Meer nieuwbouw in onze provincie, maar renovatie slabakt
In 2016 kende het aantal vergunningen voor nieuwe woningen in West-Vlaanderen opnieuw een forse opstoot na het rampjaar 2015. Het aantal vergunde woningrenovaties blijft dan weer op ongeveer 3.700 per jaar steken.
Confederatie Bouw West-Vlaanderen en de Vlaamse Confederatie Bouw pleiten voor een forse verhoging van het aantal grondige woningrenovaties. In West-Vlaanderen wordt momenteel per jaar amper 0,6 procent van het bestaande woningpatrimonium grondig gerenoveerd. Het renovatieritme zou meer dan 2 procent per jaar moeten stijgen om het West-Vlaamse woningpatrimonium binnen een 30-tal jaar volledig energiezuinig te krijgen.
Van oktober 2015 tot september 2016 werden in West-Vlaanderen in vergelijking met de 12 maanden voordien 47 procent meer vergunningen voor nieuwe flats toegekend en 18 procent meer vergunningen voor nieuwe huizen. Dat is goed nieuws na de forse achteruitgang van het aantal vergunningen voor nieuwe huizen en flats in 2015 in vergelijking met 2014 en is trouwens een trend die voor heel Vlaanderen opgaat. Deze opstoot in 2016 heeft wel grotendeels te maken met de verdere verstrenging van het maximale E-peil voor nieuwe woningen tot E50 vanaf begin 2016. Dat heeft nogal wat opdrachtgevers ertoe aangezet om hun vergunning versneld voor januari 2016 aan te vragen.
Eerst verdichting mogelijk maken
Op 30 november 2016 heeft de Vlaamse regering het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen goedgekeurd. Dit plan streeft twee belangrijke doelstellingen na: meer verdichting en minder beslag op de ruimte. “Tijdens de laatste vijf jaren is het ruimtebeslag in West-Vlaanderen per dag met ongeveer 1,1 hectare toegenomen“, weet de Confederatie Bouw. “Dit zogenaamde ‘extra ruimtebeslag’ is te wijten aan diverse ingrepen: niet alleen aan extra woningen maar ook aan bijkomende bedrijven, infrastructuur en zelfs tuinen en parken. Het extra ruimtebeslag zou volgens het witboek tegen 2040 moeten dalen tot nul.”
De Confederatie Bouw is niet gekant tegen verdichting. Integendeel. “In West-Vlaanderen wordt nu bijna 60 procent van de vergunningen ingediend door vennootschappen in plaats van door particulieren. Dat percentage ligt hoger dan in andere provincies. Het kan daarbij gaan om sleutelopdedeurbedrijven, project- en brownfieldontwikkelaars. Vaak delen zij grotere terreinen op in kleinere percelen die betaalbaar zijn voor de gemiddelde West-Vlaming. Van private kant worden dus wel degelijk inspanningen geleverd om compacter te bouwen. Daardoor is het extra ruimtebeslag per dag de laatste twee decennia al meer dan gehalveerd.”
Maar bij de gemeentebesturen stelt de Confederatie Bouw heel wat meer terughoudendheid ten aanzien van verdichting vast. “Nogal wat gemeentebesturen zijn niet geneigd om meer bouwlagen toe te staan of remmen appartementsbouw af of stellen te hoge voorwaarden aan het opsplitsen van bestaande woningen of kanten zich tegen kleinere percelen met kleinere tuinen.”
Minimaal tornen aan bestemd woongebied
Gemeentebesturen zijn sneller geneigd om woon- en woonuitbreidingsgebieden die nog niet bebouwd zijn, te schrappen. Te snel, volgens de Confederatie Bouw, en onder invloed van de onrealistische prognoses uit het witboek. “Die gaan ervan uit dat als de gemeenten niet ingrijpen, West-Vlaanderen zal worden volgebouwd”, legt men uit. “De realiteit is dat in West-Vlaanderen maar 12 procent van de oppervlakte voor wonen is bestemd. Een ongebreidelde uitbreiding van de woongebieden is daardoor juridisch onmogelijk.”
De Confederatie Bouw is bovendien van oordeel dat de toekomstige bevolkingsgroei binnen die 12 procent kan worden opgevangen. “Daar moet niets bijkomen, maar daar mag ook zo weinig mogelijk van afgaan. Ook als die 12 procent grotendeels met woningen zal zijn ingevuld, zal West-Vlaanderen een zeer groene provincie blijven.”
(FJA)
Wonen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier