Met Bert en Romy neemt vierde generatie bakkerij Vanheste over: “We gebruiken voor onze splitwafels en speculoos nog steeds recept uit 1939”

Bert Vanheste en zijn vriendin Romy Sanders nemen de bekende bakkerij over van Berts ouders Dirk Vanheste en Evelynn Bloemen. Odilon, het vijfjarig zoontje van Bert en Romy, wordt mogelijk de vijfde generatie. © JRO
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

Bert Vanheste (24) en zijn vriendin Romy Sanders (23) zijn vanaf 1 april 2024 de trotse nieuwe eigenaars van brood- en banketbakkerij Vanheste in de Torhoutsesteenweg. Ze nemen de zaak over van Berts ouders, Dirk Vanheste (53) en Evelynn Bloemen (53). “We helpen wel nog steeds een handje mee, maar we wilden hen niet in de weg staan om de zaak over te nemen”, vertelt Evelynn.

Door de overname van de bakkerij door Bert en Romy, is het ondertussen al de vierde generatie van de familie Vanheste in de gelijknamige bakkerszaak. De vader, grootvader en overgrootvader van Bert gingen hem al voor. Misschien is er met Odilon, de vijfjarige zoon van Bert, wel een vijfde generatie op komst. “Hij is een echte fijnproever. Als hij bij ons in de bakkerij is, houdt hij ervan om de croissantjes voor te proeven”, lacht Romy.

“De klanten reageren heel enthousiast op de overname. Sinds we het op Facebook gedeeld hebben, mochten we al veel felicitaties in ontvangst nemen. Dat doet ons veel deugd. Onze trouwste klanten komen al naar de bakkerij sinds Willy nog de eigenaar was. Er is zelfs iemand die Jerome nog gekend heeft”, vertelt Romy.

Bakkersfamilie

Het ontstaan van de bakkerij gaat tot vier generaties terug. Jerome Vanheste richtte in 1939 samen met zijn vrouw Alice bakkerij Vanheste op, toen nog in de Gelijkheidstraat. In 1944 werden ze de trotse ouders van zoon Willy. Toen Willy nog maar 14 jaar was, sloeg het noodlot toe. Zijn vader Jerome zakte in elkaar en stierf voor zijn bakkersoven. Willy en zijn moeder besloten om de bakkerij samen verder te zetten.

Bert Vanheste en zijn vriendin Romy Sanders (links) nemen de bekende bakkerij over van Berts ouders Dirk Vanheste en Evelynn Bloemen (rechts).
Bert Vanheste en zijn vriendin Romy Sanders (links) nemen de bekende bakkerij over van Berts ouders Dirk Vanheste en Evelynn Bloemen (rechts). © Lara Merlevede

Willy trouwde in 1970 met Denise, waarna ze samen broodjes en taartjes verkochten in de bakkerij. Dirk, hun oudste zoon, werd geboren in 1971 en ook hij kreeg al snel de bakkersmicrobe te pakken. Hij volgde de bakkersopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge, waar hij zijn oog liet vallen op Evelynn. Samen namen ze de zaak van Dirks ouders over. “Het is ondertussen al 28 jaar geleden dat wij de zaak overnamen. We verhuisden de bakkerij toen van de Gelijkheidstraat naar de Torhoutsesteenweg, waar ze vandaag, 28 jaar later, nog steeds te vinden is”, vertelt Evelynn.

Mee met paplepel

Ook Bert kreeg de bakkersstiel met de paplepel ingegeven. Hij studeerde net als zijn vader Dirk af als bakker aan Ter Groene Poorte. “Ik heb eerst vijf jaar werkervaring opgedaan in een industriële bakkerij. In de weekends bleef ik wel helpen bij mijn ouders. Het begon wel te kriebelen om zelfstandig te worden, dus ik ben heel blij dat ik de zaak van mijn ouders kan overnemen”, klinkt het.

Romy, de vriendin van Bert, studeerde af als bewakingsagente, maar vulde haar weekends als jobstudente in enkele bakkerijen. “Mijn eerste studentenjob was als verkoopster in de winkel van een bakkerij. Sindsdien werkte ik in een vijftal bakkerijen en nu ben ik helemaal klaar om de zaak over te nemen”, vertelt Romy.

Streekproducten

In bakkerij Vanheste kan je niet enkel brood, pistolets en taartjes terugvinden, de zaak biedt ook verschillende streekproducten aan. “Oostende staat bekend om haar geglazuurd speculoos. Elke Oostendse bakker verkoopt het, ook wij. Sinds februari 2020 werd onze speculoos officieel erkend als 100% West-Vlaams streekproduct. Daar zijn we heel trots op. Onze speculoos wordt nog steeds gemaakt volgens het originele recept van mijn grootvader Jerome”, vertelt Dirk.

Jerome Vanheste, hier met zoon Willy, was de oprichter van de bakkerij. Jerome stierf heel plots toen Willy 14 was.
Jerome Vanheste, hier met zoon Willy, was de oprichter van de bakkerij. Jerome stierf heel plots toen Willy 14 was. © gf

Daarnaast verkopen ze in bakkerij Vanheste ook hun befaamde splitwafels. “We bieden twee soorten aan: de ovale splitwafel met vanilleboterroom en de ronde met kirschroom. Ze worden net als al onze producten artisanaal gemaakt en volgens het oorspronkelijke recept van de eerste generatie. Ze zijn al sinds 2017 erkend als West-Vlaams streekproduct”, vult Evelynn aan.

Steeds minder bakkers

Uit de cijfers van het Economisch Huis Oostende blijkt dat er een daling is in het aantal winkels dat levensmiddelen verkoopt in de stad. Terwijl er in 2008 nog zo’n 139 winkels waren, zijn er daarvan in 2023 maar 103 meer overgebleven. Ook het aantal bakkers in Oostende is sterk aan het dalen. In 2008 kon je nog bij 68 bakkers brood en zoetigheden kopen, terwijl er in 2023 nog maar 35 bakkers meer zijn. Die dalende trend merken ze ook bij bakkerij Vanheste. “We merken dat er steeds meer bakkers in de buurt hun zaak stopzetten”, bevestigt Romy. “Toen wij hier 28 jaar geleden begonnen, waren er nog vier bakkers in de dichte omgeving. Nu blijven wij nog als enige over. We zijn heel blij dat Bert en Romy de bakkerij willen overnemen”, vult Evelynn aan.