvraag er niet kwam om uit te breiden, wel om alles te regulariseren. “We gaan niet verder groeien”, klonk het afgelopen zomer. “We breken hier al dertig jaar puin in open lucht. We willen dat nu binnen doen, vandaar de vraag om een loods te bouwen. Zo nemen we net geluids- en stofhinder weg.”
Bosschaert heeft nu dertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de deputatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier